Amenajarea casei

# utilizare lavanda # folosire lavanda casa #proprietati lavanda #lavanda

Cum sa folosesti lavanda in casa

Lavanda este o planta cunoscuta in intreaga lume pentru mirosul ei fermecator. Desi oamenii asociaza lavanda doar cu parfumul placut, in realitate, aceasta are o multitudine de intrebuintari. Iata modalitatile in care sa o folosesti in casa, dar si pentru ingrjirea corpului sau in preparatele culinare.

Cum sa folosesti lavanda in casa

Lavanda poate sa fie folosita cu succes pentru a da parfum casei, dar si in procesul de curatenie sau pentru decor. Iata cum o poti folosi pentru a te bucura pe deplin de beneficiile acesteia: 

Alunga moliile

Pentru ca are un miros specific pe care moliile nu il suporta, un saculet plin cu lavanda in dulap poate sa le tina departe. Pentru aspect se poate decora saculetul cu o funda rosie sau galbena.

Parfumeza pentru casa

Pentru a face intrega casa sa miroasa frumos, se poate pune lavada in aparatul care difuzeaza apa si ulei esential. De asemenea, se poate pune si in suportul cu lumanare si apa infuzata cu ulei. Acesta are o parte inferioara unde se arde o lumanare si astfel se degaja miros in casa.

Utila in curatenia casei

Pentru ca este o planta cu multe proprietati, printre care si cele de indepartare a bacteriilor si ciupercilor, se poate pune si in detergent sau in orice produs de curatare pentru casa. Va da si un miros placut pe langa faptul ca va tine casa curata si fara daunatori.

Decoratiuni cu lavanda

Lavanda este frumoasa si florile sale sunt estetice. De aceea se pot face decoruri in vaze sau in alte forme.

Cum sa o folosesti pentru ingrijirea corporala

Planta are proprietati benefice pentru organism, pornind de la calitatile anti-fungice pana la cele anti-inflamatorii. Efectele sale calmante alaturate celor de mai sus o fac un bun adjuvant pentru ingrijirea corpului. Persoanele care fac produse hand-made de ingrijire a pielii si tenului, folosesc des lavanda ca ingredient principal.

Are proprietati de vindecare

Lavanda ajuta in vindecarea arsurilor si ranilor, si, pe deasupra, are si proprietati anti-fungice, care sunt importante in sistemul de refacere a unei rani.

Este un calmant natural

Lavanda poate sa fie utilizata in ceai pentru a produce calmare si relaxare. Ceaiul de lavanda are atat efect intern cat si extern. Cel extern este dat de parfumul imbietor al ceaiului de lavanda.

Banefica in masaj

Uleiul esential din lavanda este bun pentru masaj. El patrunde in piele si relaxeaza muschii. De aceea este preferatul celor ce se rasfata cu un masaj atunci cand au nevoie sau cand doresc.

Catifeleaza pielea

Fie prin intermediul uleiului esential, fie integrata ca planta in lotiunile de corp, lavanda are puterea de a lasa pielea fina si de a face textura sa fie lina, sa arate a fi hidratata. Sunt recomandate a fi utilizate astfel de combinatii de plante, care sa includa lavanda, in orice anotimp si de catre orice varsta.

Lavanda, ideala pentru a da aroma preparatelor culinare

Lavanda este comestibila si poate sa fie utilizata cruda sau uscata in ceai, in sosuri, in sucuri dulci cu mult zahar. De asemenea, se poate adauga in limonada pentru un gust racoritor si aromat. Lavanda se mai foloseste si la prepararea deserturilor, pe care le face mai aromate si mai parfumate, dandu-le o savoare aparte.

Precautii

Sunt considerate situatii cu un grad de risc cele ale copiilor care consuma lavanda sau ale femeilor insarcinate.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea