Amenajarea casei

#perete #reparatii perete #ipsos

Cum repari o gaura in perete

Gaurile accidentale in pereti sunt inevitabile, insa o astfel de fisura poate fi reparata chiar de tine, cu putina atentie si indemanare. Daca ai vrut sa pui un tablou pe perete si ai folosit ciocanul in loc de bormasina pentru fixarea cuiului, se poate ca tencuiala sa fi sarit. Repara gaura din perete in numai cativa pasi.

Gaurile din perete pot fi reparate rapid, cu ajutorul unei solutii pentru reparat peretii, cu o pensula, un spaclu si un smirghel. In cazul in care fisura a aparut pe tavan, este bine sa folosesti ochelari de protectie.Iata in continuare 5 pasi simpli pentru a repara o gaura in perete:

1 Curatarea gaurii din perete

Fisura din perete trebuie curatata de resturi cu ajutorul unei perii sau pensule, astfel incat sa nu mai ramana bucatele de tencuiala care se faramiteaza usor. Verifica, de asemenea, sa nu existe urme de grasime in perete deoarece aceasta va impiedica fixarea noii umpluturi.

2 Pregateste ipsosul

Pregateste un ipsos din apa si praf de ipsos astfel incat compozitia sa fie vascoasa. Poti folosi un recipient de plastic pentru aceasta etapa. Ipsosul este recomandat pentru peretii din camere, unde nu exista suprafate umede. O alta varianta este sa folosesti un mortar din ciment, apa de var si nisip, in special in cazul fisurilor mai mari. Mortarul este potrivit pentru gaurile din peretii aflati in zone umede, precum baia.

3 Umple gaura din perete

Gaura din perete si aproximativ 4-5 cm in jurul acesteia se umezesc usor cu putina apa. Aplica ipsosul in gaura din perete cu grija, astfel incat sa umpli bine fisura, pana cand ipsosul ajunge la acelasi nivel cu cel al peretelui. Poti folosi un spaclu pentru aceasta actiune. Acesta trebuie sa fie perfect curat, pentru a nu exista resturi de materiale pe el de la alte lucrari care sa ajunga in compozitia folosita acum. Pentru ca aplicarea sa fie usor de realizat, spaclul este recomandat sa fie mai mare decat diametrul gaurii din perete.

Netezeste usor suprafata si asteapta ca ipsosul sa se usuce bine. Daca aplici mortar, il poti pune in mai multe straturi, aplicand fiecare strat dupa ce ultimul s-a uscat bine.

4 Slefuieste zona in care a fost gaura din perete

Dupa ce ipsosul s-a uscat, cu ajutorul unui smirghel slefuieste zona de pe acest perete, pentru ca suprafata sa fie perfect neteda.

5 Finiseaza peretele

Vopseste peretele cu var pentru a finisa lucrarea. In cazul utilizarii mortarului, acesta poate fi acoperit apoi cu glet pentru finisare. In cazul unui perete varuit intr-o anumita culoare, vei avea nevoie de vopsea identica pentru ca in final sa nu se mai vada unde a fost realizata lucrarea.

In cazul unei fisuri intr-un perete de gipscarton, fisura se repara cu ajutorul unei spume poliuretanice. Aceasta se aplica in gaura si se decupeaza sub nivelul placii, dupa care se aplica pasta de rosturi pentru gipscarton. La final se poate finisa cu pasta de rosturi pentru acest tip de material.

Acolo unde raman urme se pot aplica stickere decorative, tablouri sau alte accesorii astfel incat sa se acopere lucrarea.

Sursa foto : howtospecialist.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului