Hotele de bucatarie se diversifica in tot mai multe modele, in functie de amplasarea aragazului, de marimea camerei, mulandu-se pe posibilitatile materiale si cerintele decorative ale fiecarei familii in parte. de evacuare este primul model aparut pe piata, reprezentand emblema acestor dispozitive de filtrare a aerului in bucatarie.
Avantaje si dezavantaje
Hota de evacuare a aerului reprezinta cel mai simplu model in materie de . Principiul este unul simplu, costurile reduse, insa aspectul estetic lasa de dorit. Este bine ca aragazul sa fie montat cat mai aproape de fereastra, astfel incat tubul de evacuare a aerului sa nu ocupe spatiu foarte mare (tubul avand diametrul de 12 - 15 cm). Hota de evacuare absoarbe aburii si mirosurile emanate pe suprafata aragazului, fiind conectata la o aerisire exterioara bucatariei, de preferinta direct in aer liber.
Atunci cand folosesti acest tip de hota este bine sa asiguri o ventilatie bucatariei, pentru a inlocui cantitatea de aer pe care hota o elimina. Daca in incapere nu este suficient aer, dispozitivul va functiona slab, fara performante remarcabile. Este bine sa ai in vedere acest aspect in perioada de iarna, cand deschiderea ferestrei reprezinta pierderea caldurii din interior.
1 Masoara dimensiunea in functie de aragaz
Pentru ca hota sa poata fata la tine in bucatarie, principalul criteriu de alegere este dimensiunea aragazului. Presupunand ca folosesti aragazul sau plita la putere maxima, intreaga suprafata de gatit va emana aburi. Asadar, hota trebuie sa acopere si sa imbrace, practic, suprafata masinii de gatit. Specialistii recomanda alegerea unei cu 5-10 cm in plus pentru fiecare latura a aragazului. Doar respectand acest criteriu te poti bucura de efectul unei hote .
Exista situatii in care hota nu poate absorbi intreaga cantitate de aburi, insa acest aspect nu tine de modelul . De exemplu, atunci cand ridici capacul unei cratite, concentratia aerului fierbinte este foarte mare.
2 Testeaza capacitatea de evacuare
Capacitatea de evacuare se masoara in metri cubi de aer aspirat si evacuat in exteriorul bucatariei in decursul unei ore. Randamentul este dat de vechimea modelului respectiv, de numarul de motoare (1 -2), dar si de puterea dispozitivului.
Acest criteriu influenteaza in mare masura si pretul de achizitie al hotelor. In general, o hota neperformanta poate evacua intre 100 si 200 m3/h, in vreme ce urmatoarele modele depasesc 300 m3/h, ajungand pana la 700 m3/h. Bineinteles, aceasta optiune implica un numar mare de functii, un pret mai mare de achizitie si un consum ridicat.
3 Opteaza pentru mai multe viteze de ventilatie
Posibilitatea de reglare a ventilatiei unei hote este un aspect deosebit de important. In cazul in care folosesti aragazul pentru a pregati un singur fel de mancare, este ineficient sa folosesti hota la capacitate maxima. O viteza redusa implica si un consum mai mic si un nivel de zgomot mai redus. Poti achizitiona o hota cu o singura viteza, insa poti opta si pentru un model mai performant cu 2, 3 sau mai multe viteze.
4 Atentie la filtre!
Poti alege o hota cu filtru lavabil (aluminiu, metal, carbon) pe care sa il speli periodic. Aceasta optiune presupune demontarea filtrului si curatarea minutioasa cu detergent a orificiilor pline de grasime intarita. O alta optiune este reprezentata de filtrele de unica folosinta din pasla sau hartie, pe care le vei schimba o data la 2-3 luni, evitand astfel murdaria si munca suplimentara .
Alte aspecte pe care este bine sa le ai in vedere:
-
Nivelul de zgomot – cuprins intre 40 si 70 dB este un aspect important mai ales daca ai copii mici sau animale de companie. Folosita la capacitate maxima, o hota mai putin performanta poate avea un nivel al zgomotului foarte ridicat, creand disconfort si deranjandu-i pe toti din jur. In general, nivelul de zgomot de compromis (raport calitate-pret) este in jurul valorii de 50 dB;
-
Butonul pornit/oprit precum si celelalte butoane de control sunt alaturate intr-un panou pe suprafata hotei;
-
Temporizatorul – te ajuta sa selectezi momentul de pornire si oprire automata a hotei in functie de un prestabilit sau de temperatura ambientala;
-
Iluminare – 1, 2 sau 4 becuri cu putere variabila, normale sau halogen;
-
Culoare – alb sau inox – cele mai utilizate variante, insa poti cauta si modele diferite;
- Pret - modelele clasice variaza intre 150 - 500 RON.