Amenajarea casei

#ordine #organizare #casa

Cum sa eviti aglomerarea locuintei

Pentru a preveni un lucru, este important sa ii definim cauzele si sa le tratam. De la dezordine la murdarie nu este decat un pas, iar acesta este decisiv in pastrarea obiectelor din casa intr-o stare cat mai buna. Iata cativa pasi simpli catre o casa ordonata si curata.

 

1 Chiar ai nevoie de tot ce ai cumparat?

Mirajul hipermarketurilor face ca lista de cumparaturi realizata de acasa sa fie un obiect care ne incurca procesul de umplere a cosului cu tot ce este la reducere, cu tot ce nu am incercat pana acum, dar ar trebui sa o facem, cu produsele pe care specialistii le recomanda, dar si cu cele pe care le folosim de obicei.

Incearca sa te cenzurezi si sa alegi doar produsele sau obiectele de care ai nevoie. Bineinteles ca acele lumanari parfumate ti-au furat privirea, dar ai siguranta ca le vei folosi, sau ca exista suficient spatiu in casa si pentru ele?

2 Rezista tentatiei promotiilor

Mixerul de bucatarie este redus la jumatate de pret, la fel si noua pasta de dinti aparuta. De asemenea, ai posibilitatea de a cumpara 3 sampoane la pret de doua! De ce nu? Intreaba-te mai intai daca folosesti mixerul acela de bucatarie si daca familia ta e disponibila sa incerce o noua pasta de dinti. In ceea ce priveste sampoanele, de cate luni este nevoie pentru a consuma 3 sticle?

Foloseste avantajul reducerilor prin suprapunerea listei de cumparaturi cu catalogul promotional. Astfel poti face o economie destul de mare.

3 Imprumuta (sau fa schimburi) in loc sa cumperi

Acest sfat este valabil in special in domeniile in care nu excelezi si pe care nu le abordezi in mod frecvent. Un set de unelte de gradinarit, o bormasina, un set de scaune de picnic, o masina de cusut sau o oala de 20 de litri sunt doar cateva exemple de obiecte pe care cu siguranta nu le folosesti in fiecare zi. Pune-te bine cu vecinii sau fa putina munca de cercetare printre prieteni. Afla ce poti imprumuta si ce nu sau propune-le un schimb cu obiectele pe care nu le mai folosesti. Astfel iti pastrezi casa cat mai aerisita.

4 Nu aseza chiar totul la indemana

Desi pare ideal ca in momentul in care stam pe canapea sa avem la indemana telecomanda, paharul de suc, gustarea, ziarul, intrerupatorul, telefonul, laptopul etc, acest lucru construieste un adevarat haos pe masura ce lista creste.

Fa-ti un obicei din a te deplasa pentru a accesa anumite obiecte si nu incerca sa aglomerezi totul intr-o singura zona a camerei. Acesta poate fi un bun antrenament pentru lucrul pe care nimeni nu isi doreste sa il faca si anume sa puna lucrurile la locul lor dupa ce le-a folosit. Formeaza-ti o obisnuinta din a respecta amplasarea fiecarui lucru, in special atunci cand vine vorba de bucatarie.

Pentru a-ti fi mai usor, poti achizitiona o masuta pe roti, pe care sa o deplasezi dintr-o camera in alta. Pe ea poti depozita acele produse ce apartin altei camere si astfel iti va fi mult mai usor sa le duci pe toate in zona de care apartin.

5 Arunca ceea ce nu folosesti

Probabil ca acesta este sfatul cel mai des intalnit cand vine vorba de ordine, insa la fel de notabil este si adevarul pe care il contine. Poate ca te leaga amintiri placute de puloverul acela, poate ca pastrezi patutul pentru nepoti sau pur si simplu consideri ca ai platit foarte mult pe acel obiect pentru a-l arunca.

Un alt obicei foarte des intalnit este pastrarea mancarii ramase pentru a fi consumata in ziua urmatoare. De cele mai multe ori acest lucru nu se intampla, mai ales daca este vorba de alimente perisabile : piure, salata, friptura etc.

Incearca sa nu mai pastrezi alaturi de tine lucruri care nu iti sunt de folos sau pe care stii ca nu le vei intrebuinta de acum inainte. Rezultatul va fi extrem de placut si in scurt timp iti va fi foarte usor sa discerni utilitatea lucrurilor, mai ales atunci cand le cumperi.

6 Sorteaza. Organizeaza. Depoziteaza

Poate ca ti se pare costisitor, insa mobila de lemn nu este intotdeauna solutia cea mai buna. Alege cutii, raftiere, etajere, cosuri si dulapuri pentru a depozita lucrurile. Pastreaza la vedere doar decoratiunile si obiectele pe care le folosesti permanent. Desi la inceput ti se va parea putin peste mana sa nu mai ai totul la vedere, cu timpul te vei obisnui si te vei bucura de senzatia de calm pe care o ofera o camera ordonata.

Orice categorie de obiecte poate fi depozitata intr-un fel sau altul. La Ikea gasesti solutii de depozitare si optimizare a spatiului potrivite pentru toate gusturile si buzunarele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare