Dincolo de functiile si programele pe care o masina de copt paine le poate avea, este bine sa iei in calcul si caracteristicile tehnice ale acesteia. Accesoriile si dotarile iti usureaza munca si reduc riscurile unor defectiuni sau accidente.
1 Capacitatea maxima de prelucrare a cuvei variaza intre 500 g si 1 kg, in functie de dimensiunea cuvei si de puterea aparatului. Acest lucru este foarte important in special pentru familiile cu mai multi membri sau in cazul persoanelor care consuma o cantitate mica de paine pe zi.
2 Materialul din care cuva este confectionata este de asemenea important si determina rapiditatea de coacere precum si potentialul de lipire a painii. Pentru o curatare cat mai usoara este bine sa alegi o cuva din inox sau din otel inoxidabil. Majoritatea producatorilor prezinta calitatile antiaderente ale cuvei, insa este foarte important sa ceri detalii si cu privire la materialul din care aceasta este fabricata. De asemenea, o cuva detasabila va fi intotdeauna mai usor de curatat si te va determina sa folosesti aparatul cat mai des. O cuva fixa trebuie curatata cu mare atentie, dupa ce s-a racit.
3 Capacitatile termoizolante ale carcasei si ale capacului sunt esentiale, mai ales daca folosesti masina zilnic pentru coacerea painii. Cu oricata grija ai manevra aparatul, riscurile exista si devin din ce in ce mai mari in preajma copiilor sau a animalelor de comapanie. Asadar, opteaza pentru o carcasa izolata termic, cu optiunea de maner mobil pentru deplasare.
4 Geamul prin care poti observa procesul de coacere si stadiul in care painea se afla are o importanta deosebita mai ales in primele luni de folosire. Este posibil ca din primele utilizari sa nu fii multumit de rezultat si sa incerci sa controlezi gradul de rumenire a cojii, insa fara fereastra de observatie iti va fi foarte greu, deoarece nu este recomandata deschiderea capacului in timpul procesului de coacere.
5 In ceea ce priveste afisajul, ai de ales intre sistem mecanic, LED sau LCD. Alege sistemul care ti se pare mai usor de manevrat si care iti explica cel mai bine programele si timpul de coacere. Exista modele ce pot fi controlate si programate cu o telecomanda, in vreme ce altele se lauda doar cu optiunea pornit/oprit (on/off).
6 Protectia pentru o pana de curent electric este o alta optiune ce te avantajeaza deoarece prelungeste durata de viata a aparatului. In cazul in care locuiesti intr-o zona predispusa la astfel de incidente sau pur si simplu esti o persoana precauta, este bine ca aceasta optiune sa nu fie trecuta cu vederea. Scurgerile de electricitate pot fi fatale pentru orice aparat electrocasnic.
7 Greutatea masinii de facut paine este direct proportionala cu capacitatea acesteia de coacere. Aceasta poate fi de 4-5 kg in cazul unor modele si poate depasi chiar 8 kg. In cazul in care nu ai la indemana un loc precis in care sa o depozitezi, sa o alimentezi cu energie electrica si in acelasi timp sa ai acces spre utilizare, este bine sa te gandesti de doua ori la greutatea acesteia, deoarce mutarea poate fi destul de dificila.
8 Culorile variaza de la model la model, dar si in functie de producator. Poti alege un aparat cu carcasa nichelata (inox), poti alege unul dintr-o singura culoare (galben, alb, gri, negru) sau poti opta pentru combinatii ale acestora. gama de culori modele iti ofera posibilitatea sa asortezi masina de copt paine cu restul electrocasnicelor din bucatarie.
9 Accesoriile de masurare a cantitatilor de ingrediente sunt deosebit de importante, deoarece acestea sunt gradate si reprezinta cantitatea optima propusa de producator. De asemenea, ai sansa sa primesti si cateva retete de paine, dulceata sau prajituri adaptate la modelul pe care tu l-ai achizitionat si pliate pe programele de care acesta dispune. Este posibil ca doar aceste retete sa realizeze o paine aspectuoasa si gustoasa. In functie de acestea le poti adapta si pe cele primite de la prieteni sau din cartile de bucate.
Citeste si: