Amenajarea casei

#curatenie casa #curatare pete #borax #solutii de curatat

Cum sa folosesti boraxul la curatenia casei

De la curatarea geamurilor si oglinzilor, pana la indepartarea petelor si distrugerea insectelor daunatoare, boraxul este un ingredient util in gospodarie.

Boraxul este utilizat la producerea sapunurilor, dedurizarea apei, la producerea detergentilor. Este utilizat si la producerea dezinfectantilor, insecticidelor, produse pentru curatire si albire. Boraxul protejeza si lemnul de mucegai.

1 Curata tevile infundate. Inainte de a apela la solutii caustice pentru desfundarea tevilor din bucatarie sau baie, incearca sa gasesti si alte solutii mai putin toxice. Cu ajutorul unei palnii, toarna o jumatate de cana de borax.

Toarna apoi treptat doua cani de apa fierbinte. Lasa apoi amestecul sa actioneze timp de 15 minute, dupa care clatesti bine cu apa calda. Daca tevile nu se desfunda, repeta operatiunea.

2 Indeparteaza petele de pe chiuveta. Daca vrei sa scapi definitiv de petele inestetice de pe chiuveta, foloseste boraxul. Prepara o pasta dintr-o cana de borax si 50 de ml de suc de lamaie. Cu ajutorul unui burete, freaca bine portiunea cu pete, dupa care clatesti bine cu apa. Pata ar trebui sa dispara odata cu apa.

3
Spala geamurile si oglinzile. Pentru geamuri si oglinzi care sa sclipeasca de curatenie, spala-le cu un burete inmuiat intr-o solutie formata din trei de apa si doua linguri de borax.

4
Indeparteaza mucegaiul de pe materialele textile. Pentru a indeparta mucegaiul de pe tapiterie si alte materiale, inmoaie un burete intr-o solutie din jumatate de cana de borax dizolvat in doua cani de apa fierbinte. Freaca apoi in zonele afectate. Lasa sa se inmoaie cateva ore, pana cand pata dispare, dupa care clatesti cu apa.

Pentru a indeparta mucegaiul de pe haine, lasa-le intr-un lighean cu doi litri de apa si doua cani de borax.

5 Indeparteaza petele de pe covoare. Tot cu borax poti indeparta si petele de pe covoare si paturi. Umezeste bine zona cu probleme dupa care freci cu putin borax. Lasa sa se usuce, dupa care indeparteaza cu o solutie din otet, apa si sapun.

6 Curata tevile. Din cand in cand este bine sa cureti tevile din bucatarie sau baie. Aceaste zone favorizeaza formarea de bacterii si mucegaiuri. Pentru a le mentine curate, la cateva saptamani este indicat sa torni in tevi 3 linguri de borax si sa lasi sa actioneze timp de o ora, dupa care dai drumul la apa calda.

7
Curata toaleta. Daca vrei sa dezinfectezi vasul de toaleta, cu ajutorul unei perii spala bine cu o solutie formata din jumatate de cana de borax si 4 litri de apa.

8 Elimina mirosul de urina din saltea. Daca ai copii mici, pe care ii inveti sa isi faca nevoile la olita sau la toaleta, primele incercari vor fi intotdeauna dificile. Cei mici nu se vor obisnui imediat cu noua situatie si vor mai uda din cand in cand patul. Pentru a elimina mirosul, umezeste zona respectiva si freaca cu borax. Lasa sa se usuce, dupa care aspiri.

9 Tine la distanta furnicile si buruienile. Daca vrei sa impiedici invazia de buruieni si furnici, presara borax in toate crapaturile din jurul casei. Boraxul va distruge toate buruienile inainte de a inradacina. De asemenea, si furnicile si alte insecte vor fi distruse in acest fel.

Ai grija insa ca boraxul sa nu ajunga la plantele de gradina sau la flori, deoarece este toxic si le vei distruge si pe acestea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea