O casa la curte este cea mai sanatoasa varianta pe care o poti alege pentru tine si familia ta. Ore intregi de joaca, aer curat si spatiu pentru realizarea tuturor activitatilor. Cu toate acestea, trebuie notat faptul ca cei mici nu apreciaza pericolul in primii ani de viata, asa ca va fi nevoie sa te ocupi tu de prevenirea accidentelor. Iata cum:
1 Elimina plantele si substantele otravitoare
Copiii mici sunt tentati sa guste tot ce le pica in mana. Chiar si sub supravegherea ta, exista riscul ca cel mic sa atinga sau sa inghita plante si ciuperci otravitoare. Curata curtea cat mai bine si scapa de toate buruienile pe care nu le cunosti. De asemenea, daca ai aplicat erbicide sau insecticide, asteapta cel putin 48 de ore pana cand ii vei permite celui mic sa se joace afara. Citeste cu atentie precautiile notate pe eticheta produsului.
Nu lasa in curte substante chimice, produse de curatat sau combustibil. Depoziteaza-le in garaj sau intr-o zona sigura si inchisa, astfel incat cel mic sa nu le poata accesa.
2 Astupa toate gaurile si incuie poarta
Indiferent de varsta prichindelului, posibilitatea ca el sa se strecoare in afara curtii trebuie luata in serios. Daca locuiesti pe o strada aglomerata sau cel mic nu este obisnuit cu joaca in afara curtii, incuie poarta de fiecare data cand el se afla afara. Pozitioneaza incuietoarea astfel incat piciul sa nu ajunga la ea. Astupa toate gaurile din gard pentru a te asigura ca nu poate ajunge in strada sau in curtea vecinilor (Atentie la animalele de casa ale vecinilor!).
In cazul copiilor mici, incercarea de a patrunde printr-o spartura in perete sau gard poate avea rezultate devastatoare! Asadar, securizeaza foarte bine zona de joaca a copilului tau. Verifica periodic solul pentru eventuale gauri facute de rozatoare ! Cel mic isi poate prinde piciorul intr-una din acestea, sau poate intra in contact cu un animalut neprietenos.
3 Atentie la microbi si bacterii
Fecalele animalelor reprezinta o sursa extrem de generoasa de bacterii periculoase pentru un copil. Fie ca este vorba de animalele de la tine din curte sau de cele venite din vecini, situatia este la fel de grava. Curata cat mai des gazonul si aleile pentru a preveni astfel de incidente.
In cazul in care ai amenajat pentru cel mic un tarc sau o lada cu nisip, asigura-te ca pisicile vecinilor nu o viziteaza periodic. Acopera nisipul cu o prelata sau un nailon pentru a evita murdaria.
Pubela de gunoi reprezinta un alt pericol pentru un copil. Pe langa microbii pe care ii poate contacta in urma atingerii, exista si riscul ca prichindelul sa dea peste un animal atras de mirosul resturilor de mancare. Incuie pubela cu un lacat sau pozitioneaz-o intr-o parte a curtii unde copilul nu are acces.
4 Scapa de obiectele ascutite
Primele obiecte ce il pot rani pe copilul tau sunt propriile jucarii. Repartizeaza jucariile in functie de activitati si asigura-te ca sunt folosite corespunzator. In cazul in care cel mic alearga sau merge cu bicicleta, masinutele si pistoalele intinse pe jos il pot rani in cazul in care va cadea peste ele. Alege jucarii speciale pentru varsta sa si organizeaza-le corespunzator. In cazul in care copilul tau foloseste aceleasi jucarii in afara si in casa, este bine sa le dezinfectezi dupa fiecare utilizare.
Uneltele de gradinarit uitate pe gazon pot fi greu de observat si reprezinta unul dintre cele mai mari pericole de expunere a copiilor. Inventariaza periodic toate uneltele din garaj si asigura-te ca nu lipseste niciuna.
Curata gradina de pietre, cioburi si uscaturi. Chiar daca ai siguranta ca ai pastrat o curatenie exemplara, exista riscul ca persoanele care trec pe strada sa arunce diverse obiecte, mai mici sau mai mari, in curtea ta. Verifica in fiecare dimineata si elimina orice obiect periculos.
5 Ascunde lichidele si securizeaza piscina
Primul lucru pe care trebuie sa il faci daca ai o piscina este sa o securizezi cu un gard de care prichindelul sa nu poata trece. Chiar daca cel mic stie sa inoate, nu te baza pe acest lucru. Fie ca piscina contine apa, fie ca este goala, aceasta reprezinta un pericol enorm de mare in preajma copiilor!
Recipientele cu apa, de asemenea, isi vor avea locul intr-un spatiu acoperit, departe de joaca celor mici. Capacul canalizarii din curte va trebui fixat de catre o persoana specializata si securizat pentru orice pericol.
6 Supravegheaza-ti copilul in permanenta
Sariturile pe trambulina se pot sfarsi cu un fractura unui picior sau cu o lovitura zdravana, in cazul in care trambulina nu este imprejmuita de un gard si nu este montata in conformitate cu varsta si greutatea copilului tau.
Franghia pe care usuci rufele, montata prea jos, reprezinta un alt pericol pentru copii. Atunci cand merge pe bicileta sau alearga, impactul cu franghia sau chiar cu rufele asternute aici, poate fi unul nefericit. Foloseste un material gros si colorat, montat cat mai sus, astfel incat prichindelul sa nu poata ajunge la ea. Cea mai buna varianta este ca aceasta sa nu se afle in aria de joaca.
Un alt lucru de care trebuie sa iti feresti copilul este gratarul. O petrecere te poate distrage din supravegherea celui mic, insa nu inainte de a te asigura ca gratarul fierbinte este inchis!