Amenajarea casei

#curatenie #baie #cada

Cum sa intretii cada de baie

De foarte multe curatarea cazii ni se pare o activitate foarte grea si obositoare. Neintretinuta corect, pe suprafata acesteia vor aparea depuneri de mucegai, rugina si piatra ce ne pot afecta sanatatea. Iata 10 pasi simpli de urmat pentru a mentine curatenia si pentru a evita ore intregi de munca.

 

1 Spala mereu cada dupa ce ai folosit-o. Datorita apei calde si a aburilor din baie, murdaria de pe cada se va curata mult mai usor imediat dupa ce ai facut baie sau dus. Nu amana acest moment, deoarece sapunul, mizeria si grasimea se vor impregna in suprafata ceramica si vor fi mult mai greu de indepartat.

2 Curata sita de scurgere saptamanal pentru a evita formarea unui dop de murdarie si implicit infundarea scurgerii.  Este bine ca dupa fiecare baie sa aduni firele de par si sa eviti ca acestea sa ajunga in sita. Scurgerea de la cada poate fi mult mai greu de desfundat decat cea de la chiuveta, asa ca este nevoie de mai multa grija.

3 Indeparteaza periodic depunerile de mucegai si rugina, deoarece pot ajunge in apa cu care te speli si pot cauza probleme de sanatate. In comert exista numeroase solutii anti-mucegai, insa poti folosi si o solutie naturala din apa si otet. Rugina si piatra vor fi curatate cu ajutorul detergentilor profesionali de pe piata .

4 Aeriseste bine dupa fiecare baie. Daca in baia ta nu exista un geam spre exterior, atunci este bine sa montezi un ventilator de perete pentru a scapa cat mai repede de aburi. Acestia transporta particulele de sapun si murdarie in intreaga baie si chiar in camerele din locuinta. De asemenea, umezeala in exces duce si la aparitita igrasiei si a mucegaiului.

5 Foloseste un dulap special pentru cosmeticele de baie. Multi dintre noi suntem tentati sa pozitionam sticla de sampon sau de gel de dus direct pe marginea cazii. Sapunul sau buretele de baie risca sa ocupe aceeasi zona, desi aceasta poate contine microbi sau pete de rugina. Evita sa mai faci acest lucru, deoarece exista si posibilitatea ca din recipientele respective sa curga continut si sa observi acest lucru dupa cateva ore sau chiar a doua zi. Cada va ramane patata si va fi mult mai greu de curatat decat de obicei.

6 Nu varsa apa murdara sau alte lichide in cada. Anumite lichide pot favoriza infundarea canalizarii, iar altele duc la pigmentarea suprafetei. Foloseste cada doar pentru scopul sau principal si nu pentru a depozita alte obiecte.

7 In cazul in care te hotarasti sa o inlocuiesti deoarece aspectul sau initial este foarte degradat, atunci afla ca mai ai doua posibilitati. Fie apelezi la o firma specializata in reconditionarea cazilor, fie cumperi un spray de vopsea pentru obiectele sanitare. Urmeaza intocmai indicatiile de pe flaconul de vopsea si aplica substanta. Cada va arata mult mai bine pentru o perioada indelungata de timp.

8 Nu folosi foarte des solutiile acide de curatat, deoarece ele pot distruge stratul de smalt de la suprafata. Chiar daca acestea actioneaza in cateva minute fara a mai fi nevoie de munca, nu te baza pe aceasta varianta, deoarece este posibil sa scurtezi considerabil durata de viata a cazii. In momentul in care aplici solutia, freaca suprafata cu ajutorul unui burete abraziv si a manusilor de cauciuc. Clateste din abundenta cu apa rece.

9 Sterge faianta si gresia dupa fiecare dus pentru a evita formarea petelor de sapun sau murdarie. Curata periodis chitul de rosturi dintre placile de gresie si faianta , deoarece pe acestea pot aparea depuneri de mucegai.

10 Sarea, otetul sau  bicarbonatul de sodiu pot fi folosite cu succes pentru curatarea si intretinerea cazii de baie. In cazul in care nu ai produse de curatat la indemana, foloseste unul dintre acestea in combinatie cu apa si freaca insistent pana cand petele dispar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului