Amenajarea casei

#frigider #congelator #combina frigorifica #alimente #electrocasnice

Cum sa folosesti cu succes combina frigorifica

Desi ai ales un model extrem de performant, ceva nu pare a fi in regula. Unele alimente se strica prea repede, in timp ce altele ingheata mai devreme decat ar trebui. De cele mai multe ori nu frigiderul este de vina, ci modul in care noi il folosim. Iata cateva sfaturi utile pentru a evita alterarea alimentelor in frigider sau congelator .
 


1 Alege cu atentie temperatura


Ideal ar fi sa folosesti un termometru alimentar pentru a stabili cu exactitate temperatura din frigider si congelator. Expertii in indistria alimentara recomanda ca termperatura din frigider sa fie mai mica de 5oC, in vreme ce congelatorul ar trebui sa ofere o temperatura mai mica de -15oC. Astfel ai siguranta ca alimentele se vor conserva cat mai sanatos, fara riscul de deteriorare sau pierdere a proprietatilor nutritive.


2 Nu deschide frigiderul in timpul unei pene de curent


Atunci cand sesizezi intreruperea curentului electric este bine sa eviti sa deschizi usa frigiderului sau a congelatorului. In mod normal acestea pot pastra o temperatura constanta si sigura inca 24 – 48 de ore, insa doar cu conditia ca usa sa ramana inchisa.

De asemenea, se pare ca frigiderele mai pline pastreaza mancarea in siguranta mai multa vreme decat frigiderele goale. Alimentele din frigider emana si ele, la randul lor, aer rece , neputandu-se realiza schimbul termic.

Daca locuiesti intr-o zona in care penele de curent sunt la ordinea zilei, atunci este bine sa achizitionezi un frigider cu functia de autonomie, mai exact posibilitatea de a functiona fara curent electric. In functie de model, perioada variaza intre 24 si 60 de ore.


3 Nu conserva fructe si legume ude


Acest sfat este valabil atat pentru depozitarea in frigider cat si pentru congelare . Apa ramasa pe suprafata fructului sau a legumei va genera deteriorarea si alterarea acesteia in scurt timp.

In cazul in care folosesti frigiderul, este bine sa speli legumele si fructele exact atunci cand vrei sa le consumi. In ceea ce priveste congelarea, se recomanda spalarea acestora si uscarea lor cu un prosop de hartie sau bumbac.


4 Foloseste vase speciale


Atunci cand depozitezi mancarea gatita la frigider este bine sa folosesti vase cat mai intinse, cu o inaltime de maxim 5-6 cm. Astfel mancarea va fi repartizata uniform si se va mentine rece o perioada mai lunga de timp. Un vas prea adanc va pastra zona din centru mai calda, existand riscul alterarii.

Dupa ce ai terminat de gatit transfera intotdeauna mancarea intr-un vas curat. Depoziteaza-l la frigider in aproximativ 2 ore.


5 Ambaleaza alimentele cu atentie


Daca folosesti pungi resigilabile, atunci este bine sa elimini aerul din interiorul acestora inainte de a le inchide. Daca folosesti caserole, atunci alege intotdeauna cel mai mic model potrivit pentru cantitatea de mancare pe care o depozitezi. Astfel vei economisi spatiu si eviti deteriorarea alimentelor.

Inchide vasele cu mare atentie, pentru a evita raspandirea mirosurilor in tot frigiderul.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea