Amenajarea casei

#biblioteca #rafturi suspendate #rafturi carti

Cum organizezi rafturile cu carti

Pasionat de lectura, cel mai probabil casa ta include o biblioteca si rafturi pe care iti tii cartile frumos aranjate. Totusi, daca te gandesti la o reorganizare a cartilor de pe rafturi, iata cateva sugestii de care ai putea sa tii cont!

Rafturile care iti impanzesc intreaga casa pot depozita o sumedenie de lucruri, de la carti la obiecte decorative si suveniruri deosebite. Pentru a le da un suflu nou, iti poti organiza rafturile dupa criteriul accesibilitatii, dar si al efectului estetic pe care urmaresti sa il obtii.

Este important sa pornesti demersul de organizare avand in minte ideea ca rafturile, indiferent de incaperea casei in care se afla, pot da un strop de culoare si inedit in cele mai diverse moduri.
 

Dimensiunea rafturilor


In fiecare camera in care ai rafturi pentru carti, decide organizarea acestora in functie de dimensiunea lor. Daca intr-o camera mica, de pilda, ai un intreg perete acoperit cu rafturi cu carti, nu ar strica sa le imparti in doua, pentru a scapa de impresia de aglomerat pe care acestea o creeaza.

Iata si alte sugestii:
 

  • Rafturile din sufragerie sau din camera folosita ca birou ar trebui sa includa carti importante, care iti folosesc frecvent, cum ar fi dictionare, opere ale unor autori clasici si alte materiale de studiu.
  • Rafturi de lungime medie pot fi inserate in dormitor si include carti SF sau orice alt tip de tomuri pe care iti place sa le rasfoiesti seara, inainte de culcare. Nu uita sa amplasezi rafturile in imediata apropiere a patului (in masura in care este posibil) - eventual chiar deasupra sa.
  • Daca iti place sa citesti in timp ce gatesti, 1-2 rafturi mici, amplaste in bucatarie si dedicate cartilor culinare si nu numai, ar trebui sa iti fie indeajuns. Ideal ar fi sa le amplasezi in partea opusa zonei de gatit a bucatariei.


Punand in aplicare aceste idei, nu numai ca vei economisi spatiu intr-o camera de dimensiuni reduse, dar vei avea mereu la indemana cartile de care ai nevoie. Cartile de tipuri diferite, raspandite in camerele casei, pot fi reunite intr-o singura camera mare, intr-o biblioteca, si organizate in interiorul acesteia in functie de specificul lor.
 

Organizarea stivelor de carti


Pe rafturi, cartile pot fi organizate fie pe orizontala, fie pe verticala. In cazul in care le aranjezi intr-o biblioteca, organizarea pe orizontala ar trebui sa presupuna asezarea cartilor mai voluminoase pe rafturile de jos, continuand cu cele mai subtiri pe rafturile superioare.

Cat despre organizarea pe verticala, amplaseaza la baza rafturilor cartile cu format mare, dupa care asaza-le pe cele medii s.a.m.d. In acest fel, iti va fi mult mai usor sa iei cartea de care ai nevoie, punctand si la capitolul estetica.
 

Carti si obiecte decorative


Rafturile nu trebuie sa adaposteasca numai carti! Aici poti depozita si obiecte decorative adaptate stilului in care este amenajata o incapere. Iata ce ai mai putea face pentru a da un plus de creativitate rafturilor tale:
 

  • Intr-o biblioteca, vopseste fundalul fiecarui compartiment in parte. Alegerea culorilor si a combinatiilor iti apartine (poti merge pe nuante ale unei singure culori, pe culori complementare, pe culori pastelate sau intense etc.).
  • Daca ai o biblioteca voluminoasa, creeaza un spatiu de "respiro" amplasand pe unul dintre rafturi putine obiecte decorative (o rama foto , o statueta antica, o vaza cu flori s.a.m.d.).


Sursa foto: abcdesignlife.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului