Amenajarea casei

#seism #siguranta #pericol #mobila #cutremur

Cum sa aranjezi mobila pentru a te proteja de cutremur

Cutremurele de mica intensitate sunt aparent inofensive, insa in timpul producerii acestora se vor distruge bunuri. Iata cateva recomandari pentru o mai buna repartizare a mobilei precum si pentru siguranta intregii familii.

 
1 Cel mai mult timp il petreci in pat, pe canapea sau pe scaunul de calculator . Astfel, sansele ca un cutremur sa te surprinda relaxat sunt foarte mari. Evita sa plasezi in apropierea acestor spatii obiecte de mobilier cu multe accesorii in interior sau, mai grav, cu geamuri: biblioteci, vitrine, etajere etc.
2 Scapa de rafturile suspendate din apropierea patului si mai ales de obiectele grele si periculoase plasate aici: bibelouri, carti, vaze sau ghivece cu flori, diverse ornamente din sticla, metal sau plastic dur. In concluzie orice obiect ce te poate rani. Un obiect care pe tine te raneste, ii poate fi fatal unui copil mic. Asadar, atentie!
3 Nu plasa flori la inaltime. In caz de cutremur vor cadea si  intreaga camera se va murdari de pamant.
4 Mare atentie si la armele agatate pe pereti, precum si la tablouri. Oricat de bine ar arata deasupra canapelei din sufragerie, miscarea seismica le va veni de hac. Ar fi bine sa nu fii in preajma.
5 Conform teoriei „triunghiului vietii” este indicat ca in timpul unui cutremur sa te asezi langa un obiect de mobilier mare si greu, cu riscuri reduse de a se prabusi. O masa din lemn masiv , de exemplu, poate fi o varianta salvatoare. De asemenea, se spune ca si canapeaua iti ofera mai multe sanse de supravietuire decat tocul usii. 
6 Plaseaza aparatura electronica, in special monitorul de calculator si televizorul pe obiecte de mobilier cat mai joase. In cazul unui cutremur puternic exista riscul ca acesta sa cada si sa produca foarte mari probleme de electricitate. De asemenea, in cazul in care ai impulsul de a sustine televizorul pentru a evita caderea acestuia, arunca o privire atenta pentru a observa eventuale obiecte ce te pot atinge in caz de cadere.
7 Daca simti ca seismul creste in intensitate, abandoneaza orice tentativa de salvare a bunurilor si gaseste rapid un loc ferit pentru protectie.
8 Daca esti in bucatarie in timpul producerii cutremurului , atunci indeparteaza-te urgent de aragaz precum si de zona corpurilor suspendate. Vesela depozitata aici poate fi fatala!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare