Amenajarea casei

#microbi #alergii #acarieni

Cum reduci acarienii din casa

Stiai ca praful din acasa are o structura foarte complexa? Astfel, el este compus din acarieni , bacterii, fungi din exterior, polen, particule de piele umana descuamata, particule de fibre textile, particule alimentare si alte resturi. De asemenea, praful mai contine particule de origine animala, provenite de la insecte ca paianjeni, gandaci, muste si, in caz ca detii animalute de companie , praful din casa ta va contine si particule provenite din pielea, parul si saliva acestora.



Ce sunt acarienii


Acarienii sunt organisme microscopice ce aparţin familiei Aracnide, astfel ca sunt inruditi cu paianjenii. Traiesc si se inmulţesc rapid in locuri umede si calde si se hranesc cu particule de piele descuamata.

Potrivit unor studii, se pare ca intr-un gram de praf pot sa traiasca aproximativ 20.000 de acarieni. In casa, acarienii se gasesc in fibrele textile din tapiserii, covoare, perdele, fete de masa, dar mai cu seama in perne si asternuturile de pat.


Cum afecteaza acarienii


Acarienii nu inţeapa, nu raspandesc boli si nu traiesc pe pielea omului insa sunt daunatori persoanelor care sufera de alergii.

Potrivit specialistilor, chiar si o expunere la cantitati mici de acarieni, cuprinsa intre 0,22 – 2 microgr/g praf, s-a dovedit un factor important de sensibilizare alergica la aceste persoane. De altfel, severitatea alergiilor respiratorii induse de acarieni este strict dependent de igiena din locuinta.


Locurile din casa cele mai vizate de acarieni


In general, acarienilor nu le plac locurile uscate si racoroase si se dezvolta foarte bine in cele umede si calde. De aceea, dormitoarele sunt cele mai vizate locuri din casa pentru aparitia acestor microorganisme.

In medie, oamenii isi petrec o treime din viaţa in dormitor astfel ca este foarte important ca masurile de evicţie sa fie concentrate asupra acestei incaperi.

Studii recente concluzionat ca numai in asternuturile de pat se gasesc intre 100.000 si 10 milioane de acarieni.


Cum limitezi numarul de acarieni


Este practic aproape imposibil sa scapi de toti acarienii din casa insa numarul lor poate fi redus considerabil in cazul in care se iau anumite masuri de igiena . Iata cateva dintre cele mai importante

1 In primul rand, este foarte important sa folosesti un aspirator si un mop atunci cand cureti casa, nu o matura pentru ca aceasat imprastie praful, implicit acarienii din casa.

2 Este bine sa te ocupi regulat de curatenia generala din casa si sa stergi praful o data la doua-trei zile cu o carpa umeda, nu uscata.

3 Daca ai o sensibilitate la praf si acarieni este bine sa folosesti paturi si cuverturi care pot fi spalate. Exista pe piata produse speciale ca saltele sau perne, impermeabile la particule alergenice.

4 Perdelele si lenjeria de pat se spala tot timpul cu apa fierbinte. Daca materialul iti permite, spala-le la o temperatura mai mare de 60 de grade Celsius. Dupa spalare, acorda atenţie si la uscarea completa a acestora.

5 De altfel, este bine sa elimini sursele de umezeala din locuinţa - vase umplute cu apa deasupra surselor de caldura si impiedica intrarea aburilor de la bucatarie sau baie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea