Amenajarea casei

#amenajare #hol #living #dormitor #bucatarie #baie #perdele #draperii #scaun #bambus #stil mediteraneean #design interior

Cum sa iti decorezi casa in stil mediteraneean

Stilul mediteraneean este combinatia perfecta intre naturalete, eleganta si relaxare. O ancora agatata de perete, un hamac in camera de zi, cateva plante exotice si o duzina de scoici presarate pe ici pe colo – iata de ce ai nevoie ca sa te poti bucura de mare chiar la tine acasa.

 

Paleta de culori specifica acestui stil reda elementele peisajului marin: albastru pentru mare, galbenul pal pentru nisip si foarte mult alb pentru stralucirea solara.

In stilul mediteraneean se pune accentul pe naturalete, nu pe exactitate si precizie. De exemplu, poti sa lasi sa se vada pensulatiile pe pereti. Materialele trebuie sa fie naturale si cat mai usoare: in si bumbac pentru textile, bambus pentru mobila.

Pentru podea poti sa alegi parchet din lemn de pin pentru ca este cel mai deschis la culoare, gresie sau piatra naturala. Daca iti refaci si sistemul de incalzire poti sa optezi pentru varianta de incalzire prin pardoseala ca sa ai senzatia ca mergi prin nisipul fierbinte.

Mobilierul specific stilului mediteraneean pastreaza o nota minimalista - elemente cat mai putine si cat mai simple. Mergi pe aceleasi culori deschise si incearca sa dai pieselor o usoara tenta de vechi.

Daca vrei sa te simti ca pe malul marii, atunci adauga elemente decorative cum ar fi florile uscate, scoicile sau nisipul colorat.

1 Elemente de design pentru fiecare incapere

Holul – introducere in atmosfera

Primul pas este sa agati pe usa de la intrare un mic simbol maritim: o ancora sau un nod marinaresc.

Intr-un colt pe podea, va arata foarte bine o urna de piatra cu flori uscate si cateva scoici aruncate in jurul ei.

Livingul – oaza de relaxare

Daca iti place sa citesti, si ai spatiu disponibil, iti poti pune un hamac intr-un colt al camerei. Asigura-te ca peretii sunt suficient de rezistenti pentru a-l sustine. Foloseste carlige cat mai puternice pentru fixarea in perete. Alaturi de el poti sa pui un palmier, o feriga sau chiar un portocal. Presara si cateva pietre colorate peste pamantul din ghiveci.

Pentru canapele alege huse din aceeasi gama de culori cu tot restul decorului: alb, albastru sau galbui. Ca sa nu incarci prea tare incaperea, cumpara fotolii de bambus si masute cat mai joase. Poti sa iti pui in valoare colectia de scoici, melci, pietre de pe malul marii cu ajutorul unei mese cu sertar cu geam de sticla.

Pentru ferestre poti sa folosesti o draperie cu dungi vericale, alb si bleumarin. Agata cateva scoici de o sfoara groasa si vei avea un cordon de efect pentru perdeaua ta.

Peretii pot sa ramana cat mai simpli. Daca vrei insa un element care sa atraga privirile, poti agata un tablou cu nisip sau unul cu inspiratie marina (corabii, scoici, rasarit de soare) intr-o rama asortata.

Clasica barcuta din lemn cu panze invechite va intregi atmosfera. Pentru a nu parea un kitch, alege una cat mai mare, cat mai detaliata si cu un aspect cat mai invechit. Cel mai bine ar fi sa gasesti una lucrata manual.

Nu uita sa plasezi vaze cu flori prin colturi si scoici si lumanarele parfumate pe rafturile din biblioteca. Aseaza cateva perne de dimensiuni si modele diferite pe fotolii si pe canapea. Aici poti sa iesi putin din cromatica specifica alegand culori contrastante: portocaliu, verde praz, roz, rosu sau grena.

Dormitorul – exotic si senzual

Incearca sa aduci un aer exotic in dormitorul tau. Foloseste lenjerie fina, dintr-un material cat mai vaporos, de culoare alba. Inlocuieste covorul clasic cu unul impletit sau cu o rogojina. Pastreaza pe noptiera un bol cu nisip si flori parfumate , dar si cateva lumanarele albastre.

Poti sa cumperi chiar un paravan din bambus pe care sa arunci la intamplare o esarfa albastra.

Nu uita sa ajustezi lumina si sa folosesti cat mai multe lampe ambientale si aplice. La ferestre poti sa iti pui transperante tip panze de vapor, prinse in bucle cat mai mari.

Bucataria – joc de culori

Mozaicul este din nou la moda. Cumpara bucati mici de gresie (aproximativ 5 cm2) din mai multe culori: alb, bleu, bleumarin chiar si verde si galben. Cu putina imaginatie poti sa faci un model unic pentru podeaua bucatariei tale.

 

Alege o faianta alba cu un brau cu model maritim sau opteaza pentru o vopsea lavabila. Bineinteles, este bine sa pastrezi aceeasi cromatica specifica si pentru mobila de bucatarie. Poti incerca insa un caramiziu sau un rosu inchis, chiar si indigo. Ideal ar fi sa pastrezi culoarea naturala a lemnului.

La fereastra agata o perdeluta cu ochiuri cat mai mari, din bambus sau din sfoara, pe care poti presara si cateva scoici. Nu uita sa adaugi cateva plante atarnatoare pe pervaz.

 

Baia – pe valurile marii

Baia este locul in care trebuie sa te simti cat mai aproape de apa marii. Fainta poate sa aiba un model de valuri. Chiar daca nu te poti bucura de nisipul fierbinte sub picioare, poti totusi sa il simulezi alegand o gresie bej deschis, cu suprafata rugoasa. Incadreaza oglinda intr-un chenar din bucati neregulate de faianta sau sticla sau, si mai simplu, cu scoici.

Chiar daca este vorba de baie, nu inseamna ca nu este loc si pentru plante. Cumpara cateva fire de bambus. Acesta va rezista foarte bine in acea atmosfera umeda si calduroasa.

Pe marginea cazii poti aseza borcane sau sticlute de diferite dimensiuni, pe jumatate pline cu nisip si scoici. Daca ai talent, schiteaza cu o pensula subtire liniile valurilor sau o corabie. Poti sa decorezi chiar si paharul pentru periutele de dinti. Incearca sa folosesti in loc de savoniera o scoica alba.

2 Preturi & magazine

Daca te-ai hotarat sa iti faci casa in stil mediteraneean atunci poti sa preocuri materialele necesare de la magazinele de decoratiuni.

Un hamac din sfoara, pentru o persoana, poate fi procurat de la Bamboo cu 150 lei. Daca il vrei din panza colorata il gasesti la Lida la aproximativ acelasi pret.

La capitolul textile, gasesti la Ikea fete de perna stil marin la preturi intre 20 si 50 lei, materiale pentru confectionat perdele sau chiar draperii la 200 lei. Tot de aici gasesti si o varietate de piese de mobilier de culoare alba potrivite pentru stilul de decor ales de tine.

Poti sa adaugi si cateva obiecte din ratan sau bambus: balansoare(350 lei), scaune de bucatarie (150 lei), scaune rotative (250 lei), veioze(100 lei) sau cutii de depozitat(50 lei). Nu uita sa cumperi si pietre, lumanari si flori uscate pentru a intregi atmosfera.

La magazinul Living, aflat in noul mall Liberty Center, gasesti piese de mobilier gri-bej deschis special tratate pentru a avea un aspect invechit. La 1500 poti cumpara o comoda cu oglinda sau o etajera cu patru sertare. Daca vrei un dulap cu doua usi atunci pretul va urca pana la 2500 lei. Tot de aici mai poti achizitiona si cutii rotunde sau patrate din acelasi tip de lemn pentru depozitare sau doar pentru decor.

Daca vrei ceva cu adevarat deosebit in casa ta, atunci poti comanda de la Evidecor un tablou realizat din nisip colorat.

Plantele pentru apartament le gasesti la Bricostore, in raionul special amenajat. Un fir de bambus este aproximativ 10 lei, dar pentru un copacel poti da si 250 lei.

 


Pentru sfaturi utile, tendinte in design si solutii practice pentru locuinta ta, aboneaza-te la Newsletterul Casa si Gradina.

 

Afla mai multe despre amenajarile interioare:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului