Amenajarea casei

#plapuma #plapuma pat #lenjerie de pat #materiale plapuma

Cum sa alegi o plapuma pentru pat

Daca iti place sa te cuibaresti in pat in serile friguroase de iarna, opteaza pentru o puma calduroasa si confortabila. Plapumile sunt confortabile, iar modelele moderne sunt executate cu o tehnologie avansata, care permite pastrarea unei temperaturi adecvate si evita alergiile. Cum alegi insa un model nou si practic?

Plapuma este o invelitoare realizata din doua straturi de tesatura, confectionata din materiale precum matasea, stofa, bumbacul etc. Intre aceste tesaturi este introdus si fixat un strat izolator, din lana, puf sau vata. Fixarea se realizeaza prin cusaturi ornamentale, inchise sau semiinchise.

In general, plapumile sunt facute manual si contin diverse materiale, de la pene sau puf la lana. Modelele noi de plapumi sunt confectionate din materiale care ofera o izolatie termica sporita, astfel incat plapumile sa tina cald la temperaturi joase si sa fie racoroase atunci cand este cald.

Plapumile au preturi diversificate. Cele mai ieftine modele de plapumi incep de la 200 - 300 lei, iar cele mai scumpe pot sa depaseasca o suma de 800 de lei.
 

Ce produse gasesti pe piata


Daca te decizi sa achizitionezi o plapuma, gasesti pe piata modele noi, desi acestea sunt mai putin disponibile decat pilotele. Poti achizitiona, de exemplu, o plapuma de lana, care este un produs natural, din lana si matase naturala, cusuta manual cu ata de pielarie. Un astfel de produs poate costa 400 - 500 lei.

Exista si produse care sunt promovate datorita tehnologiei lor. Invelisul exterior este din bumbac, pentru a fi respirabil. Fibrele ceramice reflective au rolul de a absorbi caldura excesiva si de a o reflecta inapoi in corp sub forma de incalzire usoara. Astfel se poate mentine o temperatura echilibrata. Tehnologia ionica elibereaza ioni negativi care creeaza un mediu cald si natural. Un astfel de produs poate costa in jur de 800 lei.

Produsele mai accesibile sunt confectionate din bumbac si bumbac siliconat. Pretul este de aproximativ 300 lei.
 

La ce trebuie sa fii atent cand alegi o plapuma


Plapumile de calitate sunt umplute cu fulgi de gasca si invelite in bumbac sau matase. De asemenea, acestea sunt creatii realizate manual. Poti opta pentru o plapuma mai subtire sau mai groasa, in functie de sezon. Plapumile de iarna, vara sau tranzitie se diferentiaza prin umplutura. Desi puful face plapuma usoara si calduroasa, el poate dezvolta acarieni in timp.

Cele mai rezistente cusaturi sunt amestecurile de fibre sistetice cu cele naturale. Matasea si bumbacul asigura o buna izolare a continutului, nelasand puful sa treaca, in timp ce poliesterul este mult mai rezistent la spalare.

Daca plapuma este umpluta cu un puf de calitate inferioara, este bine ca produsul sa aiba cusaturi complete, astfel incat puful sa nu poata sa migreze dintr-o parte in alta. In timp, acesta are tendinta sa se adune in partea de jos a plapumii.

Persoanele alergice pot alege plapumile de matase, acestea fiind absolut naturale, fara factori alergizanti.

Sursa foto: plapuma.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea