Amenajarea casei

#bucatarie #culori #pereti #mobila

Cum sa alegi culoarea pentru bucatarie

Atunci cand suntem acasa, petrecem foarte mult timp in bucatarie . In plus, acest spatiu poate capata diferite semnificatii in functie de fiecare familie si de activitatile alocate. Fie ca ai o bucatarie calduroasa, in stil rustic , fie ca te bucuri de un spatiu larg si modern, este bine sa ai in vedere cateva aspecte inainte de a alege culoarea peretilor.



In primul rand trebuie sa ai in vedere faptul ca nu exista reguli atunci cand vine vorba de alegerea culorilor. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa elimini variantele care nu iti plac si care nu se potrivesc cu cerintele tale. Ulterior, adapteaza culorile tale preferate la stilul bucatariei si la dimensiunile acesteia.

De asemenea, este bine sa afli care este impactul fiecarei culori si cum iti poate afecta aceasta starea de spirit. O culoare prea aprinsa poate fi obositoare, insa poate fi atat de tonica incat te va indeparta rapid de aragaz si te va trimite in parc.

Daca ai copii este bine sa iei in calcul si preferintele acestora, pentru a nu exista riscul ca cei mici sa se indeparteze de acest spatiu.


Bucatarii de dimensiuni mici


Ai auzit de nenumarate ori ca o incapere foarte mica nu ar trebui vopsita in culori inchise, deoarece acestea dau senzatia de micsorare a spatiului. Dincolo de aceasta regula, exista alte aspecte mult mai importante: luminozitatea, gradul de incarcare a camerei, aglomerarea acesteia cu obiecte mici.

Sursa foto: www.about.com

Astfel, atunci cand vorbim de o bucatarie mica este bine sa avem in vedere suprafata ocupata de mobilier si electrocasnice, dar si culoarea acestora.

Pe de alta parte, culorile deschise sunt recomandate deoarece bucataria este un spatiu care trebuie sa fie in permanenta curat, iar o culoare inchisa poate da senzatia de murdarie si poate ascunde anumite probleme ce tin de igiena.

Cu toate acestea, peretii albi vor fi o adevarata provocare, deoarece se vor murdari extrem de usor.


Specialistii recomanda culorile pastelate sau aprinse, in concordanta cu nuantele mobilei.


Bucatarii de dimensiuni medii


Intr-o bucatarie in care spatiul iti permite sa desfasori majoritatea activitatilor obisnuite, nu trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste culoarea. Poti alege orice nuanta iti doresti, insa aplicand aceleasi principii ca si mai sus. De asemenea, culoarea va trebui sa se potriveasca cu intreaga amenajare.

Sursa foto: www.about.com

Pentru a da senzatia de caldura si buna dispozitie, opteaza pentru nuante asemanatoare celor ale condimentelor. Astfel ai de ales intre o multitudine de culori calde, prietenoase si vesele. Daca luminozitatea este redusa, atunci este indicat ca bucataria sa apara intr-o nuanta deschisa de galben, verde sau oranj, pentru a acorda un plus de lumina incaperii.


Bucatarii de dimensiuni mari


Daca ai sansa sa te bucuri de o bucatarie generoasa si spatioasa, atunci afla ca beneficiile nu se opresc aici. Restrictiile nu se aplica in cazul tau, asa ca poti alege orice culoare.

Sursa foto: www.about.com
Pentru a evita utilizarea spatiului intr-un mod necorespunzator si pentru a nu incarca foarte mult campul vizual, specialistii recomanda vopsirea peretilor intr-o singura culoare, preferabil neutra. Astfel, accentele stilului vor fi date cu ajutorul accesoriilor si decoratiunilor. In plus, mobila de bucatarie si finisajele acesteia vor completa perfect intregul tablou.

Aceasta regula se aplica si in cazul bucatariilor comune cu spatiul de locuit. Nu este recomandat ca pentru bucatarie sa folosesti o culoare mult mai puternica decat in restul camerei, deoarece atentia tuturor va fi atrasa de bucatarie. In plus, acest lucru poate crea o imagine extrem de neplacuta.

Alege o culoare complementara cu cea a camerei si delimiteaza spatiul cu ajutorul liniilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului