Amenajarea casei

#jaluzele #jaluzele romane #stor roman # stor fereastra

Cum instalezi un stor roman la fereastra

Storurile romane reprezinta o varianta estetica si functionala de a imbraca ferestrele. Exista numeroase modele si materiale pe piata. Poti cumpara astfel de accesorii cu tot cu instalare sau le poti prinde singur. Afla ce trebuie sa stii cand instalezi un stor roman.
 

Materiale pentru storurile romane


Storurile romane sunt disponibile in multe variante. Aceste tipuri de accesorii pentru ferestre sunt ideale pentru cei care prefera liniile drepte, netede, in detrimentul faldurilor facute de perdelele obisnuite. Gasesti pe piata storuri romane din lemn (bambus, rafie etc), material textil (adesea bumbac), plastic etc.
 

Ce sa intrebi cand cumperi un stor roman


Cand te decizi sa cumperi un stor roman, intereseaza-te daca manopera este sau nu inclusa in pretul materialului. Un metru patrat realizat din bumbac 100% poate costa peste 100 lei.

Verifica instructiunile de utilizate: posibilitatea de spalare si curatare, posibilitatea de a calca materialul etc. Inainte de a cauta dimensiunile potrivite pentru produsul cumparat, trebuie sa faci propriile masuratori, acasa.
 

Cum masori ferestrele pentru storurile romane


Gandeste-te unde vrei sa instalezi storurile romane: in interiorul sau in exteriorul golului de fereastra. In general, cea mai intalnita varianta este montajul in afara golului de fereastra, fiind o optiune mai practica.

In oricare caz, tine cont de modul de deschidere al ferestrei, distanta dintre peretii laterali si profilul ferestrei, lungimea necesara de strangere a sistemului in partea de sus astfel incat fereastra sa poata fi deschisa.

Gandeste-te pana unde vrei sa cada storul roman sub golul de fereastra. In acest spatiu, trebuie sa tii cont de existenta unui glaf, unui calorifer sau a podelei.

Cand masori dimensiunea unui stor montat in interiorul golului de fereastra, masoara inaltimea acestui gol in minim 3 puncte si noteaza intr-un carnetel. Fa acelasi lucru pentru latimea sistemului. Apoi, tinand cont de toate dimensiunile avute, se alege valoarea cea mai mica pentru inaltime si latime.

In cazul unui stor roman montat in exteriorul golului de fereastra, se masoara latimea golului si se adauga apoi cam 10 cm in stanga si tot atat in dreapta. In acest fel, vei obtine latimea de care ai nevoie pentru storul roman.

Masoara inaltimea golului de fereastra, adauga cam 30 de cm deasupra acestui gol pentru a asigura spatiul in care storul va fi strans, iar fereastra se poate deschide. Masoara si locul pana unde vrei sa mearga storul roman sub golul de fereastra. In acest fel, obtii inaltimea storului pentru montarea exteriorul golului de fereastra.

Citeste manualul de instructiuni si pregateste o surubelnita sau o bormasina. Noteaza cu un creion punctul in care trebuie prinsa clema care sustine bara de sus, astfel incat cele doua cleme sa fie paralele. Numai in acest fel storul roman va fi perfect drept si va putea fi actionat fara probleme. Daca prinzi clemele in interiorul golului de fereastra, lasa o distanta de cativa centimentri de la sticla, pentru ca stolul sa poata fi functionat fara blocaje.

Sursa foto : windowblindstoronto.ca
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea