Amenajarea casei

#bucatarie #curatenie generala #casa #curatenie #electrocasnice

Cum cureti electrocasnicele din bucatarie

Indiferent daca esti o persoana careia ii place sa-si petreaca timpul preparand diverse retete sau din contra, intri in bucatarie doar pentru un simplu mic dejun, este foarte important sa pastrezi curatenia in aceasta camera. Electronicele si electrocasnicele din bucatarie merita toata atentia ta. Este indicat sa le cureti regulat atat pentru a le prelungi durata de functionare cat si pentru a-ti feri casa de invazia gandacilor.


1
Frigiderul si congelatorul


Atat frigiderul cat si congelatorul trebuie curatate si dezinfectate o data pe luna. Praful, mancarea cazuta, urmele de lichide varsate din greseala, toate acestea pot fi o sursa de bacterii, mirosuri neplacute dar si o locatie imbietoare pentru gandacii de bucatarie. Iata cum sa cureti eficient acest aparat electrocasnic:


1.
Opreste frigiderul, scoate toata mancarea din el si lasa-l sa se dezghete.


2. Scoate toate partile componente detasabile si spala-le cu un detergent de vase sau cu o solutie dezinfectanta formata din apa cu bicarbonat.


3. Folosind o carpa curata, moale si absorbanta, spala cu grija interiorul frigiderului. Poti sa utilizezi aceelasi tip de solutie ca in cazul componentelor detasabile sau una formata din apa calduta in care ai adaugat cateva linguri de otet. Daca folosesti aceste ingrediente nu este nevoie sa clatesti frigiderul dupa spalare.


4. Procedeaza la fel si cu rafturile congelatorului. Sterge urmele de lichide care s-au scurs din pungile cu alimente din congelator. Este bine sa stii ca bacteriile, mucegaiul si microbii isi pierd efectul numai in conditiile in care temperatura este mai mica de -10o C.


5.  Acorda atentie si garniturii de cauciuc ce asigura inchiderea etansa a usii de la frigider. Aceasta prezinta striatii care pot ascunde mizerie si implicit microbi. In plus, se poate intampla ca gandacii sa isi depuna ouale in aceste locuri pentru ca sunt usor incalzite.


6.
Ca sa elimini mirosurile neplacute din frigider, aseaza pe un raft un recipient in care ai pus cateva linguri de bicarbonat.


7. Nu uita sa te ocupi si de curatarea exterioara a frigiderului. De asemenea, este recomandat sa aspiri/speli dedesubtul si zona din spatele frigiderului.


Citeste mai multe informatii despre:

 

 

2 Aragazul si cuptorul


In ultima perioada au aparut cuptoare si plite electrice cu functie de autocuratare insa pentru cei care nu detin asa ceva, curatarea unui astfel de aparat electocasnic poate reprezenta o provocare. Un sfat important este acela sa nu lasi niciodata grasimea si stropii de sosuri sa se intareasca si sa-i stergi pe cat posibil imediat dupa ce ai terminat de gatit. Iata care sunt pasii de urmat:


1. In primul rand scoate “ochiurile” si butoanele detasabile si pune-le la inmuiat intr-o solutie formata din apa si detergent de vase, in care ai adaugat putin otet. In timp ce te vei ocupa de restul componentelor aragazului, acestea se vor degresa.


2. Ca sa cureti partea de sus a aragazului foloseste o solutie speciala potrivita cu materialul din care este confectionata. Este bine sa stii ca exista bureti abrazivi speciali, care nu zgarie inoxul.


3. Spala lateralele aragazului cu o solutie degresanta si sterge-le cu o carpa umeda, pentru a evita urmele de detergent.


4. Scoate tavile si gratarul cuptorului si lasa-le la inmuiat timp de cateva minute intr-un lighean de dimensiuni mari in care ai adaugat apa si o solutie de curatare, eventual pe baza de clor. Curata-le apoi cu un burete abraziv si clateste-le cu apa din abundenta.


5. Ca sa lustruiesti peretii cuptorului pulverizeaza o solutie degresanta si foloseste un burete sau o manusa abraziva. De asemenea, poti sa folosesti o pasta formata din detergent de vase amestecat cu praf de bicarbonat.


6.
In ceea ce priveste cuptorul cu microunde, introdu in interior un vas mare cu apa si cateva picaturi de detergent de vase sau lamaie si seteaza aparatul la o putere ridicata pentru 5 minute. Interiorul si geamul cuptorului se vor aburi iar grasimea si petele depuse pe pereti se vor curata mai usor.


Citeste mai multe informatii despre:

 

 

3 Masina de spalat vase /rufe


Masinile de spalat vase/rufe din bucatarie pot sa favorizeze aparitia mucegaiului si a bacteriilor din cauza umiditatii din interiorul si din jurul lor. De regula, masinile de spalat vase au functie de autocuratare insa, la fel ca cele pentru rufe, este bine sa te ocupi de aerisirea, eliminarea mirosului neplacut si curatarea exterioara a lor. Iata cum:


1. Sterge marginile usilor/ hubloul masinii de spalat vase/rufe pentru a curata urmele de apa/ grasime.


2. Scapa de mirosul neplacut aerisind dupa fiecare folosire masina de spalat vase/rufe, folosind detergenti speciali cu miros de citrice si curatand recipientele pentru detergenti, respectiv filtrul de scame, in cazul masinii de spalat rufe.


3. Sterge partea exterioara o data pe saptamana cu o solutie ce contine clor pentru a dezinfecta si a preveni formarea mucegaiului.


Citeste mai multe informatii despre:

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului