Amenajarea casei

#podea #curatenie #gresie #faiantapodea #faianta

Cum sa cureti gresia eficient

Multi dintre noi nu am fost mereu multumiti de aspectul podelei dupa spalarea acesteia. Poate ca detergentul a fost de vina sau poate nu toti ne pricepem la curatenie. Iata cat de simplu este sa cureti podeaua, daca esti atent la cateva mici detalii.

 

1 Pregateste suprafata

Inlatura toate obiectele asezate in acel moment pe podea pentru a-ti elibera spatiul si a facilita curatarea. Matura sau aspira podeaua cu atentie pentru a inlatura praful si firele de par, deoarece acestea se vor incurca in fibrele mopului si vor fi foarte greu de eliminat. De asemenea, iti va fi mai greu sa aduni murdaria de pe jos daca podeaua este umeda.

Daca in zona aragazului sau a chiuvetei exista pete de ulei sau mancare, atunci aplica o substanta degresanta cu 5 minute inainte de a spala.

Inainte de spalarea podelei este bine sa deschizi geamurile. Iti va fi mult mai greu sa le deschizi dupa ce ai spalat pe jos iar podeaua este uda.

2 Prepara solutia pentru curatat

Este bine sa folosesti un produs specializat din comert, dedicat suprafetelor din gresie si faianta . Foloseste cantitatea recomandata pe ambalaj si evita sa o maresti, deoarece substantele chimice din aceasta pot fi daunatoare.

Daca ai animale de companie sau copii mici, atunci foloseste un detergent bio pentru siguranta. Acesta nu contine substante toxice si nu este periculos in cazul contactului cu pielea.

In cazul in care nu ai o solutie de curatat la indemana, nu folosi detergent de rufe (lichid sau granulat), deoarece va lasa un strat mat pe gresie ce favorizeaza alunecarea. Incearca doar apa calda iar daca suprafata este murdara si trebuie dezinfectata, atunci adauga putin clor.

3 Foloseste ustensile cat mai practice

Foloseste o caldare cu dispozitiv de stoarcere pentru mop. Pentru o curatenie mai eficienta, poti alege o caldare compartimentata, cu un recipient pentru apa murdara si unul pentru cea curata. Astfel ai siguranta ca nu imprastii microbii pe masura ce apa se murdareste.
 
Exista mai multe modele si variante de mopuri, insa cea mai practica este reprezentata la ora actuala de mopul ecologic. Fibrele sunt realizate din materiale reciclate , este mult mai usor si se curata mai repede decat cele clasice.

Mopurile din material textil pot avea dimensiuni diferite. Cele mari curata mai bine, insa absorb foarte multa apa, se manevreaza mai greu din cauza greutatii si se usuca in timp mai indelungat. Unele variante mici pot avea firele foarte rare, astfel incat portiunea de plastic care le uneste va atinge si va zgaria podeaua.

4 Stabileste un traseu cu sens unic

Porneste spalarea din coltul opus usii, pentru a te putea indeparta fara urme. In timp ce stergi podeaua cu mopul strabate traseul cu spatele si niciodata cu fata, pentru a nu calca peste portiunea spalata. Acest lucru este valabil si in cazul treptelor. Fie te pozitionezi cu o treapta mai jos si o speli intotdeauna pe cea superioara in timp ce cobori, fie alegi sa stai pe cea superioara si urmezi traseul ascendent.

5 Insista in toate zonele

Insista foarte bine in colturi si in zona plintelor. O cantitate foarte mare de murdarie se va aduna acolo si in timp poate deveni greu de indepartat. Un mop mic va patrunde cu usurinta in orice colt. Daca nu reusesti astfel, atunci curata zonele respective manual, cu ajutorul manusilor de protectie si a unei lavete ude.

Daca in camera respectiva exista usi catre alte camere sau catre o debara sau baie, atunci deschide usa si spala si portiunea de gresie aflata sub acestea.

In cazul petelor mai dificile, insista cu mopul putin mai ud; clateste-l bine, stoarce-l si aduna surplusul de apa impreuna cu murdaria.

6 La final, curata ustensilele

Dupa ce ai terminat lasa usa deschisa. Podeaua se va usca mult mai repede datorita curentilor de aer dintre geam si usa. Arunca apa murdara in toaleta, clateste mopul si storce-l bine. Deoarece va acumula o cantitate mare de apa, este bine sa il pui la uscat intr-o zona aerisita pentru a evita mirosurile neplacute.

 

Atentie! Nu spala niciodata mopul manual. Pe langa cantitatea mare de microbi si murdarie din el, risti sa intri in contact cu cioburi de sticla adunate de pe pardoseala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare