Amenajarea casei

#microbi locuinta #gripa #dezinfectare #dezinfectare casa #igiena casa #germeni locuinta

Cum sa iti dezinfectezi casa dupa ce ai avut gripa

Odata cu instalarea sezonului racelilor, igiena casei tale ar trebui sa devina o preocupare constanta. Acum, mai mult ca oricand, este important sa iti dezinfectezi locuinta cat mai des si mai temeinic cu putinta. Ce te faci, insa, daca te-ai confruntat deja cu o gripa? Iata cateva metode de a-ti dezinfecta, ulterior, casa!

Fie preventiv, fie pentru a scapa de virusii care se pot ascunde in locuinta ta dupa ce tu sau unul dintre membrii familiei tale a suferit de gripa, este important sa dezinfectezi temeinic suprafete precum blaturile de bucatarie, manerele, robinetii, ferestrele, vesela, tastatura, mesele, jucariile, instrumentele de scris etc.

Iata care sunt armele pe care le ai la dispozitie:

1. Inalbitor

In general, in bucatarie si in baie se ascund cei mai multi germeni , intrucat aceste doua incaperi sunt cele mai frecventate din casa, oferind si un mediu propice dezvoltarii acestora. Pentru a dezinfecta aceste doua incaperi, foloseste inalbitor sau orice alta substanta dezinfectata pe care o ai la indemana.

2. Solutie eco pentru dezinfectare

Daca preferi sa folosesti o solutie eco pentru a-ti dezinfecta locuinta, este necesar sa amesteci circa 65 ml de sapun natural de masline si arbore de ceai cu 125 ml apa distilata, 1/2 lingura de pudra Borax, 1/2 lingura de ulei de arbore de ceai si 1/2 ulei esential de lavanda. Combina toate aceste ingrediente si agita-le intr-o sticla pana cand pudra Borax se dizolva. Aplica rezultatul cu un pulverizator pe suprafetele pe care vrei sa le dezinfectezi, asteapta 1 minut, dupa care sterge-le cu o carpa curata.

3. Alti agenti dezinfectati

Nu in ultimul rand, foloseste cu incredere si alte substante dezinfectante de tipul apei oxigenate (peroxidul de hidrogen), etanolului, izopranolului sau a hipocloritului de sodiu. Atentie, insa, la faptul ca aceste substante pot deveni periculoase odata ce sunt inhalate si pot deteriora si materialele textile - prin urmare, foloseste-le cu precautie!

Pentru o eficienta maxima, aplica pe suprafetele din casa oricare dintre aceste solutii, dupa care foloseste-o si pe cea a carei reteta o regasesti mai sus.
 

Bonus: Renunta la produse antibacteriene


Produsele antibacteriene nu sunt cea mai indicata optiune pentru dezinfectarea suprafetelor din casa sau pentru cea a mainilor. Studiile au indicat faptul ca utilizarea in exces a acestor produse poate duce, in timp, intocmai ca in cazul antibioticelor, la aparitia unor germeni foarte rezistenti.

Produsele antibacteriene atat de folosite au fost create cu scopul de a proteja persoanele sensibile, nu pentru a fi utilizate la scara larga, cu atat mai putin la dezinfectarea locuintei. De altfel, un microbiolog de la Universitatea Cardiff a descoperit ca un servetel antibacterian, folosit la dezinfectarea mai multor suprafete, nu numai ca nu ucide germenii, ci contribuie la raspandirea acestora! De aceea, se recomanda ca, in cazul in care intentionezi, totusi, sa folosesti asemenea produse antibacteriene, sa utilizezi un servetel pentru fiecare suprafata curatata.

Sursa foto: turkishtravelblog.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea