Amenajarea casei

#faianta #gresie #chit de rosturi

Cum sa intretii chitul de rosturi

De foarte multe ori rosturile dintre placile de gresie sau faianta isi pierd culoarea initiala si capata un aspect murdar. Fie ca tine de calitatea produsului folosit sau de conditiile de mediu din incapere, exista solutii potrivite pentru fiecare problema.

 

1 Aplica chitul corespunzator

Este foarte important sa respecti indicatiile de amestec si de aplicare a chitului. In general acestea sunt notate foarte clar pe cutia de ambalare a produsului. Prepara amestecul masurand cantitatea de chit si cantitatea de apa aferenta si omogenizeaza-l bine cu ajutorul unui malaxor sau mixer.

Dupa aplicare, indeparteaza surplusul cu mare atentie, pentru a nu ramane denivelari sau portiuni mai inalte decat placa de gresie.

2 Fereste-l de pete si murdarie

Este bine sa cureti o pata de indata ce o observi, cu atat mai mult atunci cand este vorba de substante colorate (cafea, suc de rosii, cola, sosuri etc). Lasate mai multe ore, acestea patrund in textura materialului si vor fi foarte greu de curatat.

In ceea ce priveste gresia, este bine sa ai grija ca apa cu care speli sa fie mereu curata si in combinatie cu un detergent special pentru gresie. Evita folosirea detergentului sau a altor produse alternative de curatat. Cea mai buna varianta o reprezinta mopul cu aburi. Temperatura foarte ridicata a apei va distruge microbii si orice urma de murdarie. 

Dupa fiecare dus este bine sa stergi faianta cu un burete uscat si sa permiti o aerisire cat mai buna a baii. Surplusul de apa patruns intre placile de faianta va duce la aparitia mucegaiului.

Protejeaza zona de intrare in apartament cu un covor, in special in perioadele umede. Eventual, pastreaza la indemana o laveta sau un mop pentru a curtata petele de murdarie si noroi imediat dupa aparitie.
3 Foloseste o substanta speciala de curatare si albire

In comert exista mai multe produse pentru curatarea chitului de rosturi. Acestea sunt substante acide, cu un grad ridicat de periculozitate.
Este bine sa ceri sfatul unui specialist inainte de cumparare sau sa achizitionezi produsul recomandat de producatorul chitului pe care l-ai folosit.

Testeaza orice produs inainte de utilizare, aplicand o cantitate mica intr-o zona ferita. Citeste instructiunile, recomandarile si avertizarile inainte de a-l cumpara si asigura-te ca ai luat toate masurile de precautie necesare. Unele substante pot distruge luciul sau textura placilor de gresie si faianta.

O solutie din apa si otet va indeparta petele usoare de pe chit. In cazul celor mai persistente, umezeste zona cu apa si aplica bicarbonat de sodiu. Lasa-l sa actioneze cateva minute, apoi freaca foarte bine portiunea murdara cu o periuta de dinti veche.

4 Indeparteaza chitul murdar si aplica un strat nou

Decizia de a aplica un nou strat de chit trebuie sa aduca cu sine si folosirea unui nou produs de o calitate mai buna. Unele chituri de rosturi sunt impermeabile si nu reactioneaza in contactul cu apa sau petele, iar altele sunt foarte fine si isi pierd din pigment la fiecare spalare.

Pentru a indeparta stratul de chit murdar sau alterat, foloseste un instrument potrivit ca duritate si dimensiune. In magazinele de materiale de constructii vei gasi ceva dedicat acestei activitati. In caz contrar, poti incerca indepartarea chitului cu ajutorul unui cutit sau al unei surubelnite.
Lucreaza cu atentie si evita marginile placilor de gresie sau faianta, deoarece se pot ciobi sau crapa foarte usor.

Dupa ce ai indepartat chitul, aspira bine rosturile pentru a elimina orice urma de praf sau resturi.

Aplica stratul nou conform instructiunilor si bucura-te de schimbare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului