Amenajarea casei

#covor #modele covoare #covor eco #materiale covor

Cum sa alegi covorul potrivit

Chiar daca nu au mai fost in topul preferintelor pret de cativa ani, covoarele au revenit in forta in tendintele de decorare a locuintelor. Covorul potrivit te ajuta atat sa completezi armonios design-ul casei, cat si sa aduci un plus de confort si de caldura in sezonul rece. Cum alegi covorul perfect pentru casa ta, descopera in continuare!

1 Tine cont de materialul covorului

Covoarele pot fi confectionate din materiale naturale, sintetice sau o combinatie dintre acestea. Fiecare dintre optiuni vine cu avantajele sale: daca covoarele din lana, de pilda, sunt moi si isi pastreaza aspectul, cele din materiale sintetice sunt rezistente si fac fata cu brio murdariei.

Chiar daca reprezinta o optiune mai costisitoare, covorul din lana este considerat drept cel mai bun. Urmareste continutul cat mai ridicat de lana din compozitia covoarelor pe care le ai in minte, intrucat acesta este un indicator al calitatii si al durabilitatii.

2 Atentie la traficul din incaperi

In camerele unde traficul este intens, vei avea nevoie de un covor foarte rezistent. Unul care are un continut de 80% lana ar putea fi o alegere practica pentru hol si camera de zi . Mai ieftine sunt covoarele din poliester , acrilic si polipropilena care au o rezistenta ridicata si nu favorizeaza acumularea petelor - acestea ar putea fi alegerea ideala in camera copiilor. Cu toate acestea, covoarele de acest tip risca sa se aplatizeze rapid.

3 Verifica densitatea si fibrelor covorului

Pe langa materialele care intra in compozitia lor, covoarele se mai pot clasifica si in functie de densitatea si textura fibrelor. Astfel, vei putea alege intre covoare cu densitate mica si unele cu densitate mare, cat si intre covoare cu textura in bucla sau cu textura neuniforma.

Covoarele cu densitate mica au in compozitie fibre lungi sau medii orientate oblic, cu lungimi egale, fara a fi dese. In schimb, covoarele cu densitate mare au numeroase fibre asezate la aceeasi inaltime. Acestea sunt line, moi si placute la atingere.

In ceea ce priveste textura covoarelor, cele neuniforme au fibre tunse diferit, imaginea generala fiind a unui covor sculptat. Covoarele cu textura in bucla au fibre buclate, de lungimi egale.

4 Alege un

Iti doresti covoare prietenoase cu mediul inconjurator? In acest caz, ai putea opta pentru unele din fibre de iuta, nuca de cocos, sau iarba de mare. Dintre toate aceste materiale, sisalul este cel mai rezistent, cu o durata de viata chiar si de 30 de ani! Cu toate acestea, covoarele din sisal sunt si mai scumpe, in comparatie cu celelalte optiuni. Intrucat textura lor este destul de aspra, aceste covoare ar putea fi alegeri ideale pentru holuri, trepte si birouri.

5 Ponturi pentru curatarea covorului

Pentru a te bucura de covorul ales cat mai mult timp, tine minte sa aspiri de 2 ori pe saptamana incaperile cu cel mai mare trafic din casa, astfel incat praful sa nu se adune in fibrele covorului. In cazul in care covorul este patat cu diferite substante, actioneaza rapid - este mult mai usor sa inlaturi petele proaspete decat pe cele vechi!

Nu uita, de asemenea, sa folosesti periodic produse de curatat pentru covor - pregatite in casa sau achizitionate din comert - pentru a improspata culoarea acestuia si a scapa de murdaria care nu a putut fi eliminata de aspirator.

Sursa foto: guestcarpets.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea