Savoarea unei cafele la ibric poate fi stirbita de timpul de preparare, dar si de potentialul de murdarire a aragazului. Avantajele utilizarii unei cafetiere sunt numeroase, in special daca nimeresti modelul potrivit. Desi pare o alegere banala, iata ce optiuni ai la dispozitie.
1 Alege capacitatea corespunzatoare
Capacitatea cafetierei este primul aspect pe care trebuie sa il ai in vedere. Aceasta difera in functie de model si de firma si poate fi calculata in functie de numarul de cesti preparate sau in functie de litraj. Este bine ca atunci cand alegi sa ai in vedere cantitatea de cafea consumata zilnic la tine acasa. In general, valorile sunt cuprinse intre 1 - 2 l de cafea preparata. Numarul de cesti nu reprezinta o unitate de masura relevanta, deoarece o firma poate aloca 12 cesti de cafea la 1,8 l, iar alta 15 cesti de cafea la 1,2 litri.
Indicatorul pentru apa se poate afla in interiorul cafetierei, in „rezervorul” de apa, insa exista modele a caror cana are notata o gradatie de masurare a lichidului.
2 Opteaza pentru accesorii sigure
Materialul canii cafetierei este foarte important. In general, aceasta este fabricata din sticla si are atasat un maner termoizolant pentru o manevrare cat mai simpla. Daca esti dispus sa platesti putin mai mult, atunci alege o cana termoizalata in intregime, pentru a evita orice risc. Unele modele sunt prevazute cu un inel de protectie pentru spargerea vasului, iar altele se acopera cu un capac pentru mentinerea aromei cat mai multa vreme.
Atunci cand vine vorba de lichide fierbinti, este bine sa iti iei toate masurile de precautie pentru a evita accidentele. Nu achizitiona niciodata o cafetiera care nu este prevazuta cu sistem antiderapare , mai ales in cazul in care in locuinta ta sunt copii mici.
Suportul antiderapare pentru intreagul aparat este fixat in partea inferioara a cafetierei si previne alunecarea acesteia de pe orice suprafata. Acesta consta intr-o suprafata cauciucata rezistenta. De asemenea, este bine sa afli daca sistemul de sustinere a canii in interior este antiaderent.
Sistemul antipicurare iti permite sa indepartezi cana chiar si in timpul prepararii cafelei. Supapa de curgere se inchide, iar tu iti poti turna o ceasca de cafea fara a pierde nici macar o picatura si fara a murdari cafetiera.
3 Profita de functiile de ultima ora
Functia de deconectare automata de la curentul electric este deosebit de importanta, mai ales daca esti o persoana matinala care isi bea cafeaua cu 5 minute inainte de a pleca la serviciu. Astfel, previi riscurile unei defectiuni si reduci consumul de energie electrica. Filtrul de cafea se va deconecta automat dupa 2 ore.
Plita pentru mentinerea cefelei calde te ajuta sa incalzesti cafeaua in timpul zilei, dar si sa o pastrezi calda pentru mai multe ore. Atunci cand ai musafiri acest detaliu este foarte util, deoarece nu mai esti nevoit sa intrerupi discutiile pentru a prepara cafeaua.
Selectorul pentru aroma si pentru intensitate poate face ca filtrul tau de cafea sa devina o atractie irezistibila intreaga zi. Alegi intre o cafea usoara si una foarte aromata oricand simti nevoia.
Timerul digital te ajuta sa programezi filtrul de cafea cu pana la 24 de ore inainte, pentru a putea fi sigur ca atunci cand te trezesti cafeaua este proaspata si fierbinte. Displayul si ledurile de atentionare sunt alte variante de control a cafetierei.
4 Nu uita potentialul estetic si ergonomic
Posibilitatea de a detasa partile componente pentru o curatare mai rapida in masina de spalat vase este un alt punct pe lista de prioritati. Rezervorul de apa dar si suportul pentru filtru pot fi indepartate de corpul cafetierei. Atunci cand filtrul este unul permanent si nu ai posibilitatea de a folosi filtre de hartie, acest aspect capata o importanta majora din punctul de vedere al igienei.
Designul si culoarea au o importanta deosebita, deoarece cafetiera poate fi cel mai utilizat aparat din intreaga bucatarie. Asadar, acesta va ocupa un loc fruntas in randul electrocasnicelor. Poti alege un exemplar fabricat din plastic de diferite culori (rosu, argintiu, portocaliu, negru, alb etc) sau te poti indrepta catre unul din inox.
Lungimea cablului variaza intre 0,5 si 1,5 m si poate fi stocat intr-un compartiment special pentru a evita expunerea surplusului.
Pretul unui filtru de cafea poate porni de la 40 RON si poate depasi 350 RON. Diferentele sunt date de firma producatoare, de magazinul distribuitor dar si de optiunile de care aparatul dispune. Perioada de garantie este de 2 ani pentru toate produsele noi si de 1 an pentru cele refubrished.