Amenajarea casei

#vase de bucatarie #ustensile de bucatarie #bucatarie #vase de aluminiu #oxid de aluminiu

Cum sa cureti vasele din aluminiu din bucatarie

Aluminiul este unul dintre cele mai raspandite metale din care se fabrica ustensile si vase de bucatarie . Pe langa faptul ca abunda in scoarta Pamantului, aluminiul este si un material rezistent, maleabil si ieftin. Cum il cureti in mod natural, afla in continuare!

1 Incepe cu spalarea clasica

Primul pas catre o curatare temeinica a vaselor si ustensilelor de bucatarie este spalarea acestora. Procedeul este cel clasic, pe care il aplici in general: nu ai nevoie decat de apa calda, burete si detergent de vase .

In situatia in care speli o tigaie sau o oala din aluminiu , in care ai gatit alimente uleioase, asigura-te ca elimini grasimea in totalitate. In caz contrar, ulterior nu vei putea penetra stratul uleios pentru a ajunge sa elimini stratul de oxid de aluminiu aflat dedesubt. Foloseste, in acest sens, o perie de sarma si asigura-te ca ai eliminat grasimea chiar si din cele mai ascunse locuri - important este ca, la final, sa ai un vas de aluminiu sclipitor.

2 Scapa de mancarea arsa

Procedura de mai sus ar trebui repetata si in cazul in care te confrunti cu mancare arsa pe fundul unui vas de aluminiu. Ca sa iti usurezi demersul, incepe prin a fierbe apa in interiorul vasului in cauza. Dupa ce apa atinge punctul de fierbere, ia oala de pe foc, pune-o deoparte circa 5 minunte si, apoi, cu ajutorul unei spatule de lemn, inlatura cat mai mult din resturile arse din interiorul oalei. Pentru a avea parte de rezultate optime, este posibil sa fie necesara repetarea procedurii de cateva ori.

3 Include acizi

In anumite situatii, vei putea scapa de stratul toxic de oxid de aluminiu acumulat pe suprafata vaselor din bucatarie doar gatind un preparat acid - rosii, mere, lamai etc. - in interiorul acestora.

Daca nu ai in minte nicio reteta pe baza acestor ingrediente, poti recurge la o alta metoda eficienta: umple tigaia sau oala cu apa, dupa care adauga 2 linguri de otet, tartrat de potasiu sau suc de lamaie la 1 litru de apa. Fierbe apa cu ingredientele de mai sus si las-o, ulterior, sa se raceasca si sa actioneze asupra vasului timp de 15 minute. Acum este momentul sa cureti si ustensilele din aluminiu pe care le ai la indemana, inserandu-le in oala cu apa!

Dupa 15 minute, scurge apa din vas si admira rezultatul: solutia este foarte eficienta, insa, in functie de situatie, este posibil sa fie nevoie sa repeti procedura de mai multe ori.

4 Evita produsele puternic abrazive

Chiar daca vasele de aluminiu din bucatarie sunt pline de pete dificil de curatat, evita sa incerci sa le elimini apeland la produse puternic abrazive (cum ar fi lana de otel). Acestea risca sa lase zgarieturi pe suprafata vasului, fapt care ingreuneaza curatarea ulterioara a vaselor. Daca esti nevoit sa folosesti produse abrazive, nu aplica o presiune foarte mare.

5 Curata suprafetele din aluminiu

Oricare alte suprafete din aluminiu din bucatarie pot fi si ele curatate apeland la metoda acizilor. In acest caz, vei avea nevoie de o lamaie. Tai-o in doua si presara sare pe partea zemoasa a jumatatilor obtinute. Apoi, nu iti mai ramane decat sa freci suprafetele acoperite de oxid de aluminiu. Tine minte sa nu freci foarte tare pentru a evita aparitia zgarieturilor.

Sursa foto: tradekorea.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea