Amenajarea casei

#roz #portocaliu #galben #rosu #locuinta #dormitor #decoratiuni #culori #amenajari interioare

Cum iti influenteaza culorile camerei dispozitia (I)

Culorile sunt percepute diferit de la o cultura la alta, de la o epoca la alta sau de la o societate la alta. Interpretarile traditionale, conventiile si prejudecatile ne fac adesea sa ne limitam la nuante banale in decorarea unei case. Atunci cand amenajam este bine sa alegem in functie de impactul psihologic pe care il au culorile asupra noastra, de beneficiile aduse starii noastre de spirit si, bineinteles, de imbinarea cu un stil decorativ potrivit.

 

1 Rosu

Aceasta culoare stimuleaza , excita si incalzeste corpul. Este o culoare potrivita pentru peretii din camera de zi sau pentru spatiul de cinat. Astfel, dupa o zi de munca iti aduni familia la masa si poti porni discutii interesante antrenandu-i pe toti din jur, deoarece rosul este una din culorile care nu permite monotonia.

De asemenea, rosul este cunoscut pentru proprietatile sale afrodiziace. Tentele de rosu ale unui dormitor pasional vor scoate la iveala laturi ascunse sau uitate ale relatiei de cuplu. Este suficient sa colorezi doar unul dintre pereti, adauga un set de draperii in nuante asemanatoare si cateva accesorii romantice si ai creat spatiul perfect pentru romantism.

Daca esti adeptul stilului elegant sau al celui gotic, atunci o nuanta mai inchisa de rosu va fi culoarea perfecta pentru a pune bazele stilului decorativ.

 

2 Roz

Desi aceasta culoare dezvolta din ce in ce mai mult nuante peiorative din cauza utilizarii nepotrivite in decor sau vestimentatie, calitatile sale calmante nu pot fi omise.

Rozul inspira feminitate , calm si optimism. Fie ca parintii aleg aceasta culoare pentru fiica lor, fie ca optiunea apare pe parcurs, rozul nu lipseste din decorul unei camere de fete.

Datorita proprietatilor sale, aceasta culoare este utilizata si in unele camere sau rezerve de spital, pentru a crea o dispozitie calma si optimista bolnavilor.

 

3 Portocaliu

Oranjul este cea mai tonica culoare din spectrul cromatic, tocmai din aceasta cauza este nevoie de o atentie sporita in momentul utilizarii. Daca iti imaginezi o incapere cu peretii precum o coaja de portocala , atunci nu iti propune foarte multe ore de somn in acest spatiu. Portocaliul este o culoare potrivita pentru salile de sport sau pentru biroul de lucru, deoarece iti va da energie si pofta de munca.

Atunci cand alegi nuanta de vopsea este bine sa te asiguri ca aceasta nu este foarte stridenta. In general se recomanda folosirea unei nuante cu un ton mai deschisa decat cea care se doreste pe perete.

 

4 Galben

Galbenul este culoarea soarelui, asa ca mesajul transmis este unul plin de fericire si pozitivism. Se spune ca galbenul ajuta la stimularea memoriei, asa ca este o culoare care nu trebuie sa lipseasca din locuinta ta sau de pe biroul de lucru.

In ceea ce priveste vopsirea peretilor, poti folosi galbenul pentru bucatarie, pentru a capta lumina si a incalzi cat mai mult incaperea. De asemenea, o nuanta mai pala este adesea recomandata pentru camerele mici, deoarece va da senzatia de marire.

Studiile au demonstrat ca aceasta culoare nu este indicata pentru camerele bebelusilor, deoarece se pare ca acestia plang mai mult.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea