Amenajarea casei

#iluminat #corpuri de iluminat # iluminat dormitor #iluminat baie #surse de iluminat

Cum iluminam corect camerele

Lumina are un rol foarte important in arhitectura de interior. Se intampla cateodata sa apara o stare de disconfort in casa fara a sti cauza. Este foarte posibil ca aceasta stare de disconfort sa fie cauzata de iluminatul insuficient sau de alegerea culorilor nepotrivite in amenajarea casei.

Lumina artificiala folosita in camere trebuie aleasa nu doar in functie de aspectul corpului de iluminat ci si in functie de destinatia si de activitatile care se desfasoara in fiecare camera. Spre exemplu, in dormitor nu avem nevoie de asa multa lumina ca in camera de zi sau bucatarie, astfel fluxul luminos din dormitor va fi mai redus ca in restul incaperilor.

In alegerea tipului de iluminat trebuie tinut cont si de culorile dominante din fiecare incapere. Se stie ca albul este culoarea care reflecta cel mai mult lumina, asadar peretii albi vor reflecta aproximativ 30% din lumina. Daca folosim culori inchise, trebuie sa tinem cont de faptul ca acestea vor absorbi din lumina, deci fluxul luminos trebuie marit pentru a avea lumina suficienta.

Cum alegem lumina potrivita pentru fiecare camera?

O regula pentru iluminat in arhitectura de interior este ca in fiecare camera sa existe 3 surse diferite de lumina artificiala. O greseala facuta de multi este alegerea unei singure surse prea puternice de lumina, ca de exemplu lampa centrala de pe plafon cu foarte multe becuri. Acest iluminat dezechilibrat ne va da, pe parcursul timpului, o stare de disconfort si de oboseala.

Pe langa lampa centrala, in camerele in care se desfasoara activitati, trebuie sa exista alte 2 surse de lumina artificiala diferite (lampi cu picior, veioze, scafe de lumina, spoturi, benzi cu led-uri etc).

Lumina in living

In living de obicei se desfasoara cele mai multe activitati, de aceea si sistemul de iluminat trebuie sa fie corespunzator. Sursa principala de lumina este lampa centrala, dar aceasta nu este suficienta daca citim sau ne uitam la televizor. Pentru a rezolva aceste probleme se poate folosi o lampa cu picior amplasata langa canapea sau fotoliu utilizata, de exemplu, pentru citit.

Daca vrem sa ne uitam la televizor trebuie folosita a treia sursa de lumina, care poate fi o scafa cu lumina indirecta. Daca in camera de zi exista un birou sau un loc de luat masa, aceste zone trebuie sa aiba lumina separata. Pentru zona de birou poate fi folosita o veioza sau 3 spoturi amplasate in plafon, iar pentru zona de dining se poate folosi un pendul deasupra mesei.

 

Lumina in bucatarie

La fel ca in camera de zi, in bucatarie se desfasoara mai multe activitati. Nu este suficienta lumina data de o plafoniera pentru a asigura fluxul luminos necesar. Atunci cand gatim este recomandat sa avem o lumina de accent care poate fi amplasata sub corpurile suspendate de mobilier, accentuand astfel blatul de lucru.

O a treia sursa de lumina ar trebui amplasata deasupra mesei, astfel vom vedea mai bine ce mancam si mancarea va parea mai apetisanta. De retinut este faptul ca in bucatarie nu se recomanda folosirea luminii foarte reci - albastruie dar nici a luminii foarte calde - portocalie. Trebuie deci, aleasa o lumina alba, neutra.

 

Lumina in dormitor

In dormitor, teoretic, avem nevoie de cel mai mic flux luminos din casa. Totusi este recomandat ca pe langa lampa centrala sa existe 1-2 veioze asezate pe noptiera sau prinse in perete sau de tablia patului. In dormitor va fi si un dulap de haine, daca nu exista un dressing in alta camera.

Pentru acest dulap ar trebui sa avem o alta sursa de lumina cum ar fi iluminatul in interiorul sau deasupra dulapului. Daca in dormitor exista si o toaleta sau o zona pentru machiaj, este nevoie de o lumina separata suficient de puternica.

 

Lumina in baie

In baie, de obicei, sunt suficiente doua surse diferite de lumina: cea centrala de pe plafon si cea de deasupra oglinzii. De asemenea, atunci cand achizitionati corpurile de iluminat pentru bai trebuie sa tineti cont de factorul de protectie la umiditate al fiecarui corp de iluminat. Acest factor nu trebuie sa fie mai mic de IP40.

 

Lumina in camera copilului

In camera copilului trebuie acordata o mare atentie sistemului de iluminat artificial, deorece copiii desfasoara cele mai multe activitati in camerele lor: studiu, joaca, somn, citit etc. De aceea, camera copilului, trebuie sa fie corect iluminata prin: lumina centrala de pe plafon, lumina separata pentru zona de studiu (veioza mobila sau lampa cu picior), o lumina indirecta (scafa de lumina) pentru uitatul la televizor sau joaca.

Aceasta lumina indirecta poate fi prevazuta cu un dimmer pentru a-i putea fi reglata intensitatea astfel incat sa ramana aprinsa si pe timpul noptii daca este nevoie.

Lumina pe holuri ( spatii de trecere)

Pentru holuri si spatiile de trecere nu este nevoie sa folosim mai mult de doua surse diferite de iluminat. Pentru a rupe monotonia sau a adauga cateva accente puteti folosi niste corpuri de iluminat cu un design special, deosebit. De asemenea se pot adauga scafe de lumina daca acest lucru este permis de inaltimea plafonului. Trebuie sa existe totusi un iluminat suficient si uniform in aceste spatii care sa asigure o trecere frumoasa catre celelalte incaperi ale casei.

Daca aveti intrebari legate de iluminatul camerelor, le puteti adresa doamnei Arh Irina Lega, prin postarea unui comentariu la acest articol.

Sursa foto: square2design.blogspot.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea