Amenajarea casei

#cuptor #curatare aragaz #cuptor aragaz #curatenie in bucatarie

Cum sa cureti cuptorul cu solutii naturale

Oricat de mult te-ai stradui sa gatesti cat mai curat cu putinta, preparatele la cuptor ajung sa lase pete de grasime si alte urme neplacute de mancare, uneori greu de indepartat. Daca iti doresti sa renunti la produsele chimice din comert, daunatoare pentru sanatate, iata cateva alternative naturale de care dispui pentru a-ti curata cuptorul!

1 Pasta din bicarbonat de sodiu

Una dintre cele mai eficiente metode de a curata cuptorul in mod natural este aceea de a aplica un amestec de bicarbonat de sodiu si apa. Nu trebuie decat sa creezi o pasta din aceste doua ingrediente pe care sa o aplici pe suprafetele murdare din cuptor.

Lasa-o sa actioneze peste noapte, iar a doua zi inlatura murdaria cu ajutorul unei spatule de plastic. Ideal ar fi sa folosesti si manusi. Pentru a scapa de toate urmele de bicarbonat de sodiu, la final, curata cuptorul cu un burete imbibat in apa. Repeta procesul pana cand elimini toate reziduurile, iar cuptorul tau straluceste de curatenie!

2 Sare, otet si caldura

O alta reteta naturala de curatare a cuptorului implica sare, otet si caldura. Incalzeste cuptorul la circa 125 grade Celsius, apoi, cu un pulverizator, aplica apa sau otet pe suprafatele murdare si, la final, presara sare, insistand asupra petelor dificile. Inchide cuptorul si, dupa ce s-a racit, inlatura murdaria cu o spatula sau un burete, in functie de dificultatea petelor de murdarie.

De mentionat ar fi faptul ca, desi eficienta la inlaturarea petelor usoare, aceasta metoda nu va fi la fel de eficace cand vine vorba despre straturile groase de murdarie. Pentru acestea din urma, bicarbonatul de sodiu ramane solutia ideala.

3 Sapun si bicarbonat de sodiu

Pornind tot de la bicarbonat de sodiu, poti incropi o alta solutie naturala de curatare a cuptorului! Presara bicarbonat de sodiu din belsug in cuptor, apoi amesteca, intr-un pulverizator, trei lingurite de Borax, circa 60 ml de otet, 30 ml de sapun lichid de vase si 500 ml apa fierbinte. Pulverizeaza amestecul pe bicarbonatul de sodiu din cuptor si lasa solutia sa actioneze peste noapte.

Metoda este la fel de eficienta ca pasta simpla de bicarbonat, insa este mai dificil de eliminat din cuptor din cauza prezentei sapunului lichid.

4 Sapun si suc de lamaie

Iata inca o reteta eficienta de indepartare a murdariei din cuptor: amesteca 1 lingura de sapun lichid de vase, 1 lingura de suc de lamaie, 1 sau 1/2 lingura de inalbitor si circa 1 l de apa calda intr-o galeata sau vas si aplica solutia, cu ajutorul unui burete, in interiorul cuptorului. Las-o sa actioneze pret de 45 de minute si apoi indeparteaza murdaria. Nu uita sa clatesti foarte bine pentru a elimina eventualele ramasite de sapun lichid si de inalbitor!

5 Amoniac lichid

Murdaria persistenta din cuptor poate fi indepartata si cu amoniac lichid. Adauga circa 250 ml de amoniac intr-un vas de care te-ai putea lipsi. Pune vasul in cuptor si lasa-l peste noapte. Ziua urmatoare scoate vasul si curata petele capricioase, greu de indepartat. Amoniacul lichid poate fi refolosit in acelasi scop, daca este pastrat in conditii corespunzatoare.

Sursa foto: ovenready.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea