Amenajarea casei

#incendiu #detector gaz #alarma

Cum sa alegi detectorul de gaze

Scurgerile de gaz natural pot avea consecinte grave ce duc la incendii, explozii sau asfixiere daca nu sunt detectate la timp. In aceasta situatie, un detector de gaz poate avea o deosebita importanta in protejarea ta si a familiei tale. Iata care sunt cele mai importante aspecte pe care este bine sa le ai in vedere atunci cand achizitionezi un astfel de dispozitiv.

 

1 Tipul de dispozitiv


Detectorul de gaze portabil


Acesta are forma unui dispozitiv de sine statator ce se alimenteaza cu baterii sau la o priza de 220V, asemanator unui detector de fum. Acesta poate avea forme si dimensiuni diferite, insa, in general, arata ca un interfon de apartament. Avantajul acestui tip de detector este dat de caracteristica lui portabila; poate fi asezat oriunde in casa fie prins de perete in suruburi, fie pozitionat direct pe piesele de mobilier, spre exemplu.

Costul acestuia variaza intre 150 lei si 600 de lei, in functie de caracteristicile tehnice sau de sensibilitatea senzorului acestora. Il poti achizitiona din marile supermarketuri de la raioanele de profil sau din magazinele specializate.


Detectorul de gaze cu electrovalva


Cel de-al doilea tip de detector se conecteaza printr-un cablu la o electrovalva care se monteaza pe sistemul de alimentare cu gaze al casei. Doar firmele specializate pot realiza montarea electrovalvelor pe conducta principala de alimentare cu gaz, in afara locuintei, intr-un loc vizibil si usor accesibil. Avantajul acestui tip de detector este dat de faptul ca electrovalva cuplata la detector intrerupe imediat furnizarea de gaze in cazul depistarii unei scurgeri.

Costul unui detector de gaze cu electrovalva variaza intre intre 150 lei si 600 de lei, in functie de caracteristicile tehnice sau de sensibilitatea senzorului acestora. Detectoarele de gaz montabile pe sistemul de gaze sunt comercializate si montate numai de catre firmele autorizate de ANRE. Costul montarii variaza intre 100 si 400 de lei, in functie de complexitatea operatiei.


2 Locul in care trebuie montat


Distanta dintre detectorul de gaz si sursele potentiale ale scurgerilor este foarte importanta. Specialistii recomanda ca detectoarele sa fie montate la o distanta de 1-4 metri de sursa de gaz.

Detectorul de gaz se monteaza pe perete, la aproximativ 30 cm sub nivelul tavanului, in cazul in care se urmareste detectarea unor scurgeri de gaz metan . Acesta este mai usor decat aerul si deci se va acumula in partea de sus a incaperii. Pentru detectarea gazului GPL (butan sau propan), detectorul de gaz trebuie montat pe perete, la o inaltime de aproximativ 30 cm de nivelul pardoselii. Gazul GPL este mai greu decat aerul, acesta acumulandu-se in partea de jos a incaperii.

Daca detii mai multe surse de gaz natural in casa, ia in considerare cumpararea mai multor detectoare, mai ales daca sursele de gaz sunt plasate departe unele de altele.

Trebuie insa evitata amplasarea detectoarelor deasupra chiuvetei sau a sursei de gaz, langa pereti sau obstacole ce impiedica gazul sa ajunga la detector sau in medii cu multa umiditate.


3 Fidelitatea senzorilor si a alarmei


Cantitatea de gaze care poate cauza o explozie este masurata printr-un sistem denumit LIE - Limita Inferioara de Explozie. Astfel, detectoarele de gaz variaza in functie de nivelul de gaz care declanseaza alarma. Senzorii pot avea o sensibilitate calibrata la 5%, 10%, 15% sau 20% din limita inferioara de explozie. Mai precis, detectoarele declanseaza alarma atunci cand se scurge cantitatea de gaz corespunzatoare procentului anuntat de prodcatorul dispozitivului.

Este recomandat, prin urmare, sa alegi un dispozitiv ce detecteaza cel mai mic nivel de emisii de gaz. In acest caz vei avea timp suficient sa rezolvi problema si sa aerisesti casa inainte de a aparea pericolul de a-ti pune viata in pericol.


4 Tipul de alarma


Anumite detectoare de gaz folosesc atat semnale luminoase, cat si sonore pentru a alerta in privinta prezentei unei scurgeri de gaz. Exista insa si detectoare ce nu folosesc decat sunetul.

Indiferent de tipul de alarma pe care-l preferi (optic sau sonor), trebuie sa te asiguri ca acesta controleaza intreaga suprafata a casei si alarma emisa este perceptibila. Exista detectoare care au o suprafata de lucru de pana la 200 metri, deci alege unul in functie de suprafata expusa emisiilor de gaze din casa ta. In general, alarmele detectoarelor de gaze produc un zgomot de aproximativ 85 dB. Din pacate, detectoarele de gaze nu pot fi conectate la telefonul mobil in cazul aparitiei unor probleme si nici nu pot fi transmise in alta camera sau apartament semnalele de avertizare.


5 Modul de intretinere si verificare


Nu uita sa verifici in mod regulat atat bateriile, cat si alarma detectorului de gaze. Majoritatea acestor dispozitive sunt prevazute cu un buton de test ce permite verificarea alarmei detectorului si functionarea corecta a bateriilor.
Anumite detectoare de gaz avertizeaza si in cazul unei intreruperi a energiei electrice sau a proastei functionari a alimentarii.

Totodata, depistarea scurgerilor de gaze se face cu ajutorul unor senzori care, ca si bateriile, se uzeaza in timp si trebuie schimbati. La cumpararea unui detector de gaz, informeaza-te asupra duratei medii de functionare a senzorului si daca aparatul este dotat cu un sistem de alarma pentru inlocuirea senzorului uzat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea