Cuptorul cu microunde a devenit un aparat indispensabil al zilelor noastre. Fie ca incalzesti o cana de cafea sau prepari o pizza ca la carte, cuptorul te scuteste de foarte mult efort si timp pierdut. Functiile sale sunt multiple, iar tu va trebui sa ai in vedere in momentul in care decizi sa faci aceasta achizitie.
1 Alege spatiul potrivit
Locul unde plasezi cuptorul cu microunde este deosebit de important. Acesta trebuie sa iti dea libertate de miscare si sa protejeze aparatul de pericole. Un raft stabil sau un blat de bucatarie sunt cele mai potrivite in acest sens.
Incearca sa pastrezi o portiune libera in jurul cuptorului, pentru a putea depozita vasele inainte sau dupa ce le scoti din cuptor. In caz ca ai de-a face cu o farfurie prea fierbinte, exista riscul sa o scapi din mana.
In ceea ce priveste siguranta cuptorului cu microunde, trebuie sa ai grija sa nu astupi orificiile pentru aerisire sau spatele acestuia.
In general este nevoie ca in zona sa se afle o priza cu impamantare.
2 Decide modelul dupa functiile de care ai nevoie
Poate ai nevoie de un cuptor cu microunde pentru a dezgheta alimente, pentru a le incalzi sau pentru a le prepara. Stabileste cu exactitate scopul acestui aparat la tine in casa si alege modelul care ti se potriveste.
Dezghetare, reincalzire automata, semnal sonor la terminarea programului sau in pauzele in care trebuie sa schimbi pozitia vasului, coacere, stabilirea puterii, reglarea microundelor in interior, luminozitate etc sunt posibilitatile clasice ale unui cuptor.
In momentul achizitiei, este bine sa ceri sfatul specialistului din magazin sau sa ii sociliciti un manual de instructiuni . Astfel vei afla toate dotarile aparatului, atentionarile speciale sau functiile pe care nu le banuiai dar realizezi ca te ajuta foarte mult.
3 Alege capacitatea in functie de cantitatea de alimente alocata
Capacitatea unui cuptor cu microunde se masoara in litri. In general cele mai performante si complexe functii le detine un cuptor mai mare, cu spatiu pentru rotisor sau tava de pizza. Modalitatea de incalzire (laterala sau verticala) tine tot de capacitate.
Daca stii ca nu il vei folosi foarte des, atunci alege un cuptor mai mic, la un pret rezonabil, insa daca te bazezi intru totul pe acesta, este cazul sa investesti intr-un aparat profesional.
4 Alege un model usor de utilizat
Partea din dreapta a cuptorului detine de obiceiu butoanele de pornire, de deschidere a usii si de reglare a programelor si a temperaturii. Succesul tau in lucrul cu acest cuptor tine de cat de bine ai invatat sa il folosesti si cat de usor ai deslusit functiile sale.
Alege un model cat mai usor de utilizat, cu explicatii clare in dreptul fiecarui buton.
Pe piata exista numeroase modele, din ce in ce mai performante. Tehnologia touch screen este din ce in ce mai utilizata si adoptata de catre cumparatori, insa daca ai un copil mic atunci vei avea nevoie de un sistem de blocare a meniului, pentru ca prichindelul sa nu poata umbla la cuptor.
Din manualul de instructiuni vei afla cum sa utilizezi fiecare functie in parte si care este mai potrivita pentru ceea ce ai tu nevoie.
5 Afla totul despre metodele de curatare
Specialistul iti poate da detalii despre metodele de curatare agreate si recomandate de catre producatorul aparatului. Poate ca unele piese sunt demontabile, sau interiorul are un sistem de aerisire mai pretentios.
Este posibil ca in magazinul cu pricina sa gasesti si produse de curatat sau odorizante potrivite cuptorului ales.