Amenajarea casei

#inox #bucatarie #gatit #intretinere #curatare #electrocasnice

Cum sa intretii suprafetele din inox

Petele, zgarieturile sau decolorarea sunt trei dintre efectele neglijentei atunci cand vine vorba de inox . Aspectul elegant se poate transforma in scurt timp intr-unul neingrijit si uzat. Iata care sunt factorii care deterioreaza inoxul si cum poti evita efectele acestora.


 

1 Masa si blatul de bucatarie

Alegerea inoxului ca suprafata de lucru in bucatarie este o alegere foarte buna. Materialul foarte fin nu poate pastra microbi si bacterii in structura sa. Avand in vedere acest aspect, se recomanda curatarea suprafetelor cu calduta sau, in cazul in care apar pete, sepoate adauga .ro/putin" title="putin">putin sapun lichid .

Evita sa folosesti detergenti puternici, clor sau alte substante agresive, deoarece vei deteriora suprafata, reducand luciul. Detergentii abraziv, praful de curatat sau buretii de sarma nu se vor folosi niciodata pe inox deoarece produc zgarieturi, unele dintre acestea fiind imposibil de refinisat.

Tot la capitolul zgarieturi, se recomanda protejarea suprafetelor in momentul in care se folosesc obiecte ascutite, dure sau fierbinti. Tocatorul din lemn este un accesoriu obligatoriu!

2 Vasele pentru

Desi otetul, sucul de lamaie sau de rosii sunt recomandate pentru indepartarea petelor de pe inox, expunerea prelungita la aceste substante duce la estomparea luciului de suprafata si la aparitia petelor de decolorare. De asemenea, ceaiul si cafeaua au acelasi efect daca sunt preparate zilnic intr-un vas de inox.

Atunci cand prepari o mancare foarte sarata, transfera continutul intr-un alt vas dupa ce ai terminat de gatit. Evita sa pastrezi mai mult de 24 de ore preparate acide sau corozive intr-un vas din inox: muraturi, saramura, lapte batut etc.

Atunci cand prajesti, asigura-te ca uleiul este foarte bine incins inainte de a adauga legumele sau carnea. Evita sa presari sare pe suprafata materialului incins, deoarece vor aparea pete albe.

3 Suprafetele expuse in permanenta

Fetele electrocasnicelor, tavile sau paharele din inox au nevoie de un aspect impecabil in permanenta. Apa de la robinet nu asigura cele mai bune rezultate din cauza calcarului si a sarurilor pe care le contine.

Spala suprafetele fine cu apa plata sau spirt, pentru a evita formarea de pete sau urme de picaturi. Sterge foarte bine orice surplus de lichid cu un servetel moale. Pentru un plus de luciu poti lustri zonele expuse cu o carpa de bumbac imbibata in ulei de lamaie sau ulei de masline.

4 Depozitarea vaselor

  • Depozitarea necorespunzatoare pe termen lung poate duce la distrugerea materialului.Astfel, inainte de a pune deoparte obiectul, asigura-te ca este perfect curat si uscat. Sterge stropii de apa cu o carpa uscata sau cu un servetel care nu lasa .
  • Expune articolul intr-un mediu uscat. Inoxul isi pastreaza proprietatile impotriva coroziunii doar daca intra permanent in contact cu aerul.
  • Daca nu ai spatiul necesar pentru o expunere individuala, atunci este foarte important sa alaturi sau sa suprapui doar articole din inox.
  • Evita alaturarea cu un alt articol sau cu un raft din metal ruginit, deoarece petele de rugina se pot extinde pana pe suprafata inoxului, acestea fiind foarte greu de curatat. Verifica periodic starea articolelor depozitate, pentru a te asigura ca nu au capatat pete de rugina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea