Amenajarea casei

#pantofi #incaltaminte #piele #panza #lac

Cum sa cureti incaltamintea

Daca nu este intretinuta, incaltamintea se poate deteriora rapid astfel ca exista riscul sa nu tina mai mult de un anotimp. Pentru a prelungi viata pantofilor tai este bine sa ai grija sa-i cureti regulat si sa-i dezinfectezi in interior cu sprayuri speciale, pe care le gasesti in comert. Iata cum sa cureti principalele tipuri de pantofi:


1 Incaltamintea din piele


Pantofii din piele sunt preferati de multe persoane intrucat sunt rezistenti la diferite conditii climatice si se curata usor. De altfel, pielea de culoare inchisa nu necesita o ingrijire foarte complicate.

Este bine sa cureti pantofii din piele cu ajutorul unei carpe din bumbac inmuiata intr-o solutie formata din apa calda si amoniac. Pentru indepartarea petelor poti sa folosesti si o solutie formata din parti egale de alcool si glicerina . Alcoolul va curata petele iar glicerina va da luciu incaltamintei.

Pentru a da luciu incaltamintei din piele este bine sa folosesti o crema speciala din comert, eventual incolora, pentru a nu modifica nuanta de bazaar pantofilor.

O solutie mai putin obisnuita pentru luciu este coaja de banana. Dupa ce ai curatat si uscat pantofii din piele, sterge-i cu partea interioara a unei coji de banana iar acestia vor straluci.

Pielea de culoare deschisa poate capata un luciu deosebit daca o stergi cu o carpa inmuiata intr-un albus de ou batut spuma.


2 Incaltamintea din piele intoarsa


Incaltamintea din piele intoarsa este destul de pretentioasa pentru ca se murdareste repede, petele devenind vizibile mai ales daca pantofii tai sunt de culoare deschisa.

Este recomandat sa eviti spalarea adidasilor din piele intoarsa in masina de spalat pentru ca se pot deteriora.

Incearca sa stergi incaltamintea din piele intoarsa cu o carpa inmuiata in apa cu otet sau apa cu sapun lichid.

Atentie, dupa spalare, lasa pantofii sa se usuce la temperatura camerei si nu fa greseala sa-i amplasezi langa calorifer sau alte surse generatoare de caldura pentru ca risti ca pielea sa se „stranga” si sa capete un aspect neuniform.

Este bine sa stii ca in hipermarketuri exista sprayuri si perii speciale pentru curatarea si mentinerea incaltamintei din piele intoarsa. Aplicat in mod regulat, sprayul face ca pielea intoarsa mai impermeabila si mai usor de curatat.


3 Incaltamintea din imitatie de piele


Evita sa folosesti apa din abundenta atunci cand cureti incaltamintea din imitatie de piele pentru ca nu este la fel de rezistenta ca cea din piele naturala. De asemenea, acest tip de pantofi trebuie uscati bine dupa ce intra in contact cu apa intrucat se pot deforma sau pot capata un miros neplacut.

Pentru a le da luciu poti sa folosesti aceleasi solutii ca in cazul pantofilor din piele naturala sau o crema pentru ghete, din comert.


4 Incaltamintea din lac


Lacul este destul de pretentios intrucat pastreaza orice amprenta sau urma de murdarie insa se curata usor.

Incaltamintea de lac poate fi curatata cu un burete si apa cu sapun, apoi se sterge cu o carpa imbibata in dizolvant fara acetona.

La fel ca pantofii din piele deschisa la culoare si cei din lac se curata si capata un luciu deosebit daca ii stergi cu albus de ou batut spuma.


5 Incaltamintea din panza


Lasa pantofii din panza sa se usuce bine dupa care este recomandat sa-i cureti cu o perie mai aspra, ca sa indepartezi praful si noroiul. Daca petele persista, lasa-i la inmuiat intr-o solutie din apa si detergent de rufe si freaca-i cu o perie moale.

Pantofii din material textil se pot spala si la masina de spalat, folosind un program special pentru incaltaminte.

Usuca-i in balcon si fereste-i de razele directe ale soarelui pentru a nu se decolora.
 

Sursa foto: www.thegenuineman.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului