Amenajarea casei

#cuptor cu microunde #electrocasnice #incalzire #electricitate

Cum sa folosesti cuptorul cu microunde in siguranta

Cuptorul cu microunde este un aparat electrocasnic esential in majoritatea bucatariilor. In perioada verii acesta este indispensabil, deoarece te ajuta sa prepari sau sa incalzesti alimentele fara a ridica temperatura aerului din casa. Desi foarte multe persoane folosesc cuptorul cu microunde pentru a incalzi ceaiul sau cafeaua si pentru a face popcorn, acesta are mult mai multe functii extrem de utile. Pentru a te putea bucura pe deplin de ajutorul acestui aparat, este foarte important sa il folosesti corect, respectand cateva reguli importante de securitate.


1 Urmeaza instructiunile producatorului


Inainte de a monta si de a utiliza cuptorul cu microunde este esential sa citesti cu atentie manualul de instructiuni. De asemenea, il poti pastra la indemana o perioada pentru a te deprinde cu functiile si programele acestuia.

Nu incerca niciodata sa repari singur cuptorul cu microunde. Oricare ar fi defectiunea acestuia, apleaza la serviceul firmei producatoare sau adreseaza-te unei firme specializate. Riscurile de accidentare sunt enorme, iar sansele de reusita minime. Avem de-a face cu un dispozitiv ce incorporeaza un sistem magnetic, un transformator de voltaj ridicat si circuite electrice foarte complicate.


2 Plaseaza cuptorul intr-un loc sigur si comod


In ceea ce priveste amplasarea cuptorului, va trebui sa alegi un suport perfect drept, din material solid. Cel mai important aspect tine de conectarea la o sursa de curent cu impamantare. Astfel, va trebui sa pozitionezi dispozitivul cat mai aproape de o priza. In cazul in care vrei sa folosesti un prelungitor, asigura-te ca este unul de buna calitate.

Cuptorul se va pozitiona la nivelul mainilor, pentru a putea manevra cat mai usor si sigur recipientele.


3 Atentie la radiatii!


Atunci cand cuptorul este in functiune evita sa te apropii de acesta. Pastreaza distanta de cel putin 1 m pentru a evita radiatiile emise. Nu folosi niciodata dispozitivul atunci cand usa este defecta sau nu se inchide normal, deoarece se va emite o cantitate foarte mare de radiatii extrem de periculoase pentru sanatatea ta si a celor din jur.

Nu porni niciodata cuptorul atunci cand este gol deoarece exista riscul de incendiu.


4 Foloseste recipiente speciale


Citeste cu atentie etichetele recipientelor din plastic sau sticla si asigura-te ca pot fi folosite in cuptorul cu microunde.

O atentie sporita va trebui sa o acorzi materialelor introduse in cuptor. Manualul de instructiuni ofera informatii clare cu privire la materialele interzise. De asemenea, poti achizitiona recipiente speciale pentru cuptorul cu microunde din magazinele de specialitate. Nu prepara niciodata alimente in vase din metal sau vase care contin partial zone de metal. Daca observi ca apar scantei sau zgomote ciudate, deconecteaza imediat dispozitivul.

Pentru a testa daca un vas este compatibil in cuptorul cu microunde poti face un mic test. Incarca recipientul cu apa si introdu-l in cuptor pentru un minut la intensitate maxima . Daca dupa un minut apa este calda / fierbinte iar vasul este rece, atunci il poti folosi fara nicio grija de acum inainte. Insa, daca vasul este cald (partial sau total), atunci este bine sa il foloseste cu mare atentie si doar pentru perioade foarte scurte de timp (1-2 minute).


5
Evita supraincalzirea lichidelor


Nu incalzi apa sau alte lichide mai mult decat recomanda reteta sau mai mult decat timpul alocat pe o anumita intensitate. Supraincalzirea poate aparea atunci cand incalzesti apa intr-un vas drept si curat pentru un timp indelungat. Desi apa va arata normal, in momentul in care misti recipientul este posibil ca aceasta sa sara sau sa inceapa sa clocoteasca. De asemenea, este interzis sa incalzesti apa de doua ori. Riscul supraincalzirii este mult mai ridicat in aceasta situatie. Pentru a preveni acest fenomen periculos, este indicat sa adaugi putin zahar sau cateva granule de cafea in apa.


6 Curata cuptorul cat mai des


Un alt aspect foarte important tine de curatarea si igienizarea cuptorului cu microunde. Atunci cand gatesti alimente in recipiente fara capac, exista riscul ca peretii interiori ai cuptorului sa se murdareasca din cauza stropilor. Iata mai multe informatii pe aceasta tema:


7 Foloseste manusi de protectie


Atunci cand extragi vasul de preparare din cuptor foloseste manusi de protectie si un suport termorezistent pe care sa pozitionezi vasul ulterior. Acesta poate fi foarte fierbinte.


8 Respecta retetele si regulile de utilizare

 

  • Daca prepari alimente intr-un vas acoperit cu capac, este bine sa ridici partial capacul pentru a lasa aerul sa circule. In cazul in care vasul este inchis ermetic aburii fierbinti vor ramane in interior, existand riscul ca atunci cand ridici capacul sa te arzi.

 

  • Atunci cand gatesti un preparat, respecta intotdeauna reteta. De asemenea, citeste cu atentiile indicatiile din manualul de instructiuni. De multe ori este bine ca dupa ce extragi vasul din cuptor sa il mai deoparte cateva minute, deoarece caldura acumulata va continua sa prepare mancarea.

 

  • Intensitatea maxima a cuptorului (high) se va folosi de obicei pentru gatit, deoarece caldura este emanata continuu. Intensitatea medie si cea scazuta (medium / low) se folosesc pentru incalzit, topit sau dezghetat, deoarece cuptorul functioneaza prin cicluri de incalzire, astfel incat nu exista riscul ca mancarea sa se arda.

 

  • Majoritatea cuptoarelor au zone in care incalzesc mai mult si altele cu o intensitate mai slaba. Astfel, este bine sa transferi mancarea intr-un alt vas inainte de a o servi si sa o amesteci foarte bine. Aceasta problema devine mult mai grava in cazul in care suportul rotativ din sticla al cuptorului cu microunde este defect, iar vasul ar trebui sa ramana in acelasi loc tot timpul prepararii. In aceasta situatie producatorii interzic cu desavarsire utilizarea cuptorului.

 

  • Foloseste cu atentie functia de decongelare . Aloca intotdeauna programul potrivit in functie de tipul si cantitatea alimentelor pe care vrei sa le decongelezi (carne de pui, carne de porc, peste, aluat, legume, etc). Dupa ce decongelezi carnea este indicat sa o prepari in cel mai scurt timp, deoarece in timpul dezghetarii caldura puternica a inceput sa prepare anumite zone. Astfel, pe portiunile respective se pot dezvolta bacterii.


Sursa foto : www.molex.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului