Amenajarea casei

#stiluri canapele #tipuri canapele #tipuri canapea #canapea

Cum recunosti dintr-o privire 7 dintre cele mai populare stiluri de canapele

In amenajarile interioare, canapeaua este piesa de mobilier ce dicteaza stilul intregului decor. Este foarte dificil sa decizi ce tip de canapea se va potrivi armonios cu spatiul tau. Exista o multime de optiuni pentru design – traditional, contemporan, scandinav, minimalist, boem, industrial, modern – iar mobilierul ales trebuie sa fie adaptat stilului pentru un obtine un aspect estetic deosebit.

 

Iti prezentam mai jos sapte dintre cele mai populare stiluri de canapea, precum si elementele specifice care le incadreaza intr-un anumit tip de design, in asa fel incat se le recunosti cat mai usor.

1. Canapea Mid-Century

Caracterizata printr-o forma dreptunghiulara, simpla, cu perne pentru spate si sezut, picioare si cotiere solide din lemn la vedere, canapeaua Mid-Century este ideala pentru un decor tipic serialului „Mad Men”.

  • Acest tip de canapea are picioare inalte si o silueta simpla, cu brate drepte.
  • De obicei, tapiteria este monocromatica, realizata din materiale durabile si de calitate.
  • Canapeaua Mid-Century se potriveste in interioarele minimaliste, moderne si contemporane.

2. Canapea Tuxedo

Canapeaua Tuxedo (frac) isi imprumuta denumirea de la orasul Tuxedo Park din statul New York, ai carui locuitori instariti se remarcau printr-un stil deosebit de sofisticat. Canapeaua Tuxedo a fost intens promovata de Billy Baldwin, un celebru decorator american pentru care luxul insemna, in primul rand, confort.

  • Ceea ce o distinge de alte piese de mobilier este forma sa de cutie patrata. Cotierele sunt inalte, ajungand la acelasi nivel cu spatarul.
  • Canapeaua Tuxedo exista si in variante cu picioarele expuse, dar modelele originale erau tapitate pana la podea. „O camera al carei mobilier are picioarele vizibile pare nelinistita”, credea decoratorul Billy Baldwin.
  • Canapeaua Tuxedo este deseori mai inalta decat alte modele si este conceputa cu un singur rand de captuseala, fara perne. Departe de a a fi un neajuns, acest detaliu nu este decat un motiv in plus ca sa creezi diverse aranjamente cu perne decorative pentru un plus de confort si farmec.

3. Canapea Chesterfield

Povestea canapelei Chesterfield incepe in secolul al XVIII-lea, cand al patrulea conte de Chesterfield a comandat o canapea care sa permita unui barbat sa stea confortabil, in asa fel incat costumul lui sa nu se sifoneze. Canapeaua a trecut testul timpului, asa ca o regasim si astazi in decorurile clasice si sofisticate.

  • Stilul Chesterfield se caracterizeaza prin tapiteria din piele, cotierele mari, la aceeasi inaltime cu spatarul, butonii clasici si forma arcuita, fara perne pentru spate.
  • Specifica interioarelor rafinate din secolele trecute, canapeaua Chesterfield se potriveste si astazi foarte bine intr-un living amenajat in stil retro sau intr-un birou de studiu.

4. Cabriole

Daca iti doresti o camera decorata in stil frantuzesc sau vintage, nu trebuie sa iti lipseasca o canapea Cabriole. Putine lucruri evidentiaza mai bine mobilierul din secolul al XVIII-lea decat picioarele acestui model de canapea.

  • Reprezentativ pentru canapeaua Cabriole este cadrul din lemn sculptat. Acesta se continua cu cotiere mai mici decat spatarul rigid, care nu are perne.
  • Designul cu linii continue impresioneaza prin picioarele din lemn care se curbeaza in forma de S spre interior.

5. Loveseat

Surprinzator, acest tip de canapea nu a fost destinat romantismului, ci pentru a gazdui o singura femeie, inconjurata de fustele largi la moda in anii 1800. Aceasta piesa de mobilier ocupa putin spatiu, asa ca este foarte potrivita intr-un living de mici dimensiuni sau in completarea unei canapele mari.

  • Are un spatar drept si un sezut pe care pot sta confortabil doua persoane.
  • Spre deosebire de o canapea obisnuita, care are o lungime de aproximativ 190 - 200 cm, un loveseat nu este mai lung de 155 cm.

6. Lawson

Canapelele Lawson sunt concepute pentru confort si relaxare. Acest stil a fost creat la inceputul secolului XX-lea pentru Thomas Lawson, un autor si om de afaceri american. Este o canapea foarte potrivita daca iti place sa vizionezi filme, sa dormi la pranz sau sa citesti relaxat. Poate fi integrata usor intr-un apartament mic, amenajat atat in stil traditional, cat si modern contemporan sau minimalist.

  • Canapeaua Lawson are linii simple, drepte, spatarul mai mare dacat bratele si perne atasate atat pe sezut cat si pe spatar.

7. English rolled arm

Canapeaua English rolled arm este asociata decorului britanic din jurul anilor 1900, specific caselor de vacanta ale aristocratiei vremii. Are o forma clasica, atemporala si extrem de adaptabila, ce se integreaza usor intr-o multitudine de stiluri.

  • Caracteristice acestui stil de canapele sunt bratele rotunjite.
  • Pernele atasate sezutului sunt late si moi.
  • Spatarul este, de obicei, ingust, iar picioarele scurte.

Canapeaua ta este mai mult decat un loc confortabil, este un obiect plin de istorie si rafinament. Gasesti canapele pe Vivre.ro, unde acum poti identifica cu usurinta piesa care ti se potriveste, in functie de stilul de decor ales.

Sursa: vivre.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea