Amenajarea casei

#curatenie #microbi #locuinta #ah1n1 #gripa porcina #dezinfectare

Cum sa iti dezinfectezi casa pentru a preveni gripa porcina

Dezinfectarea este o metoda de distrugere a germenilor, virusilor si microbilor complementara curateniei. In mod normal, aceasta se realizeaza dupa ce suprafetele au fost curatate. In cazul zonelor infectate (din apropierea unei persoane bolnave), dezinfectantul se va aplica imediat dupa contaminare.

 

Solutii dezinfectante:

Alcoolul medicinal (spirtul) este recunoscut pentru efectele sale antibacteriene; il poti folosi pentru a sterge suprafete din metal si plastic, insa cu mare atentie la finisaje pentru a nu le afecta; testeaza pe o zona ascunsa inainte de utilizare;

Cloramina B poate fi achizitionata din farmacii sub forma de pastile. Acestea se vor dizolva in apa fiarta racita dupa cum urmeaza:

pentru dezinfectarea mainilor si a instrumentelor se vor dizolva 10 comprimate la 1 litru de apa, iar pentru sterilizarea veselei si a biberoanelor, 10 comprimate la 1 litru de apa fiarta si racita.

Cloramina este un dezinfectant medical, insa poate fi utilizata cu succes si in locuinta, respectand indicatiile de pe prospectul de utilizare. Este compatibila cu majoritatea suprafetelor, putand fi folosita atat pentru curatarea baii si a podelelor, cat si pentru clatirea veselei si a accesoriilor personale. Solutia preparata va fi utilizata in decursul a 12 ore si va fi pastrata in recipiente inchise si etichetate.

Clorul si solutiile pe baza de clor pot fi folosite pentru dezinfectarea obiectelor sanitare. De asemenea, poti adauga o cantitate mica de clor in apa cu care speli gresia. Evita utilizarea acestor produse pentru spalarea veselei sau a obiectelor de bucatarie.

Solutiile speciale din comert sunt, de asemenea, eficiente, insa ele sunt mai costisitoare, pot produce alergii si necesita o abordare foarte atenta. Atat in farmacii cat si in supermarketuri poti gasi servetele umede , geluri, sapunuri lichide sau sprayuri cu efect antibacterian.

Exista o serie de plante ale caror uleiuri esentiale au efect dezinfectant demonstrat in timp: arborele de ceai, eucaliptul, lavanda si pinul.

Oricare dintre aceste uleiuri, amestecate cu apa distilata vor realiza o solutie dezinfectanta excelenta pentru intreaga locuinta. Pentru zonele murdare, incarcate din punct de vedere bacterian, se recomanda adaugarea otetului alb in compozitie. Astfel, pentru a spala gresia, adauga 10 picaturi de ulei esential si o ceasca de otet intr-o caldare cu apa fierbinte.

Cateva picaturi de ulei esential din arbore de ceai adaugate in recipientul pentru detergent al masinii de spalat vor ajuta la dezinfectarea hainelor. Acesta poate fi folosit cu inceredere pentru hainutele bebelusilor, deoarece nu creeaza alergii.

Solutia din apa distilata si ulei esential de eucalipt poate fi pulverizata pe materialele textile. Astfel, pentru a preveni mentinerea virusilor pe haine sau pe asternuturile de pat, pulverizeaza acest amestec.

Solutia de lavanda poate fi utilizata pe orice suprafete, avand totodata si un efect odorizant placut. Citeste mai multe despre cum sa prepari ulei de lavanda acasa.

Precautii

Atunci cand vii de afara, mai ales daca folosesti transportul in comun, depoziteaza haina, caciula, manusile si incaltamintea cat mai aproape de usa de la intrare. Evita contactul cu alte incaperi ale casei in vestimentatia de strada.

Avand in vedere durata prelungita de supravietuire a virusului pe orice suprafata, este bine ca hainele de strada sa fie pastrate intr-un dulap inchis.

Foloseste haine din bumbac, astfel incat sa le poti spala la temperaturi cat mai ridicate.

Dezinfecteaza cel putin o data pe zi urmatoarele suprafete:

  • clantele usilor;
  • intrerupatoarele;
  • holul de intrare in locuinta;
  • telefonul mobil;
  • telecomanda tv;
  • bateriile de chiuveta;
  • brichetele.

Daca nu ai timp sa te ocupi de curatenia casei tale, insa vrei sa lasi totul pe maini bune, iti poti gasi o menajera pe CautaMenajera.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea