Amenajarea casei

#mobdeco.ro #canapea #intretinere canapea #alegere canapea

(P) Cum sa alegi canapeaua perfecta

Sa te intinzi, sa te asezi, sa lucrezi, sa te relaxezi, sa citesti, sa vorbesti la telefon sau sa dormi: iata cat de multifunctionala poate fi o canapea.

Din ceea ce a fost canapeaua nu s-a pastrat decat numele: canapeaua, care in secolul al XVIII-lea mai era numita causeuse (un loc pentru doua persoane unde se putea sta de vorba), acum, la inceputul secolului XXI, ar trebui sa numim canapeaua un mod de viata.

A trecut vremea in care iti primeai prietenii in salon si ii invitai sa ia loc pe un scaun. Astazi ii inviti se aseze pe canapea. Aici este si locul unde iti petreci o parte din viata: citesti, te uiti la TV, lucrezi sau iti faci siesta.

Functia principala a unei canapele ar trebui sa fie confortul, conferirea unei senzatii de relaxare. Canapelele isi extind astazi functionalitatea; de la canapeaua de pe care te uiti la TV pana la patul in care urmeaza sa dormi nu este decat o miscare: clic-clac. Adesea ne surprindem ca ne indreptam instinctiv spre canapea atunci cand stim ca avem mai mult timp de petrecut in spatiul respectiv. De aceea este important sa alegem cu grija un mobilier de care depinde intr-o atat de mare masura confortul nostru.


Sfaturi pentru alegerea canapelei:


• Mai intai stabiliti locul in care veti amplasa canapeaua si masurati cu grija;
• Notati dimensiunile de acasa si comparati-le cu cele ale canapelei pe care doriti sa o achizitionati;
• Stabiliti cate locuri doriti sa aiba canapeaua? Doua, trei sau... sase? Vreti o canapea de colt sau una dreapta?
• Daca doriti sa aveti un loc in plus pentru dormit alegeti o canapea extensibila;
• Daca aveti copii sau animale in casa ganditi-va la o canapea cu husa colorata, usor de curatat, din material rezistent, care poate fi scoasa si spalata la masina;
• Ganditi-va in ce culori este “imbracata” incaperea in care va fi asezata canapeaua, si gasiti o combinatie de culori potrivita pentru noua canapea din piele sau stofa;
• Analizati stilul mobilierului din incaperea respectiva si alegeti o canapea asortata;
• Definiti bugetul pe care aveti de gand sa-l cheltuiti pentru canapea si ganditi-va la si la modul dumneavoastra de viata.

Primul lucru la care trebuie sa te gandesti cand alegi din multitudinea de modele de canapele existente pe piata este urmatorul: cum ai de gand sa o folosesti si cine o va folosi?

Daca vrei sa iti alegi un tip de canapea pe care sa iti poti petrece linistit o dupa-amiaza relaxanta privind tolanit un film, trebuie sa te asiguri ca respectivul modelul de canapea ales este indeajuns de lung, moale, insa nu genul de tipuri de canapele in care sa te scufunzi. Canapelele destinate relaxarii zilnice nu trebuie sa aiba baza exagerat de tare, in asa fel incat coloana ta vertebrala sa nu aiba de suferit si nici duritatea canapelei sa iti provoace o stare de disconfort.

Al doilea lucru la care trebuie sa te gandesti cand iti alegi o canapea este amplasarea acesteia in camera pentru care este destinata, pozitionarea ei in raport cu restul mobilierului si dimensiunile in care trebuie sa te incadrezi.

Daca camera este mica, vei fi obligat sa alegi o canapea mai putin voluminoasa si neaparat de culoare deschisa.
Daca optezi pentru o canapea de dimensiuni mari, de culoare inchisa, menita sa fie pusa intr-un spatiu mic, camera va avea un aspect dezechilibrat datorita faptului ca centrul de greutate va fi atras optic de o mobila mult prea greoaie. Nu ai cum sa scapi de acest neajuns decat daca, in partea diametral opusa canapelei, vei amplasa o piesa de mobilier cu un aspect la fel de “greu”, dar rezultatul va fi o camera in care vei avea senzatia ca te sufoci. De aceea, acest plan de aranjare este de evitat.

Daca esti fericitul posesor al unor spatii de locuit largi, luminoase, neaglomerate de mobila in exces, poti face linistit orice fel de alegere a modelului de canapea care iti place.


Canapeaua din stofa

 

O canapea intotdeauna este bine venita atunci cand suntem obositi si vrem cateva clipe de relaxare, alaturi de fotolii fiind piesa de baza a oricarui living.

Dar atunci cand alegem o canapea nu trebuie sa uitam ca trebuie sa tinem cont atat de culoare, structura si material. Iar toate aceste trei elemente trebuie sa se imbine si cu atmosfera, stilul de viata al proprietarului, cat si cu restul mobilierului din camera.


Avantajele canapelei din stofa


• canapelele de stofa sunt mai ieftine, iar daca cumva se intampla sa rupem sau sa taiem din greseala o bucata de material, ghinionul poate fi mult mai usor reparat;
• canapelele de stofa nu cunosc limite in ceea ce priveste culorile, modalitatile de imbinare de culori, imprimeuri sau chiar diferite desene grafice aplicate pe material etc ;
• optarea pentru stofa ca si material pentru canapea ofera o mult mai larga varietate de alegeri;
• canapelele de stofa pot inveseli atmosfera prin aspect lasand senzatia de gingasie, social si obisnuit.
• la modelele complet dehusabile, husa se poate spala foarte usor si puteti, totodata, sa achizitionati huse suplimentare, facand o schimbare de decor odata la cateva luni.


Intretinerea canapelei din stofa


Fie ca este din material textil sau din piele naturala, pentru a pastra canapeaua ca noua pentru mai mult timp, aceasta trebuie amplasata intr-un loc aerisit, departe de razele soarelui si de alte surse de caldura, precum caloriferul. Caldura poate afecta in timp culoarea materialului din care e fabricate husa si poate faca sa crape, pe alocuri, pielea.
Daca din greseala versi pe canapea vin sau cafea, trebuie sa stii ca acest tip de pete se scot cu o carpa inmuiata in otet si apa, cu care tamponezi locul cu pricina.

Petele de fructe rosii, impregnate in canapea, pot fi sterse cu ajutorul bicarbonatului de sodiu diluat cu otet alb.
Daca husa de la canapea e detasabila, ideal ar fi sa o speli la masina de doua ori pe an, dupa instructiunile de pe eticheta.

Canapele a caror husa nu se poate scoate trebuie curatate totusi cu o solutie specifica, pe baza de sampon sau spuma uscata, in functie de materialul cu care sunt „imbracate”.

Exista si huse din materiale tratate special anti-pete si acestea sunt cat se poate de fiabile. De asemenea, ai si posibilitatea de a impermeabiliza husa canapelei tale, ceea ce nu va mai permite pe viitor petelor sa iti faca probleme.


Canapeaua din piele


Pielea a fost, este si va fi tot timpul in top, fiind folosita in diferite domenii: imbracaminte si incaltaminte, tapitarea scaunelor de la masina si nu in ultimul rand la canapele. Acestea din urma trebuie sa fie confortabile, dupa cum am mentionat mai devreme, indiferent de scopul pentru care ai achzitionat-o initial. Un motiv pentru care ai cumpara un astfel de produs este faptul ca pot tine mult timp si devin din ce in ce mai moi.


Avantajele canapelei din piele


• exista diferite modele ale canapelelor din piele: naturale sau artificiale
• pielea se strange si nu se deformeaza, ceea ce o face sa reziste in timp, este moale si confortabila
• canapelele din piele naturala sunt mult mai confortabile, insa sunt si mai scumpe
• pielea naturala poate sa respire, ceea ce face ca iarna sa fie calduroasa, iar vara racoroasa, adaptandu-se la temperatura pielii in numai 12 secunde
• pielea sintetica are o durata de viata de 5 ani, dar se poate crapa
• canapele fabricate din piele naturala in zona uzabila si piele ecologica in zonele ascunse atingerilor zilnice au avantajul unui pret foarte bun, fara a renunta la confortul si durabilitatea pielii naturale.
Intretinerea canapelei din piele
• canapeaua se curata cu aspiratorul;
• nu este indicat sa fie tinuta in contact direct cu razele solare si cu caldura ce o emana, deoarece o pot decolara;
• in cazul in care se varsa ceva pe ea, canapeaua trebuie lasata sa se usuce;
• nu este indicata utilizarea altor produse decat a celor special concepute pentru curatarea pielii;
• pentru o intretinere mai facila se pot folosi husele;
• nu este indicata asezarea canapelelor din piele naturala sau ecologica langa sursele de caldura.


Canapeaua multifunctionala


In ultimii ani, oferta de canapele s-a imbogatit cu un nou model: canapeaua multifunctionala. Fiind de obicei alcatuita din mai multe corpuri , ea va permite sa aranjati camera cu mult bun gust, utilizand spatiul cu maxim de eficienta. Pe timpul zilei va bucurati de un coltar elegant pe care puteti invita musafirii, iar noaptea devine un pat confortabil ce va asigura un somn linistit. Prezenta tetierelor reglabile, a tavitelor incorporate pe care sa puteti aseza cateva pahare sau chiar a unor rafturi incorporate in manerele canapelei au extins functionalitatea acestei piese de mobilier care este prezenta in orice casa.

In concluzie, achizitia unei canapele trebuie sa fie atent planificata. Este o piesa mare de mobilier, care ocupa un loc central in casa ta, iar o canapea potrivita iti poate asigura confortul si eleganta pentru o buna parte din viata .

De aceea, alege canapeaua perfecta!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare