Amenajarea casei

#linoleum #curatare podea #curatenie casa #curatare linoleum

Cum sa cureti linoleumul

Linoleumul este un material natural, usor de intretinut, ideal pentru bucatarii sau holuri. Se curata foarte usor cu apa si sapun si se lustruieste cu ceara. Evita insa sa folosesti detergenti puternici sau produse pe baza de acizi sau otet, care distrug structura acestui material.
 

Ce este linoleumul


Linoleumul este un material natural, realizat din in si uleiuri si necesita o grija speciala. Acest material este realizat in mare parte din ulei de in. Acest ulei se fierbe la temperaturi mari, iar cand atinge o anumita temperatura se adauga alte materiale precum rasini, pudra de pluta, calcar, ceramica sau rumegus.

Apoi se adauga si diversi pigmenti pentru a da culoare amestecului. Intreaga compozitie este presata pentru a forma foile de linoleum .
 

Care este diferenta dintre linoleum si vinil


Linoleumul este realizat din ingrediente naturale , in timp ce vinilul este un material sintetic. Culorile din linoleum sunt datorate pigmentilor care se adauga in mixtura. Podelele din vinil sunt realizate intai in folii, iar apoi modelul este aplicat direct pe aceste foi, dupa care este din nou presat.

In timp, modelele de pe foile de vinil dispar si se deterioreaza. In schimb, podelele din linoleum isi imbunatatesc culoare in timp, in special daca sunt expuse la lumina directa a soarelui.
 

Pro si contra podelelor din linoleum

Pro:

  • este un material natural si biodegradabil ;
  • este usor de intretinut;
  • este rezistent si nu isi pierde culoarea in timp;
  • nu se zgarie usor.


Contra:

  • este sensibil la apa si substante acide, precum otetul;
  • trebuie curatat frecvent cu ceara;
  • nu are termen de garantie mare.

 

Cum sa cureti linoleumul


Inainte de a curata podelele din linoleum sau vinil este indicat sa dai intai cu aspiratorul. In general, podelele din linoleum necesita curatarea doar cu apa calduta. Majoritatea detergentilor nu curata foarte bine si lasa in urma urme lipicioase.

Aceste urme actioneaza ca un magnet, atragand tot praful din aer. Praful formeaza apoi depozite, care deterioreaza ceara de deasupra linoleumului, care trebuie inlocuita.

Daca podelele tale din linoleum sunt foarte murdare, poti folosi o solutie din apa si sapun, cu care sa stergi usor. Dupa ce speli, usuca suprafetele din lonoleum cu carpe uscate si curate. Alte solutii pot fi prea dure pentru suprafetele din linoleum, care se pot deteriora.

Este indicat ca o data pe luna sa folosesti ceara pentru lustruirea suprafetelor din linoleum. Pentru aplicarea produselor din ceara, se folosesc doar carpe curate, umede. In acest fel ceara va ramane aplicata un timp indelungat. Dupa ce aplici ceara este indicat sa o lasi sa se usuce cateva ore, dupa care sa mai aplici un strat.

Linoleumul este cunoscut pentru faptul ca atrage formarea de pete negre. Daca te confrunti cu aceasta problema, incearca sa indepartezi petele cu o guma de sters. Daca petele nu dispar, aplica putin ulei pentru bebelusi, lasa sa actioneze cateva minute, apoi sterge cu o carpa curata si uscata.

Petele de pe suprafetele din linoleum pot fi indepartate cu ajutorul unei perii din nilon. Dupa ce cureti bine, spala cu apa cu sapun, usuca si aplica ceara.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea