Amenajarea casei

#usa #clanta usa #broasca usa

Cum poti schimba o clanta

Inlocuirea unei clante la una dintre usile de interior poate fi realizata chiar de tine, fara costurile pe care le implica ajutorul profesionist al unui tamplar.

Cand vrei sa inlocuiesti o clanta, tine cont de faptul ca de cele mai multe ori va fi necesar sa inlocuitesti complet mecanismul, inclusiv broasca . Pentru a nu intampina probleme, afla cum poti schimba o clanta.
 

Cum alegi noua clanta


In general, este recomandat sa alegi o clanta putin mai mare decat cea pe care o ai instalata acum. Lemnul se deterioreaza sub clanta, dar daca alegi una cu o marime identica sau mai mica, poti observa urme inestetice pe lemnul usii in jurul clantei.

Daca schimbi clanta de la usa unui dormitor sau a unei bai, alege o clanta cu un sistem simplu de inchidere in interior. Evita materialele care par moi: cauti o clanta rezistenta care sa nu-ti faca probleme la folosirea frecventa.
 

Unelte necesare pentru a schimba o clanta


De cele mai multe ori vei avea nevoie doar de doua surubelnite (una cu cap in cruce si una cu cap drept) pentru a schimba o clanta. Uneori poti avea nevoie si de o bormasina, pentru a face gauri corespunzatoare noului mecanism. In unele cazuri poti avea nevoie si de un patent (daca unele elemente sunt prinse in cuie).

Pentru a lucra cat mai comod si a nu face mizerie in jur, vei avea nevoie de un scaunel sau taburet si de un ziar vechi pe care sa il intinzi sub usa.
 

Schimbarea clantei


In primul rand, deschide ambalajul clantei noi si citeste cu atentie instructiunile. Unele mecanisme pot fi mai greu de instalat ca altele si ai putea avea nevoie de ajutorul unui specialist.

Desfa clanta veche si scoate broasca. Verifica daca componentele noi vor intra fara probleme sau daca vei avea nevoie sa dai gauri suplimentare sau sa largesti deschiderile in lemn.

Daca atunci cand scoti suruburile vechi observi ca lemnul nu mai ofera rezistenta pentru a instala suruburi noi, vei avea nevoie de un chit special cu care sa umpli gaurile. Va fi necesara si bormasina pentru a face apoi gauri in chitul rezistent inainte de insurubarea celor noi.

Cand ai nevoie sa dai gauri noi, bate un cui la o adancime de jumatate de centimetru, apoi scoate-l. Astfel, burghiul bormasinei va avea un punct de pornire bun, iar riscul de alunecare este mai mic.

Duce ce ai scos broasca, introdu patratul din broasca noua si asigura-te ca se potriveste cu gaurile din usa ta. Fixeaza-l apoi cu suruburile care sunt de obicei incluse in ambalajul in care a venit clanta.

Introdu apoi axul central care leaga manerele si fixeaza-le de fiecare parte a usii. Abia atunci cand ai verificat ca mecanismul functioneaza corect poti adauga si capacele decorative si poti insuruba clanta.

Asigura-te ca nu fortezi suruburile. Este important sa fie bine fixate, dar daca le fortezi de la inceput intr-o usa veche al carui lemn poate fi putred, vei avea parte de probleme mai tarziu.

Daca nu te grabesti si analizezi fiecare piesa inainte sa o instalezi, ai sansele cele mai bune sa instalezi cu succes prima ta clanta.

Sursa foto: Hediyeteyze.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului