Ti-ai achizitionat o locuinta sau ti-ai propus sa iti redecorezi casa, insa nu stii ce stil ti se potriveste si cum ai vrea sa arate rezultatul final. Ai impresia ca toate ideile iti sunt pe plac si nu reusesti sa te decizi in privinta culorilor, a mobilei sau a accesoriilor.
Pentru ca nu esti designer profesionist, este normal sa te lasi dus de val, insa important este sa iti gasesti stilul care te caracterizeaza. Invata sa fii mai selectiv si sa iti definesti gusturile prin cativa pasi simpli.
1 Noteaza-ti toate ideile intr-un carnetel
Tine cu tine in permanenta un carnetel si noteaza in acesta toate ideile care te incanta. Nu trebuie sa fie vorba doar de stiluri de amenajari interioare ; axeaza-te si pe detalii, accente, culori, pentru ca mai tarziu poti realiza un mix reusit din ceea ce ti-a fost pe plac.
Totusi, pentru a mentine ordinea in carnetel, imparte-l in mai multe categorii, fiecare apartinand unui anume stil. Ti-au placut culorile delicate ale stilului cottage ? Atunci nu ezita sa iti notezi acest aspect in dreptul sectiunii destinate stilului cottage. Acesta este doar un exemplu, insa asa ar trebui sa procedezi cu fiecare aspect care iti atrage atentia.
2 Viziteaza alte case
Esti in cautarea stilului tau personal, insa pentru aceasta, trebuie sa ai de unde sa alegi. In primul rand, ai nevoie de solutii realiste, pentru ca nu tot ceea ce vezi in reviste sau la televizor arata la fel de bine si in realitate.
Viziteaza casele rudelor sau ale prietenilor. Noteaza-ti in carnetel ce anume ti-a placut la acestia, ce solutii ingenioase au gasit pentru diferite probleme pe care le-au intampinat la amenajare etc.
Profita de vacante si fii atent la arhitectura locala sau elemente de decor. Iti pot servi, la un moment dat, ca sursa de inspiratie. Ia cu tine aparatul de fotografiat pentru a fi pregatit oricand sa faci poze caselor care te inspira. De asemenea, colinda magazinele cu mobila. De cele mai multe ori, acestea au amenajate, pentru a-si prezenta produsele, camere intregi. In acest mod, daca ceva anume iti atrage atentia, stii deja de unde sa achizitionezi si principalele elemente de mobilier.
3 Citeste reviste de specialitate
O alta sursa de inspiratie o constituie revistele de amenajari interioare. Achizitioneaza cat mai multe reviste din domeniu , decupeaza imaginile sau articolele care te-au impresionat si pastreaza-le in carnetelul tau. Iti vor fi de folos la momentul oportun, atat pentru a-ti gasi stilul potrivit, cat si pentru a aplica solutii practice sau ingenioase.
4 Urmareste emisiuni care au ca tema amenajarile interioare
Acestea vor constitui o sursa de inspiratie pretioasa, pentru ca de cele mai multe ori, solutiile propuse au aplicabilitate si in viata reala, intr-o casa obisnuita. Noteaza-ti ideile sau daca ai posibilitatea, inregistreaza emisiunile, pentru a le viziona ori de cate ori vrei sa revezi un anumit episod care te-a interesat.
Inceara sa te axezi pe emisiuni cu stiluri diferite. Unele sunt specializate pe renovarea unor case mai vechi, locuinte simple, cum ar fi un banal apartament de bloc, altele prezinta locuite luxoase, la care nici macar nu ai indrazni sa visezi. Inspira-te de la fiecare si noteaza-ti ceea ce iti este pe plac.
5 Foloseste site-urile de specialitate
Sunt sute de site-uri dedicate amenajarilor interioare, fiecare cuprinzand atat poze, cat si solutii practice pentru anumite probleme cu care te-ai putea confrunta: un spatiu prea mic, elemente de decor esentiale intr-un anumit stil de amenajari interioare, lucruri de care trebuie sa tii cont daca optezi pentru o schimbare de culoare, refacerea peretilor etc.
Ca si in cazul emisiunilor de specialitate, apeleaza atat la site-uri sofisticate, dar si la cele care sunt mai mult concepute de oamenii ca si tine, care si-au amenajat casa cu succes si au dorit sa impartaseasca si celorlalti experienta lor.
6 Exprima-ti preferintele
La prima vedere, aproape toate pozele sau emisiunile de amenajari interioare iti atrag atentia, dar asta pentru ca profesionistii care se ocupa cu realizarea acestora stiu exact din ce unghi sa abordeze problema si sa obtina rezultate spectaculoase.
Invata sa fii mai selectiv. Daca ai strans tot felul de idei, uita-te cu atentie la fiecare imagine sau unghi de filmare. Observa detaliile si spune cu voce tare ce anume iti este pe plac. Incerca astfel, sa fii un bun critic si sa filtrezi ideile in functie de ceea ce ti se potriveste.
7 Adapteaza-ti gusturile la spatiul pe care il detii
Iti dresti o camera alba pentru bebelusul tau, insa cat de practica este aceasta idee, avand in vedere ca in cateva zile, peretii cei albi vor fi mazgaliti cu tot felul de culori de catre cel mic? Abia astepti sa expui o multime de suveniruri si obiecte de decor dragi tie, insa spatiul este prea mic si va arata sufocat de atatea detalii.
Important este sa mentii o perspectiva realista si sa iti adaptezi gusturile la conditiile casei tale. In caz contrar, risti sa te complici si sa nu te simti relaxat in propria locuinta. In plus, tine minte ca aceasta trebuie sa reflecte si personalitatea ta. Daca te vei rezuma doar la imitatii, rezultatul va fi un steril, iar tu nu vei reusi sa redai acea caldura primitoare pe care o simti cand vii “acasa”.