Amenajarea casei

# resurse locuinta # consum eficient de resurse #confort termic #confort #locuinta

Cum iti asiguri confortul termic si un consum eficient de resurse in locuinta

Confortul termic are o importanta componenta subiectiva, pentru ca este definit ca fiind multumirea personala fata de valoarea de temperatura a mediului in care te afli. Cu alte cuvinte, ceea ce pentru unii poate sa fie confortabil, pentru altii poate insemna prea cald sau prea rece. Un alt aspect care trebuie luat in calcul este faptul ca sensibilitatea termica a omului este foarte redusa, astfel ca, la diferente de +/-1,5 grade, organismul nu sesizeaza o accentuare sau o diminuare a confortului termic. Se poate aduce in discutie si o a treia componenta legata de tinuta pe care o avem, in functie de anotimp. Este placut si relaxant ca iarna sa porti o haina calduroasa, dupa cum vara, o tinuta lejera este prima alegere.

 

Toate aceste aspecte pot fi luate in calcul atunci cand urmaresti realizarea confortului termic in locuinta, concomitent cu un consum eficient de resurse.

Mizeaza pe aparate de incalzire cu aer cald

Una dintre solutiile care s-au dovedit mereu eficiente si care au contribuit la un consum echilibrat de resurse, care sa poata fi suportat in ceea ce priveste costurile, a fost incalzirea spatiului de locuit in functie de necesitati si de tipul activitatii desfasurate.

La aceste cerinte raspund foarte bine aparatele de incalzire cu aer cald, care au capacitatea de a face placuta temperatura ambientala dintr-o incapere, intr-un timp foarte scurt. Orienteaza-te catre aparate care:

 • au un randament ridicat;
 • transforma integral energia electrica consumata in caldura;
 • functioneaza silentios;
 • sunt dotate cu protectie la supraincalzire.

Silentiozitatea si protectia la supraincalzire permit utilizarea unor astfel de aparate inclusiv in dormitor, in timpul noptii, dar si in camerele copiilor, chiar si in prezenta acestora.

Un detaliu important, care contribuie la randamentul termic foarte bun, este reglarea modului de functionare dupa preferinte. Aparatele cu aer cald moderne au termostat, care le porneste si le opreste, in functie de temperatura mediului, ceea ce ajuta la economii de energie electrica. Temporizatorul este dispozitivul care permite acestor aparate sa porneasca automat, in functie de o setare anterioara. La fel de important este si faptul ca poti alege modelul adecvat, raportat la dimensiunea camerei unde vrei sa-l utilizezi. Asadar, aeroterma cu aer cald va creste confortul casei tale, cu un consum eficient de energie, pentru ca ofera toate aceste beneficii.

Alege sisteme de climatizare inteligente

Cand optezi pentru un aparat de climatizare, este esential sa ai in vedere o serie de aspecte de care depind capacitatea de a incalzi un spatiu, precum si consumul acestuia.

 1. Alege-le mereu pe cele care au mai multe trepte de putere. In acest mod, le poti regla simplu si eficient si le vei putea folosi corect in camere cu dimensiuni diferite.
 2. Cele mai bune sunt cele cu putere mare. Acestea au un randament bun si intr-o incapere mare, dar si intr-una mica (folosind treapta de putere adecvata).
 3. Opteaza doar pentru cele care au termostat si sisteme de siguranta, atat pentru supraincalzire, cat si pentru antirasturnare, precum si posibilitatea de a bloca butoanele de comanda, ca masura de protectie pentru copii.

Exact aceleasi principii trebuie aplicate si atunci cand alegi un aparat ce raceste aerul. 

Asigura-te ca locuinta e bine izolata

Pe langa calitatea aparatelor de climatizare si performantele acestora, este util sa iei in calcul si urmatoarele aspecte:

 • izolatia buna poate reduce substantial costurile atat pentru incalzire, cat si pentru racire;
 • mentine sub control umiditatea din interior, pentru ca nivelul acesteia influenteaza confortul termic din locuinta; umiditatea relativa din casa are valori ideale in intervalul 40-70%, acestea fiind asociate unui confort termic maxim;
 • aeriseste corect locuinta, in functie de anotimp - vara, dimineata si seara, iarna, la pranz, si tine cont de faptul ca aerul curat se incalzeste si se raceste mai repede;
 • tine usile camerelor inchise, pentru a mentine temperatura constanta in incapere;
 • reducerea temperaturii din casa cu un grad poate aduce economii de circa 10% la factura lunara de energie.

In ecuatia confort termic - costuri eficiente, echilibrul depinde de alegerile pe care le faci si de utilizarea corecta a sistemelor de incalzire sau de racire. Tine cont de cateva criterii importante, cum sunt si cele de mai sus, si fa alegeri inspirate, indiferent de dimensiunile locuintei.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

 •  
 •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului