Amenajarea casei

#curatenie casa #casa #apa dura #pete apa dura

Cum indepartezi petele de apa dura

Petele de apa dura de pe suprafetele din casa pot fi o adevarata bataie de cap. Rezultate in urma depunerilor de minerale, urmele de apa dura apar in timp si pot fi greu de indepartat. Din fericire, exista solutii salvatoare care iti vin intr-ajutor la curatarea petelor de apa dura din casa.

Apa dura nu reprezinta o problema pentru sanatate, insa poate deveni foarte suparatoare atunci cand determina aparitia unor pete inestetice in baie si bucatarie, dificil de curatat. Tot apa dura poate scadea eficienta detergentilor si poate determina acumularea de minerale pe tevi, deteriorandu-le in timp.

Indeparteaza petele de apa dura din chiuveta si dus

Baia este una dintre incaperile casei in care poti remarca o abundenta de pete de apa dura. Chiuveta si cabina de dus sunt cele mai expuse, devenind locul in care se pot acumula adevarate straturi de depozite minerale. Pentru a le indeparta si a reda stralucirea instalatiilor din baie, iata ce trebuie sa faci:

  • Umple un pulverizator cu apa si otet alb pur, in parti egale.
  • Pulverizeaza solutia obtinuta pe usile cabinei de dus, in interiorul sau si pe faianta, dupa care foloseste prosoape de hartie pentru a indeparta reziduurile de sapun acumulate.
  • Daca petele de apa dura nu dispar in urma aplicarii solutiei de otet, poti pregati o pasta consistenta din bicarbonat de sodiu si otet alb, pe care sa o aplici pe zonele patate. Las-o sa actioneze 15 minute, dupa care indeparteaz-o cu un burete sau o carpa curata. Clateste temeinic suprafata si usuc-o cu un prosop de hartie.
  • Daca nici aceasta metoda nu da roade, atunci taie cateva lamai pe jumatate sau stoarce-le intr-un pulverizator. Aciditatea sucului de lamaie ar trebui sa indeparteze eficient urmele de apa dura din chiuveta si din cabina de dus ori cada.
  • In cele din urma, dupa ce ai testat toate metodele de mai sus, ai mai putea incerca o solutie de curatare din comert pe baza de acid clorhidric. Este esential sa ventilezi foarte bine incaperea si sa folosesti manusi la aplicare.

Scapa de petele de apa dura din vasul de toaleta

Petele de apa dura se pot instala confortabil si in vasul de toaleta, insa si acesta poate fi curatat apeland la ingredientele de mai sus:
 

  • Adauga 250-500 ml de otet alb in vasul de toaleta si presara bicarbonat de sodiu.
  • Folosindu-te de o perie, freaca peretii vasului timp de cateva minute, dupa care lasa solutia sa mai actioneze inca un sfert de ora.
  • Freaca suprafata vasului de toaleta din nou. Daca petele de apa dura nu dispar in totalitate, adauga suc de lamaie care, in doar cateva minute, ar trebui sa transforme urmele intr-o amintire neplacuta.
  • Trage apa si, la nevoie, reia procesul de la inceput.

Cum previi petele de apa dura

Chiar daca poate fi o munca dificila, poti reduce impactul pe care apa dura il are asupra suprafetelor din casa si a tesaturilor. Iata cum:

  • Achizitioneaza detergenti special conceputi pentru spalarea tesaturilor in apa dura. Foloseste si produse, de tip Calgon, pentru a-ti proteja tevile si masina de spalat.
  • Dupa fiecare dus, sterge peretii si cada cabinei cu un prosop.
  • Cumpara un sistem de dedurizare a apei. Acesta contribuie la indepartarea ionilor de calciu si de magneziu din apa pe care ii inlocuieste cu ioni de sodiu.

Foto: local.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului