Amenajarea casei

#design interior #amenajarea casei #asociere culori

Cum sa combini modelele in designul interior

Cand amenajezi o incapere, trebuie sa stii cum sa combini diferitele modele ale obiectelor din camera astfel incat sa creezi armonie. Modelele fac o camera mai interesanta, dau profunzime spatiului si asigura o buna energie in casa. Exista, insa, o diferenta sensibila intre o combinatie reusita de modele si un amestec obositor. De aceea, sarcina de a combina modele este destul de dificila.

In orice spatiu exista o multime de modele de care trebuie sa tii cont: pe pereti, pe ferestre, pe podea, pe mobila etc. Iata in continuare cateva modalitati de a face combinatii fericite de modele:

1 Modelul dominant

Alege un model de baza, care sa domine intreaga incapere. Acesta trebuie sa fie tema principala, in jurul careia construiesti totul. Intr-o incapere in stil maritim, de exemplu, poti folosi ca model dominant dungile orizontale, albastre si albe. Foloseste acest model pentru pereti, covoare sau tapiterie. Adauga apoi alte obiecte de decor, care sa sparga monotonia, dar care sa se integreze armonios in decorul in dungi.

Sursa foto : countryliving.com


2 Combina modelele pe un fundal neutru

Pe un fundal neutru te poti juca cu diverse modele, straturi, tesaturi si imprimeuri. De exemplu, albul sau cremul sunt fundaluri neutre foarte bune, care pot fi combinate cu aproape orice fel de modele. Poti combina rosul cu negru, cremul, verdele, cu imprimeuri florale si in dungi, in aceeasi incapere.

Sursa foto:beinteriordecorator.com

3 Alege o singura culoare de baza

Daca iti place foarte mult o anumita culoare, alege-o ca tema pentru a amenaja incaperea respectiva. Ai grija sa fie exact nuanta respectiva in obiectele de decor folosite. Modelele, imprimeurile, liniile pot sa difere, insa in privinta culorii trebuie sa existe unitate.

Sursa foto: crownpaints.ie


4 Foloseste acelasi model

Alege un model pentru a amenaja camera si foloseste-l in mai multe locuri: perdele, cuvertura, covor, tapiserie etc. De exemplu, poti alege un model floral care sa se repete in diverse obiecte din camera. Ai, insa, grija sa nu exagerezi pentru a nu deveni obositor sau aglomerat acel spatiu.

Sursa foto: countryliving.com


5 Alege un model de limbaj

Poti folosi ca limbaj nonverbal un model care inseamna ceva pentru tine. De exemplu, pentru o camera feminina, se pot folosi accesorii diferite in care sunt reprezentati fluturi. Nu trebuie sa fie neaparat aceleasi culori sau marimi. Insa reprezentarea fluturilor regasita in mod repetat asigura coerenta spatiului.

6 Combina materiale si texturi

Foloseste bucati mici de material pentru a le suprapune peste altele si pentru a vedea daca cele doua materiale se potrivesc impreuna. Este important sa ai la tine un esantion si sa faci aceste combinatii in realitate, in magazin, deoarece, din reviste sau de pe internet nu iti poti da seama cu adevarat daca doua huse de perna pot fi folosite impreuna, una langa alta, pe pat. Experimenteaza cu materiale cu texturi diferite, chiar si cu materiale pe care nu te-ai fi gandit sa le combini. Uneori poti avea surprize placute.

7 Inspira-te

Mergi prin magazinele de decoratiuni pentru a vedea in realitate combinatii de modele. Uneori poate nu te gandesti ca niste dungi orizontale merg cu niste stelute aurii, dar cand le vezi in realitate, iti dai seama ca o combinatie de modele este posibila cu adevarat.

Sursa foto: hit-decor.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului