Amenajarea casei

#bucatarie #marmura #mobilier bucatarie #blat de bucatarie

Cum sa alegi blatul de bucatarie

Blaturile de bucatarie sunt disponibile intr-o varietate de materiale: granit, beton, ceramica, sticla, lemn sau plastic. Nu iti mai ramane decat sa alegi un material care crezi ca se potriveste cel mai bine cu mobila de bucatarie sau sa alegi un blat spectaculos si sa pornesti de la el in amenajarea bucatariei .

Indiferent ca iti faci o bucatarie noua sau reamenajezi una deja existenta, este nevoie sa acorzi atentie maxima alegerii materialului din care faci blatul. Blatul de bucatarie este primul lucru pe care-l observa lumea care intra in bucatarie, iar acesta poate da tonul pentru intreaga schema de design a bucatariei.
 

Ce material alegi


In mod normal, cand alegi blatul de bucatarie, materialul din care este acesta facut trebuie sa fie primul aspect pe care il iei in considerare. Pentru a gasi materialul ideal pentru blatul de bucatarie, afla cat de des il vei folosi si cat vrei sa cheltuiesti pentru el.

Blatul de granit este clasic si rezistent iar avantajele sunt numeroase. Acesta nu se sparge sau ciobeste usor, rezista la caldura si la pete, se intretine mult mai usor decat alte materiale. Granitul ofera numeroase alternative de design, singurul material cu care nu se asociaza fiind plasticul.

Dezavantajul blatului de granit este ca, daca s-a stricat sau deteriorat nu mai poate fi reparat si trebuie neaparat schimbat. De asemena, granitul este cel mai scump dintre materiale si este neaparata nevoie sa-l izolezi bine pentru a preveni patrunderea umezelii, a mirosurulor si petelor in material.
 

Ale materiale pentru blat


Marmura este o alegere clasica, este mai neteda decat granitul si are nevoie de un strat izolator. Este rezistenta la temperaturi inalte si este foarte scumpa.

Piatra naturala este mai rar folosita si procedeul prin care poti obtine un blat din ea este destul de complicat si costisitor. Se vor aplica bucati mici de piatra unite intre ele cu un material adeziv si se vor izola astfel incat sa formeze un strat neted.

Inoxul este un alt material mai nou folosit pentru blatul de bucatarie, mai ales pentru bucatarii pasionati. Un astfel de blat nu are pori, deci nu atrage mirosuri, pete sau germeni, ceea ce il face usor de curatat. Rezista la temperaturi mari, insa este scump si nu se potriveste in orie tip de bucatarie.

Blatul din ceramica poate fi realizat si acasa, de catre oricine. Totul e sa pregatesti atent suprafata de lucru si apoi sa aplici adeziv si placile de gresie care sa formeze in final blatul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului