Amenajarea casei

#craciun #sarbatori #brad

Cum sa alegi un brad natural pentru Craciun

Chiar daca asociatiile pentru protectia mediului recomanda utilizarea pomilor de artificiali, spiritul sarbatorilor de iarna ne duce de multe ori cu gandul la mirosul proaspat de brad. De asemenea, copiii nu vor accepta un surogat, asa ca bradutul natural va fi si in acest an in casa ta. Inainte de a porni in cautarea exeplarului perfect, ia in calcul urmatoarele aspecte.

1 Alege tipul de brad pe care il vrei

Locul in care va fi plasat este foarte important in luarea acestei decizii. Inaltimea si circumferinta bradului vor trebui sa fie direct proportionale cu spatiul disponibil din incaperea respectiva. Un brad inalt si voluminos nu va arata bine intr-o camera mica si aglomerata, precum un brad de mici dimensiuni nu va atrage privirile intr-un living mare si aerisit.

Scopul achizitiei reprezinta un alt criteriu de selectie. Daca ai de ales un bradut pentru copiii tai, lasa-i pe ei sa aleaga exemplarul preferat. In cazul in care ai un copil mic, este indicat sa alegi un brad de mici dimensiuni pe care sa il  ornezi cat mai colorat. Unul mare il poate speria pe prichindelul tau.

Improspatarea casei cu mirosul de brad poate fi un alt motiv in realizarea achizitiei. Daca acesta este un criteriu de baza pentru tine, atunci cauta in piata brazi de la noi din tara. Cei din import, crescuti in locuri special amenajate pentru a fi recoltati de sarbatori, nu vor avea aceeasi prospetime si aroma ca brazii din zonele muntoase.

Majoritatea familiilor isi doresc de sarbatori un brad „ca-n filme”: cat mai plin si cu o forma perfecta. Din pacate, vanzatorii profita de acest lucru si solicita preturi foarte mari pe aceste exemplare. Pentru a-ti mari sansele in acest sens, apeleaza la hypermarketuri si la magazinele de bricolaj (Ikea, Bricostore , Horbach etc). Bradutii de aici sunt importati si sunt comercializati la preturi fixe. Astfel, ai sansa sa alegi un exemplar foarte frumos, la un pret decent.

2 Masoara inaltimea camerei si locul disponibil

Chiar daca ai impresia ca toate apartamentele au o inaltime standard sau ca toate camerele din casa ta au aceeasi inaltime, acest lucru nu este mereu adevarat. Alege zona in care plasezi bradul si masoara strict portiunea respectiva, pentru a te asigura ca tavanul sau podeaua nu sufera denivelari.

Dupa ce realizarea masuratorii, scade din valoare dimensiunea suportului pentru brad (15 – 20 cm) si dimensiunea stelutei din varf. Astfel nu esti nevoit sa cioplesti tulpina foarte mult sau sa renunti la varful bradului.

In momentul in care ai stabilit zona in care asezi bradul, masoara cu aproximatie circumferinta care s-ar potrivi in spatiul respectiv. Intr-un lot de cateva sute de brazi, acestia par mult mai mici decat sunt in realitate. Chiar daca observi unul potrivit criteriilor tale de alegere, fara o masuratoare exacta te supui riscului de a aduce acasa un brad prea inalt sau prea voluminos, care va ocupa mult mai mult decat ai stabilit initial.

3 Verifica prospetimea bradului

Este foarte important sa te asiguri ca bradul a fost taiat si transportat in ultimele 24 de ore. Orice zi in plus conteaza, asa ca nu accepta sa cumperi un brad vechi, deoarece vei fi nevoit sa il arunci dupa o saptamana.

Primul semn pe care trebuie sa il cauti este dat de cantitatea de ace de brad intinse pe jos, in locul in care acestia sunt depozitati. Cantitatea de ace este direct proportionala cu numarul de zile care au trecut de la taiere.

Astfel, atunci cand alegi un brad, verifica chiar tu rezistenta acelor acestuia.
Ridica-l cativa centimetri de la suprafata solului, apoi lasa-l sa cada pe sol, direct in tulpina. Astfel, crengile se vor zdruncina bine, scuturandu-se eventualele ace uscate.

Incearca sa rupi cateva ace. Daca bradul tinde sa se incline spre tine, iar acele nu sunt usor de rupt, atunci exeplarul ales este unul proaspat. Daca acele se rup usor, inseamna ca bradul este deshidratat.

De asemenea, este bine sa pliezi cateva ace. In cazul in care acele se indoaie si nu se rup, este semn ca bradul este proaspat. Un alt semnal de alarma poate fi dat de caracteristicile tulpinii. Un brad proaspat si sanatos va avea tulpina umeda si lipicioasa, cu pete de rasina.

4 Negociaza un pret bun

Dupa cum am mentionat si mai sus, brazii comercializati in magazine au preturi fixe ce nu pot fi negociate intre clienti si vanzator .

Desi stirile cu privire la pretul foarte mare al brazilor se repeta de la an la an, realitatea a demonstrat de fiecare data ca perseverenta este factorul cheie in raportul dintre portofel si brad. De cele mai multe ori, in pragul sarbatorilor, vanzatorii reduc mult preturile, deoarece in doar cateva ore marfa nu va mai avea nicio valoare.

Abilitatile tale de negociator pot pune accentul pe acest lucru atunci cand vine vorba de plata. Daca ai rabdare, poti astepta chiar pana in seara de Craciun pentru a face marea achizitie. Din pacate, in aceasta perioada va fi mai greu sa gasesti un exemplar frumos si proaspat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului