Trebuie sa produci energie
O casa care se sustine singura trebuie sa produca in primul rand propria energie. Te poti folosi de sisteme solare, eoliene sau de un mix al celor doua. Acestea nu sunt deloc ieftine, dar gandeste-te ca investitia ta va fi una pe termen lung. Panourile solare produc suficienta energie ca sa-ti alimentezi casa pentru nevoile de zi cu zi, iar surplusul poate fi cedat mai departe companiei de electricitate. Energia solara reprezinta o solutie ieftina, eficienta si nepoluanta si iti va asigura necesarul pentru pregatirea apei calde menajere si incalzirea din locuinta.
Trebuie sa iti asiguri sursa de apa
Pentru a-ti transforma casa in una care se sustine singura, trebuie sa ai o sursa de apa potabila. Fie vei sapa un put, fie iti vei instala un sistem de colectare a precipitatiilor. Avantajele sunt ca vei sti exact ce fel de apa folosesti si ca vei scapa de facturi. Bineinteles, vei avea nevoie si de un sistem de filtrare si de o pompa hidraulica. De asemenea, va trebui sa investesti si intr-un sistem de reciclare a apei folosite. O casa care se sustine singura trebuie sa reduca la maximum pierderile.
Trebuie sa iti asiguri sursa de hrana
Este un alt aspect extrem de important. Casa care se sustine singura trebuie sa produca hrana necesara tie si familiei tale. O sera va rezolva mare parte din problema si iti va asigura sursa de legume pe intreg parcursul anului. De asemenea, vei avea nevoie si de o livada si de cateva animale domestice. Gainile sunt sursa perfecta de oua si carne, iar pentru lactate ai putea opta pentru cresterea catorva capre.
Trebuie sa iti asiguri caldura
La acest capitol ai mai multe variante. Fie vei merge pe sisteme de incalzire care sunt alimentate de panourile solare, fie pe clasicele sobe. In cea de-a doua situatie vei avea nevoie si de lemne pentru a-ti asigura caldura pe timpul iernii. Cea mai buna solutie este sa mergi pe un mix: casa ta sa foloseasca panourile solare si pentru caldura, dar sa aiba instalata si o soba, pentru cazuri extreme.
Avantajele si dezavantajele unei case care se sustine singura
Avantajele unei astfel de locuinte sunt multiple. Cele mai importante dintre ele:
- Nu vei mai depinde de nimeni si nimic pentru a-ti duce traiul;
- In cazul unor dezastre naturale sau epidemii, casa ta iti va oferi tot ceea ce ai nevoie;
- Vei scapa de facturile la utilitati si vei avea o libertate financiara mai mare.
Singurul dezavantaj al unei case ce se sustine singura este reprezentat de investitia initiala. Te va costa destul de mult s-o faci de la zero sau sa iti transformi locuinta in una "inteligenta". Cu timpul, iti vei recupera, insa, banii.
Sursa foto: pixabay.com/skeeze