Amenajarea casei

#casa #amenajare casa #lampion #lampion casa #confectionare lampion

Cum sa confectionezi un lampion

Lampioanele sau felinarele zburatoare chinezesti reprezinta un adaos inedit la o petrecere de vara in gradina, dar si o metoda speciala de a lumina cerul unei nopti intunecate. Curios cum poti confectiona si tu un lampion? Afla tot ce trebuie sa stii in cele ce urmeaza!

Felinarele zburatoare au fost utilizate pentru prima oara in secolul al III-lea e.n. de catre chinezi, in scopuri militare. De-a lungul secolelor, aceasta intrebuintare a disparut, lampioanele ajungand sa fie folosite in ritualuri importante din cultura chineza. In prezent, sunt utilizate frecvent in cadrul a numeroase festivaluri din lumea intreaga si sunt simboluri ale norocului si ale noilor inceputuri.

1. Materiale necesare la confectionarea unui lampion

Pentru a putea confectiona la tine acasa propriul lampion sau chiar set de felinare zburatoare, vei avea nevoie de o serie de materiale, dar si de un strop de rabdare si de indemanare. Iata, pentru inceput, care sunt materialele necesare:

- hartie pergament
- hartie de matase
- capse
- carlige
- solutie ignifuga
- lipici
- sarma subtire de cupru
- bete de bambus cu o grosime de 2-3 cm si o lungime de circa 1 m
- foarfece
- o bucata de vata de bumbac
- patrat mic, ca un pahar, din carton subtire
- folie de aluminiu

2. Confectionarea lampionului

In continuare, iata ce trebuie sa faci pentru ca lampionul tau sa iasa fara cusur:

  • Incepe prin a prinde patru bucati de hartie de matase pe o sarma de rufe, fixandu-le cu ajutorul unor carlige. Acopera-le cu o solutie ignifuga si permite-le sa se usuce. Dupa ce hartia s-a uscat in totalitate, dubleaza fiecare bucata in parte cu inca o fasie de hartie de matase pe care o vei fixa cu ajutorul lipiciului.
  • Pe hartia pergament deseneaza un model similar unui clopot de sticla. La trasarea modelului, tine cont de faptul ca lampionul va trebui sa arate precum un balon cu aer cald in miniatura in momentul care bucatile de hartie vor fi lipite. Odata desenat modelul, decupeaza 4 bucati identice pe care, apoi, lipeste-le asigurandu-te ca baza ramane descoperita.
  • Pornind de la acest model, ajusteaza si forma bucatilor de hartie de matase, dupa care lipeste-le unele de altele lasand partea inferioara deschisa.
  • Cu ajutorul betisoarelor din bambus, confectioneaza un cerc care va sta la baza lampionului. Fixeaza capetele cu lipici sau clame. Din betisoarele ramase, formeaza un "X" care se va fixa cu capse in interiorul cercului.
  • Cutia de carton trebuie acoperita, pe interior, cu folie de aluminiu si prinsa de centrul "X"-ului cu banda adeziva, capse sau lipici. Este important ca in recipientul obtinut sa poata incapea bucata de vata de bumbac.
  • Dupa ce cercul din bambus a fost fixat cu capse la baza lampionului, banda adeziva sau lipici, bucata de vata de bumbac se stropeste cu spirt sau alcool pentru a putea arde.
  • In cele din urma, scoate lampionul intr-un spatiu deschis, da foc bucatii de vata, asteapta cateva clipe pentru ca aerul din interiorul felinarului zburator sa se incalzeasca, dupa care elibereaza-l si lasa-l sa pluteasca. Lampionul se va intoarce la sol cand bucata de vata nu va mai arde.


Foto: flickriver.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea