Amenajarea casei

#friteuza #curatenie in bucatarie #electrocasnice #electrocasnice bucatarie

Cum cureti o friteuza

Folosita pentru a praji alimente in ulei la temperaturi foarte ridicate, friteuza este unul dintre aparatele electrocasnice dificil de curatat corect. Afla cum sa cureti o friteuza, pentru a elimina complet depunerile de ulei si mirosurile neplacute.

Dupa ce ai folosit friteuza, scoate-o din priza si scoate din ea uleiul folosit. Infasoara apoi o laveta uscata in jurul locului in care cablul electric iese din aparat. Astfel, poti impiedica scurgerea de apa in friteuza, lucru ce poate provoca daune data viitoare cand il folosesti.
 

Stergerea friteuzei


Rezidurile uleioase depuse pe friteuza pot fi dificil de curatat. Este important sa cureti cat mai bine interiorul friteuzei cu servetele sau lavete de hartie, inainte de a incepe. Intai intinde lavete de hartie peste tot in interiorul friteuzei si arunca-le dupa cateva minute, cand au absorbit o mare parte din ulei. Sterge apoi cu alte servetele interiorul friteuzei, apasand usor.
 

Curatarea cu apa si sapun


Foloseste apoi un burete imbibat in apa si sapun sau apa si detergent de vase . Sterge cu atentie interiorul friteuzei si asigura-te ca nu ii uzi butoanele sau cablul de alimentare.
 

Spalarea filtrelor


In restaurante, filtrele friteuzei se spala cu un furtun cu apa la presiune mare. Putini pot face asta acasa, insa o alternativa buna este spalarea cu o perie. Asigura-te ca folosesti una cu peri moi si spala usor filtrele in chiuveta folosind aceeasi solutie cu care ai curatat interiorul friteuzei.
 

Eliminarea mirosului


Mirosul neplacut pe care il poate capata friteuza ta dupa folosiri repetate dispare usor daca folosesti o solutie de apa cu otet de vin alb. Toarna 100 ml de otet la 1 l de apa si umple friteuza cu amestecul. Lasa-l sa actioneze timp de 10 minute, apoi varsa apa cu otet si clateste friteuza cu apa.
 

Curatarea exteriorului


Curatarea depunerilor de ulei din exteriorul aparatului este usoara daca folosesti o pasta obtinuta din apa si bicarbonat de sodiu. Intinde-o pe friteuza si las-o sa actioneze timp de 10 minute. Clateste si usuca apoi friteuza. Daca bicarbonatul nu este eficient, poti folosi un produs din comert pentru curatarea grasimilor. Alege insa un produs care sa nu fie abraziv si nu folosi o perie in exteriorul friteuzei. Metalul se poate zgaria usor si isi pierde stralucirea.
 

Cand schimbi uleiul in friteuza?


Schimbarea uleiului in friteuza este o dilema pentru multi care folosesc acest aparat in bucatarie. Este recomandata filtrarea uleiului dupa fiecare folosire. Resturile alimentare ramane in ulei, carne, cartofi sau alte alimente, grabesc degradarea uleiului.

Nu se recomanda folosirea in friteuza o uleiului de masline, de soia sau de in, care se deterioreaza rapid la temperaturi ridicate . Foloseste ulei de floarea soarelui sau ulei de palmier pentru prajirea in friteuza.

Dupa fiecare folosire, lasa uleiul sa se raceasca pana devine caldut, apoi filtreaza-l fie cu tifon, fie cu mai multe filtre de cafea desfacute. Aceasta operatiune iti permite sa pastrezi uleiul pana la mai mult de zece folosiri.

Aspectul si mirosul uleiului sunt alti factori importanti de care este necesar sa tii cont. Atunci cand uleiul din friteuza isi schimba culoarea (devine maroniu) sau capata un miros usor ranced, este momentul sa-l schimbi, indiferent de numarul de folosiri sau filtrari.

Sursa foto: Bigw.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare