Amenajarea casei

#umiditate #casa #aer conditionat #aer

Cum masori si controlezi umiditatea din casa

Stiai ca o valoare ridicata a umiditatii relative din locuinta ta poate genera conditii favorabile inmultirii agentilor patogeni sau alergenilor? Pe de alta parte, umiditatea relativa scazuta a aerului din incapere poate favoriza aparitia infectiilor respiratorii, mai ales pe timp de iarna. Iata cum te influenteaza valoarea umiditatii din casa ta si cum o poti controla:


1 Ce este umiditatea relativa


Aerul pe care il respiram trebuie sa contina circa 8-12 g de apa/kg aer uscat pentru ca acesta sa fie perfect respirabil. Temperatura si presiunea aerului sunt alte doua elemente care stabilesc cea mai buna proportie intre cantitatea de apa si cea de aer. Umiditatea relative a aerului depinde de toate aceste trei elemente.


2 Valorile normale ale umiditatii


Este indicat ca in casa sa avem o umiditate relativa cuprinsa intre 30%-50%, mai ridicata in tipul iernii si mai scazuta vara.

Valorile tot mai scazute indica un aer tot mai uscat, in timp ce valorile mai crescute indica surplus de apa in aer. Astfel, la 0% umiditate relativa aerul este complet uscat iar la 100% aerul este complet saturat, adica orice surplus de apa in aer conduce la aparitia condensului.


3 Cum se masoara umiditatea


Nivelul umiditatii din casa se masoara cu ajutorul unui aparata denumit higrometru de camera. In ultima perioada, atat termometrele de perete si cele digitale afiseaza pe langa temperatura din camera si valoarea umiditatii relative a aerului din casa. Un higrometru de camera este un aparat foarte ieftin, pretul de pornire fiind de circa 15 RON.


4 Efectele umiditatii relative asupra organismului


O valoarea a umiditatii prea scazuta provoaca o senzatie de frig organismului si uscaciune in gat. Totodata, sunt favorzate aparitia acarienilor, virusilor si bacteriilor care pot duce la infectii respratorii. De altfel, in timpul iernii sistemele de incalzire din casa “usuca” aerul, fapt care este direct proportional cu cresterea numarului de imbolnaviri ale cailor respiratorii.

studii epidemiologice au concluzionat ca locatarii cladirilor in care, pe timp de iarna, umiditatea relativa a ramas constant in jurul valorii de 50% s-au îmbolnavit mult mai rar decat cei care au locuit in case cu umiditate relativa sub 30-40%.

O valoare a umiditatii prea ridicata provoaca o senzatie de fierbinte, iar organismul nu mai reuseste sa-si elimine surplusul caloric prin transpiratie. Un mediu prea umed reprezinta un mediu de inmultire propice pentru bacterii si paraziti, ceea ce duce implicit la aparitia mucegaiului si a igrasiei.

Un mediu cu o umiditate ridicata favorizeaza aparitia rinitelor alergice si astmului, mai ales in cazul copiilor.

Este bine sa mai stii ca umiditatea relativa influenteaza transmiterea infectiilor pe cale aeriana. Studii au demonstrate ca la valori ale umiditatii in jurul a 50%, rata de mortalitate a anumitor microorganisme este maxima iar virusul gripei isi reduce drastic virulenta.


5 Aparate pentru controlul umiditatii


Este foarte important sa aerisesti in fiecare zi incaperile, indiferent de anotimp. Aparatele de aer conditionat contribuie la imbunatatirea calitatii aerului prin scaderea nivelului de umiditate din camera. Insa, in cazul in care valoarea umiditatii relative din casa ta nu se situeaza intre cotele normale este bine sa folosesti aparate speciale pentru dezumidificare sau umidificare, dupa caz.

Un dezumidificator elimina umiditatea din aer prin condensarea apei pe o suprafata rece. Acest aparat este util mai ales pe timp de canicula, cand aerul devine irespirabil din cauza caldurii si umiditatii crescute. Aparatele de aer conditionat functioneaza in acelasi fel, dar acestea nu reincalzesc aerul inainte ca acesta sa se reintoarca in incapere.


Citeste mai multe despre:


Umidificatorul are un sistem de vapori reci si foarte fini care nu duc la formarea de igrasie sau mucegai si este ideal mai ales pentru perioada de iarna, cand sistemele de incalzire din casa duc la scaderea umiditatii aerului. Inainte de pulverizare, apa folosita de umidificator este dezinfectata si purificata la o temperatura mare, impiedicand astfel propagarea bacteriilor sau virusilor.


Citeste mai multe despre:


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea