Amenajarea casei

#spatii de depozitare #bucatarie #corpuri suspendate #dulapuri bucatarie #rafturi bucatarie

Cum folosesti spatiul pe verticala in bucatarie

Bucataria constituie un spatiu de depozitare care gazduieste un numar destul de mare de accesorii, de dimensiuni, forme si greutati diferite. Cu cat sunt mai multe obiecte marunte de care ai nevoie, cu atat va trebui sa fii mai organizat. Foloseste spatiul pe verticala, exploatand cu cap centimetri in plus, pentru ca bucataria ta sa fie bine dotata si sa aiba un look modern si aerisit.

Iata in continuare cateva aspecte de care este bine sa tii cont pentru folosirea spatiului pe verticala:

1 Corpurile suspendate

Cand cumperi mobila de bucatarie , gandeste-te foarte bine unde vei pune corpurile suspendate. Acestea nu trebuie sa fie pe un perete unde ar bloca lumina de la fereastra, ci pe un perete care lasa spatiul sa curga in mod firesc.

Gandeste-te ce vrei sa depozitezi in rafturile suspendate, masoara peretele, masoara gura de aerisire si noteaza-ti intr-un caiet. In cazul in care vei avea frigider incastrabil sau cuptor in partea superioara, trebuie sa faci masuratorile adecvate.

Analizeaza foarte bine dimensiunile hotei si vezi daca de jur imprejurul ei iti raman niste centimetri care ar putea fi folositi. De exemplu, la hotele insula exista un spatiu foarte bun de exploatat in jurul tubului de evacuare, care poate fi camuflat printr-un corp de mobila.

Fa rafturi inalte, chiar daca pare ca accesul este mai greoi. Vei castiga centrimetri in plus de depozitare. Exista pe piata taburete special concepute cu scarita, la preturi mici , pe care le poti folosi pentru a avea acces la rafturile superioare. Este mai simplu sa depozitezi obiectele in rafturi inchise, unde praful patrunde mai greu, decat deasupra mobilei, unde se vor prafui mult mai rapid.

Construieste rafturi deschise numai acolo unde este absoluta nevoie. Rafturile simple, de tip polita, sunt mereu pline de cutii, borcane, cosuri si alte recipiente, fiind expuse prafului. Cand vei face curatenie, va trebui sa le iei una cate una si sa le stergi.

2 Bara suspendata

Bara suspendata este o idee grozava pentru peretele dintre mobial suspendata si blatul bucatariei. Cumpara inele sau carlige puternice, bine inchise pentru a sustine fara probleme rafturile metalice, accesoriile textile, recipientele din ceramica, ustensilele de lucru etc. Poti prinde aici o multime de obiecte utile in bucatarie. Bara suspendata poate sa tina atasat chiar si un picurator pentru vasele proaspat-spalate.

3 "Candelabrul" din oale

Daca ai o bucatarie spatioasa si un corp de mobila de tip insula, deasupra acestuia poate fi agatat un cadru metalic, ca suport pentru oalele si cratitele suspendate.

4 Verdeata proaspata

Plantele aromatice pot creste chiar la tine in bucatarie, intr-un ghiveci lung, suspendat. Acesta poate fi pus in zona ferestrei, la nivelul pervazului sau chiar deasupra ferestrei, in cazul in care aceasta are o forma speciala, rustica.

5 Panoul de afisaj

Prinde pe un perete liber un panou de afisaj , unde sa poti atasa diverse accesorii: minicalendare, fotografii, carti de vizita , mesaje pe post-it-uri etc. Poti prinde aici si retetele tale preferate, pentru a le avea mereu la indemana.

6 Mini biblioteca de bucatarie

Pastreaza un raft pentru cartile de bucatarie, astfel incat sa ai mereu de unde sa te inspiri. Un astfel de raft este si util si estetic.


Sursa foto: kitchen-design-idea.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului