Amenajarea casei

#alegere mobilier living #mobilier living #mobilier

Cum sa alegi mobilierul ideal pentru living

Mobila pentru living este cartea de vizita a unei case, dar rolul ei nu este numai estetic. Amenajrea camerei de zi poate face diferenta atunci cand vine vorba de confort, spatii de depozitare sau functionalitate. Interiorul living-ului trebuie decorat in functie de personalitatea, nevoile si dorintele celui sau celor ce o vor folosi, asa ca nu este o idee buna sa faci alegeri grabite. Daca inca ai dubii in alegerea mobilei pentru living si nu stii exact de unde sa incepi, ti-am pregatit un mic ghid care sa te ajute sa iei cele mai inspirate decizii:

Camera de zi si/sau dormitor?

De multe ori livingul este folosit atat ca zona de zi, cat si ca dormitor. Fie ca e vorba de un dormitor permanent pentru un membru al familiei sau de un dormitor pentru oaspeti, atunci cand prietenii ori familia vin in vizita. In acest caz, alegerea de mobila pentru living ar trebui sa inceapa cu o canapea extensibila moderna si de calitate. Aceste canapele extensibile moderne sunt fabricate in numeroase forme, modele si cu diverse mecanisme de extensie. Daca canapeaua din camera de zi va fi extinsa des sau zilnic, atunci este de preferat sa alegi un model cu o saltea de calitate, care nu este dificil de extins si strans.

Pentru persoanele care nu doresc sub nicio forma ca livingul sa fie folosit pe post de dormitor, nu este necesara o canapea extensibila. Daca te numeri printre ele, pentru a compensa lipsa acestei functii, poti opta pentru o canapea extensibila mai mare, cu 3 locuri, care sa permita in situatii neprevazute ca o persoana sa o poata folosi pentru a dormi.

In functie de aceasta alegere, poti lua mai usor deciziile legate de alegerea mobilierului. Pentru o camera de zi ce este folosita ca dormitor, spatiile de depozitare, cum ar fi dulapurile, fie ele de dimensiuni mici, sunt de preferat. Pentru un living in care nu va dormi nimeni, optiunea de etajere sau spatii de depozitare deschise se preteaza perfect.

Piesa centrala a camerei

 Atunci cand te inspiri de pe Instagram si Pinterest pentru a-ti decora casa, poti observa ca majoritatea camerelor prezentate pe aceste retele au o piesa centrala, care iese in evidenta. In jurul acestei piese se compune intregul design interior. Poate fi vorba de o masa colorata sau de o bilblioteca vintage.

 Daca simti ca acest stil de amenajare ti se potriveste, opteaza pentru o piesa centrala care sa defineasca camera de zi si construieste in jurul ei. Sfatul nostru este sa nu alegi ca piesa centrala sa fie canapeaua, deoarece acest lucru devine un trend comun. Pentru a iesi in evidenta alege o componenta a mobilei pentru living usor “altfel”, cum ar fi etajerele colorate sau cu model futurist.

Materialul din care este confectionata mobila

 Materialul din care este facuta mobila este un aspect esential, care va influenta rezultatul final al amenajarii. Din fericire, in ziua de astazi, optiunile sunt diverse si se pot mula pe orice fel de buget sau preferinte:

  • Pal melaminat: un material al carui pret este prietenos cu buzunarul, vine in diverse culori si modele, unele dintre ele ce imita foarte bine aspectul lemnului. Din pacate, versiunile foarte ieftine au dezavantajul de a nu rezista foarte bine in timp.
  • MDF: varianta ceva mai calitativa a palului melamninat, are un aspect neted si imita bine lemnul, insa trebuie tinut cont de grosime, daca pui accent pe calitate. Cu cat mai gros, masiv, cu atat mai bine. Anumite produse realizate din MDF au fost descoperite ca avand un nivel de toxicitate crescut, asa ca producatorul si furnizorul trebuie alesi cu grija.
  • Lemn masiv: varianta cea mai costisitoare, dar si cea mai durabila in timp. In functie de preferinte, mobilierul din lemn masiv poate fi realizat din lemn de pin, brad, cires, salcam, stejar si nu numai.

Care sunt pasiunile tale

Iti place sa te joci, sa urmaresti filme sau emsiuni tv? Atunci, alege o comoda TV pentru living cu un spatiu dedicat pentru televizor si consola, si accesorii diverse. De asemenea, daca televizorul este important pentru tine, poate nu iti doresti ca acesta sa fie inconjurat de spatii de depozitare incarcate, care sa-ti distraga atentia. Drept urmare o comoda TV poate fi o alegere perfecta!

Sau poate ai o pasiune pentru lectura. In acest caz, opteaza pentru un mobilier ce include o biblioteca suficient de spatioasa, in care sa iti poti aranja cartile dupa preferinte.

Daca esti un colectionar avid de orice fel de obiecte, dedica un spatiu acestei pasiuni. Astfel, mobila pentru camera de zi poate sa aiba mici dulapuri cu vitrine, unde sa iti expui colectiile.

Ori poate ai animale de companie la confortul carora tii foarte mult. Atunci, nu incarca living-ul cu mobila ce poate fi distrusa sau deranjata de animale, pune accentul pe spatiu si corpuri suspendate. Este important sa tii cont de personalitatea ta si pasiunile tale, atunci cand iti decorezi propria casa.

Stilul in care este decorata casa

Mizeaza pe un singur stil in toata casa, inclusiv in camera de zi. Astfel, mobila pentru living se poate incadra in stilul modern, rustic, minimalist, retro, vintage sau romantic. Totusi, cele mai populare amenajari interioare din zilele noastre au la baza aspectul modern, minimalist sau rustic-traditional.

Spatii de depozitare si numarul de obiecte de mobilier

Trebuie sa tii cont de spatiul efectiv de care dispui atunci cand alegi tipul de mobila si numarul de obiecte de mobilier. De cele mai multe ori, un spatiu restrans inseamna automat mai putine piese si necesita un accent pe spatii de depozitare, cum ar fi dulapuri sau etajere numeroase. Daca te bucuri de un living spatios, opteaza pentru mai multe piese de mobilier, care sa includa chiar si cabinete pentru vesela, biblioteca sau vitrine pentru obiecte de decor.

 Mobila pentru living nu trebuie sa fie o achizitie realizata in graba, ci trebuie sa fie o alegere bine gandita, in functie de spatiu, decorul casei, buget si nevoile si dorintele celor ce se vor bucura de ea.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului