Amenajarea casei

# alegere blat #blat de bucatarie #bucatarie

Cum sa alegi blatul de bucatarie? Top 5 lucruri pe care trebuie sa le stii!

Cel mai utilizat element din orice bucatarie este blatul. Fie ca obisnuiesti sa gatesti in fiecare zi sau intri acolo doar pentru a pregati un pachet rapid, blatul de bucatarie este cel folosit pentru aceste activitati. Din acest motiv, selectia sa este importanta, atunci cand amenajezi spatiul destinat gatirii si luarii mesei.

Astazi am pregatit un ghid complet al cumparatorului, menit sa te ajute sa alegi cel mai bun blat de bucatarie, conform stilului de amenajare interioara a acestui spatiu si tinand cont de avantajele materialelor disponibile.

Alegerea unui blat de bucatarie functional

Desi estetica acestui spatiu este importanta, primul criteriu de selectie a blatului de bucatarie trebuie sa fie reprezentat de functionalitatea sa.

In special atunci cand gatesti zilnic pentru tine si pentru ceilalti membri ai familiei, este important sa optezi pentru un blat rezistent. Opteaza pentru unul usor de intretinut si a carui cost sa fie raportat la durata sa de viata.

Cele realizate din materiale compozite sunt rezistente si usor de intretinut, nu necesita substante speciale de curatare sau protectie suplimentara. In plus, acestea se potrivesc in cazul oricarui stil de amenajare interioara.

In schimb, atunci cand folosesti bucataria doar ocazional, te poti lasa influentat si de criteriul estetic al blatului ales. Acesta va rezista, indiferent de material, in cazul utilizarii rare.

Blaturile  confectiona te din marmura sunt ideale in acest caz, intrucat arata foarte bine si confera prestanta acestui spatiu. In schimb, trebuie sa stii ca acestea sunt mai costisitoare decat celelalte optiuni disponibile, insa extrem de rezistente.

Alegerea blatului de bucatarie in functie de material

Iata lista celor mai populare materiale din care pot fi confectionate blaturile de bucatarie si avantajele acestora:

  • Blaturile din granit - Acestea sunt caracterizate de o durata mare de viata si rezista foarte bine, atunci cand sunt utilizate frecvent. Nu necesita un proces complex de intretinere si sunt disponibile intr-o varietate considerabila de culori si modele.
  • Blaturile din marmura - Acestea sunt originale, elegante si delicate, fiind recomandate in cazul bucatariilor utilizate rar. Acest lucru se datoreaza faptului ca marmura este mai putin rezistenta la coroziune si zgarieturi. Acestea sunt disponibile intr-o gama diversa de culori si modele spectaculoase, care schimba complet aspectul estetic al bucatariei.
  • Blaturile din ardezie - Acestea se compara in ceea ce priveste rezistenta cu blaturile din granit, fiind o varianta mai practica decat blaturile din marmura, atunci cand utilizezi frecvent bucataria. Nuantele cele mai frecvent intalnite in cazul acestora sunt cele ruginii sau cu finisaje naturale, ideale pentru o bucatarie amenajata in stil modern.
  • Blaturile din travertin - Acestea nu sunt la fel de dure precum blaturile din granit, insa sunt mai putin costisitoare decat acestea, datorita usurintei cu care se pot prelucra. Texturile fine din compozitie le transforma in alegerea ideala, indiferent de stilul de amenajare interioara ales pentru bucatarie.
  • Blatul din lemn - Acestea sunt ideale pentru bucatariile amenajate clasic, in stil rustic sau traditional. Lemnul este practic si versatil, usor de intretinut in timp, iar costul acestora este unul rezonabil. Este recomandat sa alegi blaturile din lemn masiv, in detrimentul celor confectionate din materiale care imita lemnul, intrucat sunt mai rezistente.

Acum ca ai descoperit principalele criterii de selectie pe care trebuie sa le iei in calcul, poti alege blatul de bucatarie potrivit. Tine cont de frecventa cu care vei utiliza acest spatiu, de calitatea materialelor alese si de raportul pret - durata de viata, pentru a face o investitie inteligenta.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului