Amenajarea casei

#gazda #musafiri #vizita

Cum recunosti o gazda toxica intr-o vizita

Ai fost la o petrecere mare, de unde te-ai intors flamand si nervos? Ai avut surpriza sa fii invitat sa-ti petreci cateva zile acasa la cineva si sa descoperi abia la fata locului ca trebuie sa dormi pe un pat pliant , intr-o camera improvizata? Atunci se poate sa fi avut de-a face cu o gazda toxica. Fie ca mergi in casa cuiva pentru cateva ore, fie ca petreci o perioada mai lunga, intr-un astfel de caz gazda joaca un rol vital in reusita acelei vizite. Invata sa recunosti o gazda toxica si vei putea economisi timp si energie in viitor.

1 Gazda deranjata de musafirii dezinformati
 

Daca musafirii sosesc mai devreme, se poate ca in urma unei neintelegeri acestia sa fi inteles o alta ora. Indiferent ca le-a fost oferita o informatie gresita sau ca ei au fost neatenti, gazda nu trebuie sa se arate deranjata, nervoasa si preocupata de acest aspect.
 

2 Multi invitati, mancare putina servita de gazda
 

De cate ori ti s-a intampla sa te intorci acasa infometat, venind de la o petrecere sau o masa festiva?

Una dintre cele mai proaste impresii pe care le poate face o gazda este sa se rezume la cateva aperitive, care nu ajung nimanui si care denota zgarcenie sau dezinteres. Cineva care nu-si permite sa se pregateasca corespunzator are mai multe solutii: renunta la acel eveniment, organizeaza o petrecere in care se stabileste de comun acord ca fiecare sa contribuie cu ceva, alege un meniu mai ieftin etc.
 

3 Gazda isi lasa musafirii sa se descurce singuri
 

Gazda este cea care trebuie sa verifice constant ca fiecare are tot ce-i trebuie, sa toarne bautura in pahare, sa stranga vesela si tacamurile care nu mai sunt necesare si sa le inlocuiasca cu altele etc. Daca insa face doar un minim de efort, punand la intamplare cateva snacksuri pe masa si apoi lasa pe fiecare sa se descurce cum poate, gazda nu mai este una de nota 10. Poate fi lipsa de educatie, dezinteres, egoism sau alt motiv, insa rezultatul ramane acelasi: musafirii vor fi obligati sa-si faca loc singuri, sa debaraseze,  sa refoloseasca tacamuri care erau destinate doar pentru un anumit fel etc.

Acest lucru se aplica si in cazul in care stai pentru o perioada de timp la cineva acasa. In acest caz, nu este firesc sa fi privat de chestiile elementare: mancare, un loc de dormit, un loc pentru spalat.
 

4 Prea multe reguli ale casei facute de gazda
 

Este normal ca in casa altcuiva sa te supui regulilor din acea locuinta. Casa este un spatiu intim, cu o puternica amprenta personala. Cu toate acestea, atunci cand esti gazduit pentru cateva ore sau cateva zile si la orice pas te lovesti de o noua regula, ar trebui sa-ti ridici un semn de intrebare. Nu este firesc ca o gazda sa abuzeze de privilegiul de proprietar pentru a controla absolut orice gest al musafirului.

Daca esti obligat sa dormi in cea mai proasta camera din casa, cand exista alta, libera, mai comoda, daca aproape orice farfurie in care vrei sa mananci iti este luata din mana sub diverse pretexte, daca ti se cere ostentativ sa speli cada dupa ce faci dus, atunci este posibil sa ai de-a face cu o gazda toxica.
 

5 Gazda te face sa te simti prost
 

In cazul in care stapanul/stapana casei face in mod repetat lucruri care te stanjenesc, se poate sa fie vorba despre o gazda toxica. Comentarii deplasate la adresa ta,  incercarea te a te obliga sa mananci cantitati uriase de mancare, ignorarea unor nevoi personale ale tale, senzatia de toleranta in loc de ospitalitate sau alte astfel de comportamente adunate in cursul unei vizite sunt semnale clare.
 

6 Musafiri multi, mai multi iepuri impuscati dintr-un foc
 

O petrecere poate fi o modalitate prin care cineva se revanseaza fata de anumite persoane, pentru unele servicii primite, pentru diverse datorii etc. Aceasta metoda insa nu trebuie sa fie adoptata in mod ostentativ. De exemplu, la o petrecere cu multe persoane, invitate din motive cu totul diferite, gazda trebuie sa fie la fel de ospitaliera cu toata lumea. O impresie foarte proasta o poate face cineva care vorbeste, zambeste si este mai atenta cu anumiti musafiri, in timp ce cu altii abia daca isi petrecere 1-2 minute din timpul sau.
 

7 Accesorii insuficiente
 

Prea putina hartie igienica, un prosop mic pentru 15 persoane, sapun insuficient, toate acestea sunt neglijente care vor lasa o impresie proasta musafirilor. Intr-o vizita sunt mari sanse ca musafirii sa foloseasca toaleta, astfel incat acest spatiu trebuie sa aiba un stoc suficient din produsele de consum de baza.

Alte accesorii care nu trebuie sa lipseasca daca este nevoie de ele sunt papucii de casa, locuri in cuier pentru toate hainele etc. Afla 10 lucruri de care au nevoie musafirii.
 

8 Micile accidente sunt exagerate de catre gazda
 

O gazda care reactioneaza exagerat la un accident precum un pahar spart , o pata pe covor, nu face decat sa arate ca pentru ea obiectele sunt mai importante decat musafirii. Cand in timpul vizitei se intampla mici accidente, nevinovate si reparabile, ar trebui sa se treaca rapid peste aceste momente, pastrandu-se atmosfera relaxanta.
 

9 Gazda spala si curata inainte de sfarsitul petrecerii
 

Daca spatiul bucatariei este accesibil oricui si gazda incepe sa stranga, sa spele si sa curete cand petrecerea este in toi, acest lucru poate fi stanjenitor pentru gazde. Acestea se vor simti obligate sa ajute si in loc ca lumea sa se simta bine, efectul va fi unul opus. Pe toata durata vizitei, atentia unei gazde trebuie sa fie concentrata asupra musafirilor, care sunt cei mai importanti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare